Activitatea fizica: beneficii in cazul pacientilor cu artroza si artrita

Cand spunem artrita si artroza, trebuie sa intelegem ca cei doi termeni nu sunt sinonimi. Cu toate acestea, activitatea fizica nu este interzisa pacientilor care sufera fie de o forma de artrita, fie de o forma de artroza.

Artrita este un termen-umbrela, folosit pentru a descrie cateva tipuri de artrita care provoaca inflamatia in articulatii. In unele cazuri, artrita poate afecta si pielea, organele si muschii. Exemplu: un tip de artrita este artrita reumatoida, boala care ataca membranele sinoviale (un strat de tesut seros) care captusesc sau care acopera articulatiile. Pe de alta parte, artroza este un alt nume pentru osteoartrita.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Osteoartrita este cel mai intalnit tip de artrita si este cauzata de uzura normala si de ruperea (deteriorarea) articulatiilor si cartilajului, acel tesut alunecos care acopera capetele oaselor si ajuta articulatiile sa se miste bine.

Ce se poate spune despre activitatea fizica si osteoartrita (artroza)?

Activitatea fizica este benefica n tratamentul si preventia oricarei boli cronice, inclusiv osteoartritei, asa cum mai este numita artroza. Sportul si activitatea fizica regulata in mod clar nu creste riscul unor boli precum artroza genunchiului (gonartroza) si artroza soldului (coxartroza) si nici progresia acestor boli.

Studiile efectuate pe caini, potrivit jisakos.bmj.com, au demonstrat ca alergatul (o activitate fizica moderata) de fapt imbunatateste conditia articulatiilor, in ceea ce priveste grosimea cartilajului si continutul de glicozaminoglican. Alte studii arata ca alergatorii (care fac acest lucru in scop recreational) nu prezinta nici o incidenta crescuta, nici o severitate crescuta a artrozei genunchiului (caracteristici observate la radiografii), comparativ cu pacientii care nu alearga deloc, pe o perioada de 18 ani.

Unele date obtinute in urma unor studii sugereaza, de fapt, ca alergatorii au mai putine semne ale artrozei (osteoartritei) decat grupurile de control, dar aceste date sunt nesemnificative din punct de vedere statistic, poate pentru ca artroza participantilor era o forma relativ mai usoara.

Exista motive variate pentru care activitatea fizica poate insemna beneficii pentru pacient, cum ar fi ca forta imbunatatita a muschilor protejeaza articulatiile. Exista dovezi care spun ca atat exercitiile fizice, cat si intarirea musculaturii reduc durerea si imbunatatesc functia articulatiilor si starea de sanatate a pacientilor care sufera de artroza la nivelul soldului si artroza la nivelul genunchilor.

De ce este activitatea fizica importanta pentru pacientii cu osteoartrita (artroza)?

Daca ai osteoartrita (una dintre cele mai intalnite forme de artrita), participand intr-o activitate fizica ce este "prietenoasa" cu articulatiile tale (adica o activitate care nu iti solicita prea mult articulatiile), vei vedea ca aceasta iti poate ameliora unele simptome ale artrozei, cum ar fi durerea, functia articulara, starea de spirit si calitatea vietii.

Prin activitatile fizice "prietenoase" cu articulatiile intelegem acele activitati cu impact redus/scazut, ceea ce inseamna ca acestea pun mai putina presiune pe corpul tau, reducand riscul de accidentare. Exemple de activitati care pot fi benefice pentru articulatiile tale sunt: mersul pe jos, mersul pe bicicleta si inotul. Fiind o persoana activa din punct de vedrre fizic, vei descoperi ca acest lucru iti poate intarzia instalarea unor factori legati de artrita care te predispun la dizabilitati. Tot activitatea fizica este cea care ajuta oamenii cu artroza sa isi tina sub control alte boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inima si obezitatea.

De cata activitate ai nevoie?

Fii cat poti de activ (atat cat iti permite sanatatea ta) si modifica nivelul de activitate in functie de simptomele artrozei tale, fie ca suferi de gonartroza, fie ca ai coxartroza. Orice activitate fizica pe care o faci este mai buna decat sa fii o persoana sedentara. Alege activitati usoare, care nu iti suprasolicita articulatiile, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicleta, aerobicul in apa (exercitiile in piscina) sau dansul. Aceste activitati au un risc scazut de accidentare si nu iti "rasucesc" articulatiile prea mult.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0