Prevenirea recurentei AVC la cei care nu tolereaza statinele

Foarte multe persoane renunta la tratamentele cu statine din cauza efectelor adverse, printre care si durerile musculare, chiar daca au suferit in trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC).

 

Riscul de recidiva al unui AVC

Pacientii care sufera de dislipidemie sau ateroscleroza au, in general, un risc crescut de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau tromboza. Riscul este cu atat mai mare cu cat un astfel de eveniment cardiovascular s-a produs deja si se pune problema unei posibile recidive, cu complicatii mult mai mari pentru pacient.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

In cazul dislipidemiei, se impune o medicatie care sa tina sub control nivelul de grasimi (lipide) din sange, pentru a preveni depunerile pe peretii arterelor si, implicit, dezvoltarea aterosclerozei. Pana in prezent, aceste tratamente erau centrate pe medicamente din clasa statinelor, care insa au efecte secundare destul de neplacute pentru pacienti.

 

Unul dintre principalele efecte secundare care apar la cele mai multe persoane sunt durerile musculare generalizate. Aceste dureri interfereaza cu viata de zi cu zi si cu activitatile pacientilor si, de aceea, multi dintre ei decid sa renunte la tratamentul cu statine.

Alternative de tratament

O noua clasa de medicamente, numite inhibitori ai PCSK9, a fost aprobata in urma cu cativa ani in Statele Unite ale Americii si in Europa. Experienta cu aceste medicamente este limitata si este nevoie de mai multe studii pentru a intelege efectele pe termen lung; cu toate acestea, se pare ca aceste noi medicamente pot reduce substantial evenimente cardiovasculare (cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral) si mortalitatea.

Alte variante de medicatie includ ezetimib, chelatorii de acizi biliari (rezine), acidul nicotinic (niacina) si fibratii. 

Ca in cazul oricarei afectiuni, chiar inainte de a prescrie un tratament medicamentos, medicii vor sugera pacientilor schimbari radicale ale stilului de viata, in special in privinta dietei si a miscarii.

Ce spun studiile despre efectele intreruperii tratamentului cu statine

Renuntarea la tratamentul cu statine dupa un accident vascular cerebral ar putea creste riscul de a avea un al doilea AVC, potrivit Asociatiei Americane a Inimii (AHA). Un studiu dat publicitatii in august 2017 a aratat ca stoparea terapiei cu statine la un interval cuprins intre 3 si 6 luni de la primul accident vascular cerebral ischemic este asociata cu un risc mai mare de a avea un alt AVC in decurs de un an.

Pacientii care au supravietuit unui AVC si care au oprit tratamentul cu statine dupa 3-6 luni de la primul accident vascular ischemic, acel tip de AVC cauzat de arterele ingustate, au avut un risc mai mare de a avea un alt AVC in decurs de un an, potrivit unei cercetari publicate in 2017 in Jurnalul Asociatiei Americane a Inimii (Open Access Journal of the American Heart Association/American Stroke Association).

 
 

Cercetatorii au mai descoperit si ca intreruperea tratamentului cu medicamente din clasa statinelor, substante care scad colesterolul, intr-un interval cuprins intre 3 si 6 luni de la primul AVC ischemic a fost asociata cu un risc mai mare de deces si de spitalizare in randul pacientilor care au participat la acest studiu.

AVC-ul ischemic, cel mai intalnit tip de accident vascular cerebral, poate fi cauzat de o depunere de colesterol in artere, care poate bloca fluxul de sange catre creier. Daca valorile colesterolului LDL (ale proteinelor de densitate mica) sunt prea mari, medicamentele precum statinele pot reduce riscul de recurenta al accidentului vascular cerebral, deoarece statinele reduc colesterolul LDL (cel "rau") care infunda arterele.

 

Cercetatorii au studiat oamenii care au fost spitalizati pentru ca suferisera un AVC. Toti participantii au primit un tratament cu statine fie de intensitate mare, fie de intensitate moderata intr-un interval de 3-6 luni dupa ce au parasit spitalul. Comparativ cu oamenii care au continuat sa ia statinele pe parcursul unui an intreg, dupa AVC:

  • riscul de a avea un alt AVC a crescut cu 42% in cazul pacientilor care au renuntat sa mai ia statinele;
  • nu a existat un risc suplimentar de a avea un alt accident vascular sau risc de deces pentru pacientii care au continuat sa ia statinele la o doza mai scazuta;
  • riscul de deces de pe urma oricarei cauze a crescut cu 37% dupa intreruperea tratamentului cu statine.


Oamenii de stiinta care au condus acest studiu cred ca statinele ar putea fi un tratament pe viata pentru pacientii cu un AVC ischemic, daca este nevoie de o statina pentru a reduce colesterolul acelor pacienti.

 

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0