Modificari in stilul de viata obligatorii dupa un AVC

Riscul de a avea un accident vascular cerebral (AVC) este mai mare pentru persoanele care au suferit deja un AVC si pentru cei care au avut un AVC minor, numit si accident ischemic tranzitoriu.

Pentru a reduce riscurile unui AVC, pacientii sunt rugati sa urmeze sfaturile medicului in ceea ce priveste o dieta sanatoasa, sa faca miscare si exercitii fizice simple, sa isi tina sub control greutatea si consumul de alcool, iar daca fumeaza, sa renunte la acest viciu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, este important sa te asiguri, daca ai suferit un AVC, ca tensiunea ta arteriala este sub control si ca o verifici cu regularitate. De asemenea, este important sa iei acele medicamente prescrise de medicul tau pentru a impiedica sangele sa se coaguleze (anticoagulante) si cele prescrise pentru reducerea valorilor colesterolului.

Desi multi oameni spun ca au facut modificari pentru a avea un stil de viata mai sanatos dupa AVC, sunt si pacienti care au declarat ca nu a fost necesar sa faca aceste modificari, pentru ca stilul lor de viata era oricum unul sanatos. Din pacate, acesti pacienti nu vad stilul de viata din trecut ca pe un factor care a contribuit la cauza accidentului lor vascular cerebral.

Ce trebuie sa retii? Daca ai avut un AVC, exista o serie de modificari obligatorii pe care trebuie sa le faci in stilul tau de viata, chiar daca tu credeai ca ai deja un stil de viata sanatos. Ca sa nu pici in "capcana", medicii iti arata care sunt aceste schimbari pe care trebuie sa le faci.

Aceste modificari simple in stilul de viata iti pot reduce semnificativ riscul de a avea un alt accident vascular cerebral:

  1. Tine sub control tensiunea arteriala si masoara valorile ei in mod regulat;
  2. Afla daca ai fibrilatie atriala (o bataie neregulata a inimii care permite sangelui sa se acumuleze, sa "balteasca" in inima si sa cauzeze formarea cheagurilor de sange);
  3. Renunta la fumat;
  4. Limiteaza consumul de alcool;
  5. Monitorizeaza nivelul colesterolului;
  6. Tine sub control diabetul;
  7. Fa exercitii sau miscare cat mai des;
  8. Mananca alimente care au un continut redus de sodiu (sare) si de grasimi;
  9. Monitorizeaza problemele sistemului circulator cu ajutorul medicului tau.

De cele mai multe ori, tensiunea arteriala poate fi tinuta sub control cu ajutorul dietei si exercitiilor fizice. Daca ai hipertensiune, medicul tau iti poate recomanda o serie de medicamente si tot el iti poate spune ce optiuni ai pentru un stil de viata mai sanatos.

Multe medicamente pot ajuta in tratarea hipertensiunii arteriale, iar cele mai intalnite sunt blocantele canalelor de calciu ori inhibitorii ACE.

Sa nu uitam ca multe boli cardiace iti pot creste riscul de AVC. O forma a acestor boli, fibrilatia atriala, face ca sangele sa formeze cheaguri care pot circula pana la creier si care pot cauza un AVC. Desigur, medicul tau iti poate prescrie medicamente din clasa anticoagulantelor, care pot trata fibrilatia atriala.

Si valorile mari ale colesterolului pot creste riscul de AVC, pentru ca astfel sangele nu mai circula liber prin arterele tale. In plus, se pot desprinde bucati de colesterol, iar acestea pot cauza formarea unui cheag sau debutul unui AVC. Cateva medicamente, cum sunt statinele, pot ajuta la reducerea colesterolului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ceea ce priveste fumatul, nu pretindem ca ar fi usor sa te lasi de acest viciu, insa cu ajutorul medicului si persoanelor apropiate, vei descoperi modalitati prin care poti renunta la tigari.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0