Mersul pe jos reduce riscul de deces după un AVC (studiu)

Persoanele care merg pe jos câte trei-patru ore pe săptămână după un accident vascular cerebral (AVC) pot avea un risc de deces cu 54% mai mic.

Potrivit oamenilor de știință, este necesară o mai bună înțelegere a rolului activității fizice în sănătatea persoanelor care supraviețuiesc accidentului vascular cerebral pentru a concepe terapii de exerciții fizice și campanii de sănătate publică mai bune, astfel încât aceste persoane să fie ajutate să trăiască mai mult.

Un studiu¹ publicat în august 2021 în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, arată că trei până la patru ore pe săptămână de mers pe jos au fost asociate cu reduceri mari ale mortalității, iar acest lucru poate fi atins pentru mulți membri ai comunității cu accident vascular cerebral. 

În plus, rezultatele indică faptul că oamenii au obținut beneficii și mai mari dacă au mers pe jos șapte ore pe săptămână. Aceste rezultate ar putea avea implicații pentru liniile directoare trasate pentru supraviețuitorii accidentului vascular cerebral în viitor.

Cel puțin trei ore de mers pe jos săptămânal scad riscul de deces după AVC

Studiul a analizat 895 de persoane cu o vârstă medie de 72 de ani care au avut un accident vascular cerebral anterior și 97.805 de persoane cu o vârstă medie de 63 de ani care nu au avut niciodată un AVC. Activitatea fizică săptămânală medie a fost evaluată prin intermediul unor întrebări despre activități precum mersul pe jos, alergarea, grădinăritul, antrenamentul cu greutăți, mersul cu bicicleta și înotul.

De exemplu, oamenii au fost întrebați: „În ultimele trei luni, de câte ori ați mers pe jos, ca exercițiu fizic? Cam cât timp ați petrecut cu fiecare ocazie?” și așa mai departe. Cercetătorii au folosit frecvența și durata fiecărui tip de activitate fizică pentru a calcula cantitatea de exercițiu.

Autorii studiului au urmărit participanții timp de aproximativ patru ani și jumătate. După ce au luat în considerare alți factori care ar fi putut afecta riscul de deces, cum ar fi vârsta și fumatul, cercetătorii au descoperit că 25% dintre persoanele care au avut anterior accident vascular cerebral au decedat din diverse cauze, comparativ cu 6% dintre persoanele care nu au avut niciodată un accident vascular cerebral.

În grupul cu accident vascular cerebral, 15% dintre persoanele care au făcut activități echivalente cu cel puțin trei până la patru ore de mers pe jos în fiecare săptămână au murit în timpul urmăririi, comparativ cu 33%, care nu au făcut exerciții cu acea cantitate minimă. În grupul de persoane care nu au avut niciodată accidente vasculare cerebrale, 4% dintre persoanele care au făcut acest volum de exerciții au murit, comparativ cu 8% în rândul celor care nu au făcut.

Cercetătorii au descoperit cea mai mare reducere a ratei de deces în rândul persoanelor care au avut un accident vascular cerebral anterior, dar aveau sub 75 de ani. În acel grup, 11% dintre cei care au făcut mișcare au murit, față de 29% care nu făceau mișcare.

Persoanele cu un accident vascular cerebral în antecedente, care aveau sub 75 de ani și îndepliniseră nivelul minim de activitate fizică, au avut un risc cu aproximativ 80% mai mic de a deceda în timpul studiului de urmărire decât cei care nu făcuseră mișcare. Persoanele cu vârste de peste 75 de ani care au făcut exerciții minime au experimentat un beneficiu mai mic, și totuși au avut un risc de deces cu 32% mai mic.

Rezultatele studiului sugerează că și o cantitate minimă de activitate fizică poate reduce mortalitatea pe termen lung din orice cauză la supraviețuitorii accidentului vascular cerebral. Acest lucru ar trebui subliniat în mod special pentru supraviețuitorii accidentului vascular cerebral care sunt mai tineri, deoarece aceștia pot obține cele mai mari beneficii pentru sănătate din mersul pe jos doar treizeci de minute pe zi.

O limitare a studiului, spun cercetătorii, este că există posibilitatea ca oamenii să nu fi raportat cu exactitate volumul de exerciții fizice executate.

Cum se poate preveni riscul unui al doilea accident vascular cerebral?

Dacă o persoană a avut un accident vascular cerebral, riscurile de a avea altul sunt semnificativ crescute. De obicei, este nevoie de tratament pe termen lung cu medicamente care să țină sub control factorii de risc pentru AVC, cum ar fi medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute, anticoagulante sau antiplachetare pentru a reduce riscul de  formare a cheagurilor de sânge și statine pentru a reduce nivelul colesterolului.

De asemenea, pacientul este încurajat să facă schimbări în stilul de viață pentru a-și îmbunătăți sănătatea generală și pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi:

Adoptarea unei alimentații sănătoase

O alimentație cât mai sănătoasă este recomandată oricui și cu atât mai mult persoanelor care au suferit un AVC. Pentru a scădea riscul unui al doilea AVC, mesele se vor baza pe legume, fructe, leguminoase, pește și alte proteine slabe, nuci, ulei de măsline și se vor evita sau se vor consuma doar în cantități mici și mai rar grăsimile animale, zahărul și sarea în exces. Cine nu consumă pește, poate lua în calcul administrarea unor suplimente cu ulei de pește concentrat, bogat în acizi grași Omega 3 2500 mg.

Mișcare regulată

Cum spuneam, mișcarea este extrem de importantă pentru pacienții care au trecut printr-un accident vascular cerebral. Mersul pe jos este o formă de mișcare la îndemână, dar și alte activități fizice sunt de folos, cum ar fi mersul pe bicicletă, înotul sau gimnastica în casă. E bine ca fiecare pacient să ceară sfatul medicului pentru a afla ce fel de mișcare este mai potrivită pentru el.

Evitarea fumatului sau renunțarea la fumat

După un AVC, este crucial ca pacientul să nu mai fumeze pentru a-și scădea riscul de un al doilea eveniment cardiovascular.

Limitarea alcoolului

Și alcoolul în exces constituie un pericol pentru pacienții care au avut un AVC. Se recomandă, deci, evitarea băuturilor alcoolice pentru cel puțin trei săptămâni după eveniment, iar apoi se va cere sfatul medicului legat de ce cantitate ar putea fi cosnumată în siguranță. Cine nu bea deloc alcool, nu ar trebui să se apuce.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Neurology - Association Between Physical Activity and Mortality Among Community-Dwelling Stroke Survivors
https://n.neurology.org/content/97/12/e1182
1. Studiul „Association Between Physical Activity and Mortality Among Community-Dwelling Stroke Survivors”, apărut în Neurology, 2021, DOI: 10.1212/WNL.0000000000012535, autori: Raed A. Joundi et al.
NHS - Recovery-Stroke
https://www.nhs.uk/conditions/stroke/recovery/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0