Putini pacienti cu infarct retinian sunt tratati pentru reducerea riscului de AVC

Doar o treime din cei 5.600 de pacienti cu infarct retinian (sau accidente vasculare oculare) din cadrul unei ample cercetari au fost supusi unei examinari pentru diagnostic de AVC, iar statisticile arata ca sub 1 pacient din 10 a fost vazut de un medic neurolog.

Potrivit sciencedaily.com, prea putini pacienti care au suferit o intrerupere a fluxului sangvin in interiorul ochiului (infarct retinian) sunt evaluati pentru a se afla riscul de accident vascular cerebral sau sunt vazuti apoi de un medic neurolog, iar acest lucru ii supune unui risc crescut de a avea un alt accident vascular, potrivit unei cercetari preliminare prezentate de Asociatia Americana de AVC la o conferinta internationala organizata pe aceasta tema in prima luna a lui 2018.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a aratat ca 1 din 100 de pacienti din cadrul cercetarii a experimentat un accident vascular ischemic intr-un interval de 90 de zile de la un infarct retinian. In plus, dintre cei 5.688 de indivizi cu infarct retinian, doar o treime au fost supusi testelor de baza de diagnostic si mai putin de 1 pacient din 10 a fost ulterior vazut de un medic neurolog. In intervalul celor 90 de zile de simptome:

  • doar 34% dintre pacienti au fost examinati cu ajutorul testelor imagistice la nivelul arterelor carotide din regiunea cervicala (a gatului), adica vasele importante de sange care iriga creierul;
  • 28,6% au fost testati pentru a se vedea ritmul cardiac;
  • 23,3% au fost testati cu ajutorul ecocardiogramei (li s-a facut o ecografie cardiaca);
  • si doar 8,4% au fost evaluati de un neurolog.

 

Constatarile acestui studiu ilustreaza importanta accelerarii testelor de evaluare pentru acei pacienti care au suferit un infarct retinian; totodata este necesara cresterea gradului de constientizare si de intelegere a infarctului retinian si modul in care acest eveniment poate semnala accidente vasculare cerebrale in viitor.

Infarctul retinian poate sa ofere o oportunitate in prevenirea accidentului vascular cerebral (AVC), a explicat autorul principal al studiului, dr. Alexander Merkler, medic neurolog la Centrul Medical Weill Cornell din New York.

"Cercetarea noastra ne spune ca trebuie sa facem o treaba mai buna in ceea ce priveste evaluarea pacientilor cu infarct retinian si sa ne asiguram ca acesti pacienti au parte de aceleasi teste standard de care are parte cineva cu un accident vascular la creier", a spus dr. Alexander Merkler. "Trebuie sa lucram mai indeaproape cu medicii oftalmologi pentru a fi siguri ca pacientii cu accidente vasculare in interiorul ochiului vor avea parte de testele si de tratamentele adecvate intr-un timp cat mai scurt", a mai spus medicul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concluziile sunt bazate pe o serie de informatii de natura oftalmologica dintre anii 2009 si 2015. Infarctul retinian este o forma de accident vascular ischemic in interiorul ochiului. Simptomele pot include vederea incetosata sau pierderea vederii si atrofierea sau deteriorarea tesuturilor din ochi. Factorii de risc asociati cu accidentul vascular in creier, inclusiv hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului), diabetul si fibrilatia atriala sunt, de asemenea, asociati cu infarctul retinian.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0