Masajul si termoterapia in accidentul vascular cerebral (AVC)

In perioada de recuperare de dupa un accident vascular cerebral, pacientul poate sa apeleze la mai multe tipuri de terapii, iar printre acestea se numara masajul si tratamentul facut cu ajutorul caldurii.

Ce tehnici de masaj ajuta pacientul care a supravietuit unui AVC

In recuperarea accidentului vascular cerebral (AVC) se poate indica masajul sedativ la nivelul centurilor si pe fetele extensoare ale membrelor superioare (brate) si pe fetele flexoare ale membrelor inferioare (picioare), fata anterioara coapsa si posterioara gamba.

Sunt recomandate tehnicile superficiale:

  1. eflurajul (o procedura de masaj care consta in miscari usoare, executate cu varful degetelor sau cu toata palma),
  2. dar si petrisajul (procedeu de masaj cu mana, care consta in apasarea si framantarea tesuturilor) longitudinal, cu ritm lent, cu mobilizari blande articulare in limita amplitudinilor de miscare.
  3. Totodata, se pot folosi si elemente facilitatorii de genul gheata sau vibratii in limita tolerantei fiecarui pacient in parte si a ameliorarii spasticitatii.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Masajul este contraindicat daca exista orice forma chiar si usoara de ectazie (dilatare temporara sau permanenta) venoasa, inclusiv varice.

In ce consta termoterapia

Termoterapia (tratament facut cu ajutorul caldurii) se efectueaza cu aplicatia de parafina si numai daca aceasta este bine tolerata si daca amelioreaza spasticitatea si nu o accentueaza.

Aplicatia locala calda de parafina la nivelul umarului, la temperatura de 45-50 de grade Celsius, in strat subtire, are efect analgezic (calmeaza sau inlatura temporar durerea), decontracturant (produce incetarea contracturarii unui muschi), miorelaxant (relaxant al sistemului muscular) si de scadere a redorii (rigiditatii) in articulatia scapulo-humerala. De regula, durata aplicatiei de parafina este de 30 minute.

De ce este important masajul terapeutic?

Medicii spun ca masajul terapeutic poate fi benefic pentru pacientii care au avut un accident vascular cerebral, dar exista unele recomandari de care pacientii trebuie sa tina cont inainte de toate, cum ar fi:

  • sa se asigure ca neurologul si alti medici si specialisti implicati in ingrijirea pacientului cu AVC isi dau OK-ul pentru ca acel pacient sa beneficieze de terapia prin masaj;
  • sa se asigure ca specialistul in masaj terapeutic are o pregatire medicala in aceasta sfera sau ca are experienta in lucrul cu persoanele care au suferit un AVC;
  • sa se asigure ca terapeutului (persoanei care face masajul) i se ofera toate informatiile necesare despre istoricul medical al pacientului si orice alte afectiuni de care sufera, inclusiv medicamentele pe care le ia.


E bine sa retii ca masajul, in sine, nu creste riscul unui persoane de a suferi un AVC, insa exista anumite precautii de care trebuie sa se tina cont, in cazul anumitor pacienti. Daca exista un cheag de sange (tromb), exista o sansa mica, spun expertii, ca acel cheag de sange sa se deplaseze prin masaj. Pacientii care iau medicamente din clasa anticoagulantelor se invinetesc mai usor, asa ca masajul tesuturilor profunde ar trebui evitat.

Terapia prin masaj poate fi, in unele cazuri, un plus, ea putand fi facuta chiar daca pacientul face si fizioterapie mai ales ca masajul poate fi util in relaxarea muschilor incordati si in reducerea spasmelor musculare.

Ce indica studiile despre termoterapie

Termoterapia sau terapia prin hipertermie este un tratament eficient pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral.

Stimularea termica sporeste semnificativ recuperarea functiei motorii si functiei senzitivo-senzoriale la pacientii hemiplegici care au supravietuit unui AVC, potrivit unui studiu publicat in jurnalul Stroke. Pacientii cu hemiplegie sunt cei care au o paralizie a unei jumatati a corpului.

Cercetarile anterioare au aratat ca stimularea timpurie si repetitiva a bratelor duce la efecte importante si la efecte pe termen lung din punct de vedere clinic la pacientii cu AVC, spun autorii acestui studiu din 2006, condusi de Jia-Ching Chen, de la Institute of Neuroscience din cadrul Universitatii Tzu Chi din Hualien, Taiwan.

Cele mai multe dintre studiile anterioare nu acordau atat de multa atentie componentei senzitivo-senzoriale, insa potrivit dr. Jia-Ching Chen si colegilor sai, activarea simultana a functiilor motorii si senzitivo-senzoriale in timpul terapiei ar putea juca un rol important in recuperarea pacientului.

In ce a constat termoterapia in studiul taiwanez

Oamenii de stiinta au studiat cat de eficienta este stimularea termica la pacientii cu AVC, in ceea ce priveste imbunatatirea functionala. Sesiunile de stimulare termica au durat intre 20 si 30 de minute si au inclus doua cicluri alternative de stimulare prin incalzire si prin racorire.

Pachetele sau compresele fierbinti pentru aceste sesiuni au avut aproape 75 de grade Celsius, iar compresele reci au avut mai putin de 0 grade Celsius. Fiecare pachet a fost infasurat in doua prosoape, iar agentul termic a fost plasat pe mana si pe incheietura mainii.

In timpul interventiei, agentul de incalzire a fost intai plasat pe mana fara paralizie, iar pacientul a invatat sa isi miste mana din directia agentului de incalzire, cand caldura ii crea neplaceri. Agentul termic de incalzire a fost apoi pus pe mana cu paralizie usoara pentru intervale de 15 secunde, de 10 ori, cu pauze de 30 de secunde intre fiecare aplicare. Dupa ce temperatura pielii de la mana cu paralizie partiala a scazut pana la cea normala, procesul a fost repetat, cu aplicari de 30 de secunde ale agentului de racire.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au observat rezultate imbucuratoare: extensia incheieturii mainii si senzatia in mana afectata de AVC s-au imbunatatit semnificativ dupa stimularea termica. Un tonus muscular similar s-a observat la ambele grupuri de pacienti supuse termoterapiei, scrie journals.lww.com.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0