Afecțiuni biliare

Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezicula biliară. Când mănânci, bila acumulată în vezicula biliară trece prin canalul cistic și canalul biliar comun, în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.

Crezi că s-ar putea să suferi de o afecțiune hepato-biliară? AFLĂ ACUM! COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL și

TESTEAZĂ-TE GRATUIT

Ai nevoie de asistență în completarea chestionarului? Contactează Operatorii DOC-Affidea:

Bila conține colesterol, apă, săruri și pigmenți biliari și lecitină.

Bila leneșă sau dischinezia biliară este o tulburare de motilitate prin care bila nu este transportată corect prin tractul biliar către vezica biliară. În consecință, vezica biliară nu poate furniza o cantitate suficientă de bilă pentru ajutarea procesului de digestie. Acest fenomen îngreunează procesul digestiv, motiv pentru care poartă numele de bilă leneșă.

Crizele de fiere (colica biliară) apar atunci când vezicula biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Acestea pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere.

Pacienții prezintă de obicei, dureri postprandiale care „vin și pleacă”, de unde și termenul de colici. Durerea este de obicei, în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate avea iradia în zona spatelui. Debutul durerii se dezvoltă la câteva ore după masă, apare frecvent noaptea și trezește pacientul din somn.

Dacă ai o criză de fiere fără complicații, vei prezenta probabil, doar senzația de durere. Cu toate acestea, unele persoane pot să aibă și simptome de greață și/sau vărsături, care sunt accentuate după mese. Colicile apar adesea seara, mai ales după o masă grea. Cea mai gravă durere în timpul unei crize de fiere durează de obicei, între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică timp de câteva ore. Durerea încetează când calculul biliar se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.

Vărsăturile  foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca și prezenta unor firicele de sange în vărsătură, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau, dacă venele inflamate din partea inferioară a esofagului (uneori și a stomacului) încep să sângereze.

Dacă ai o criză de fiere, nu vei avea febră și nu vei prezenta aspecte vitale anormale, spre deosebire de situațiile în care ai colecistită acută sau colangită, care poate fi asociată cu simptome precum febră, tahicardie sau chiar hipotensiune arterială, dacă progresează către șocul septic, o formă de septicemie.

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Necesită îngrijire medicală imediată. Similar cu colica biliară, calculii biliari sunt o cauză frecventă a colecistitei. Colecistita este o posibilă complicație a colicii biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.

Simptomele colecistitei pot include:

  • durere abdominală prelungită care nu se ameliorează
  • febră sau frisoane
  • greață și vărsături
  • nuanța gălbuie a pielii și a ochilor, cunoscută sub numele de icter
  • urină de culoarea ceaiului și scaune palide

Polipii vezicii biliare sunt excrescențe mici, anormale, ale țesutului, care au o tulpină ce iese din mucoasa din interiorul vezicii biliare. Vezica biliară este un organ mic care stochează bila și o transportă de la ficat la intestinul subțire. Deși polipii vezicii biliare pot fi canceroși, aproximativ 95% dintre aceștia sunt necanceroși. Prevalența polipilor biliari este între 0.3% și 9.5%, iar dimensiunea mare a polipului vezicii biliare este adesea un indiciu al prezenței cancerului (cei mai mari de 2 cm au potențialul de a fi maligni).

Cancerul veziculei biliare este un cancer relativ rar intalnit, cu o frecventa semnificativ mai mare în rândul femeilor, comparativ cu bărbații. Prognosticul unui cancer vezicular este în general unul rezervat, rata de supraviețuire globală la 5 ani fiind situată în jurul a 20%.

Rata de supravietuire este variabilă și este influențată de diverși factori, dintre care esențial rămâne stadiul clinic. Dacă pentru stadiul 0 de boală (carcinomul in situ), supravietuirea la 5 ani depășește 80%, în stadiul I se situează în jurul a 50%. Din păcate, majoritatea cancerelor veziculare sunt diagnosticate în stadii avansate sau metastatice, ceea ce face ca supraviețuirea la 5 ani să scada dramatic.

Mergi la medic dacă suferi de greață sau vărsături, dacă simți gust amar, dacă ai dureri în dreapta, sub coaste, sau dacă ai observat tulburări gastro-intestinale (diaree / constipație).

Dacă mesele copioase ori anumite alimente îți provoacă simptome puternice de disconfort sau chiar durere, acestea pot semnala anumite afecțiuni hepato-biliare.

Nu uita că orice problemă de sănătate este mult mai ușor de remediat, dacă este descoperită cât mai devreme, iar diagnoza și tratamentele potrivite sunt doar cele stabilite de medicul specialist, în urma investigațiilor adecvate.