Sindromul de Apnee in Somn creste riscul de AVC si de deces

Supravietuitorii unui accident vascular cerebral (AVC) al caror somn este intrerupt de pauze lungi in respiratie (sindromul de apnee in somn) au o mare probabilitate de deces sau de a suferi un alt AVC, potrivit unei cercetari preliminare.

 

Aceasta cercetare a fost prezentata la o conferinta internationala pe tema accidentelor vasculare cerebrale, in ianuarie 2018, eveniment al Asociatiei Americane de AVC.

Pana la aceasta analiza in ceea ce priveste atacul cerebral, asa cum mai este numit accidentul vascular cerebral, nu existau niciun fel de date referitoare la un prognostic in ceea ce priveste relatia dintre sindromul de apnee in somn si recurenta AVC-ului sau riscul de deces la populatiile mari sau la diverse grupuri etnice.

 

Proiectul acesta a inclus 842 de persoane (cu varsta medie de 65 de ani, dintre care 47% erau femei, 58% erau mexicani-americani si 34% erau persoane albe, non-hispanice) care au suferit un accident vascular cerebral ischemic cauzat de o scadere a fluxului sangvin, intre anii 2010 si 2015, scrie sciencedaily.com.

Folosind dispozitive portabile pentru a monitoriza sindromul de apnee in somn, oamenii de stiinta au descoperit ca participantii aveau o medie de 14 pauze (complete sau partiale) in respiratia lor, pe ora, in timpul somnului, iar 63% dintre acesti participanti erau identificati cu sindromul de apnee in somn (aveau 10 sau mai multe pauze in respiratie, pe ora).

In timpul perioadei de follow-up (o perioada medie de 584 zile de la evenimentul cardiovascular major), cercetatorii au descoperit ca:

•    10,7% dintre participanti au avut un alt accident vascular cerebral si ca 15,8% dintre participanti au decedat;
•    fiecare pauza aditionala in respiratie, pe ora, a fost asociata cu o crestere de 9% in ceea ce priveste recurenta unui AVC sau eventualitatea unui deces;
•    dupa ajustarea factorilor de risc cunoscuti, etnicitatea mexican-americana a fost asociata cu un risc de 1,7 ori mai mare in cazul recidivei unui AVC sau in caz de deces.

Sindromul de apnee in somn poate fi un important factor de risc modificabil pentru rezultatele observate pe viitor in privinta unui accident vascular cerebral. Abordarea apneei in somn ar putea ajuta la reducerea problemelor de sanatate legate de aparitia unui AVC in randul persoanelor mexican-americane, au spus cercetatorii.

Care sunt simptomele sindromului de apnee in somn

Este extrem de important ca pacientii sa stie care sunt simptomele acestui sindrom:

- sforait zgomotos

- insomnie

 
 

- somnul este intrerupt (ocazional, din cauza ca pacientul isi pierde rasuflarea si/sau din cauza cosmarurilor)

- senzatie de somnolenta sporita in timpul zilei

- dureri de cap matinale

- perioade scurte de concentrare

- pierderi de memorie.

Cum este apneea in somn asociata cu accidentul vascular cerebral?

Potrivit expertilor, sindromul de apnee in somn poate fi un efect ulterior al accidentului vascular cerebral, dar in acelasi timp poate fi cauza unui AVC care a avut loc prima data sau cauza unui AVC recurent. Afectiunea aceasta determina niveluri scazute ale oxigenului si determina tensiune arteriala mare, iar ambii factori pot creste riscul ca pacientul sa aiba un AVC pe viitor.

 

Sindromul de apnee in somn este un factor de risc foarte intalnit (insa de multe ori trecut cu vederea) pentru accidentul vascular cerebral recurent si poate afecta in mod negativ recuperarea pacientului dupa AVC. Apneea obstructiva este ingustarea repetata sau inchiderea cailor respiratorii superioare in timpul somnului, ceea ce duce la hipoxemie (scadere a presiunii si a cantitatii de oxigen din sange) intermediara, la trezirea din somn si la oprirea temporara a respiratiei.

Sindromul de apnee in somn obstructiv este asociat si strans legat de bolile cardiovasculare, inclusiv de hipertensiune, fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca si diabet, arata studiile. O mai buna intelegere a relatiei dintre sindromul de apnee in somn si AVC i-ar putea determina pe medici sa incerce sa identifice un diagnostic precoce si un tratament timpuriu pentru conditiile care afecteaza respiratia in timpul somnului, pentru a imbunatati sansele de recuperare dupa un AVC pe termen scurt si pentru a reduce, pe termen lung, riscul de AVC recurent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Stroke Association - https://www.stroke.org/sites/default/files/resources/stroke-and-sleep-disorders-brochure.pdf
  • Studiul "Early diagnosis and treatment of obstructive sleep apnea after stroke: Are we neglecting a modifiable stroke risk factor?", publicat in Neurology. Clinical practice (2013), autori Arielle P. Davis,, Martha E. Billings, W.T. Longstreth Jr, Sandeep P. Khot.
  • Studiul "Sleep apnoea and stroke", publicat in Stroke and vascular neurology, 2016, autori Sameer Sharma, Antonio Culebras.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0