Lipoproteinele din sange au legatura cu accidentul vascular ischemic

Lipoproteinele si lipidele sunt asociate in mod similar cu riscul de infarct miocardic si cu riscul de accident vascular cerebral (AVC) ischemic, dar nu si cu riscul hemoragiei intracerebrale (AVC hemoragic), potrivit unui studiu publicat la jumatatea lunii februarie 2018, in "Journal of the American College of Cardiology".

Dr. Michael V. Holmes, de la Universitatea Oxford din Regatul Unit al Marii Britanii, si colegii sai au evaluat asocierile markerilor metabolici din plasma cu riscurile incidentelor in ceea ce priveste infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic si hemoragia intracerebrala (un alt termen folosit pentru un alt tip de AVC, accidentul cerebral hemoragic).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spectroscopia de rezonanta magnetica nucleara (RMN) a fost utilizata pentru a masura 225 de markeri metabolici din mostrele de plasma folosite pentru comparatie, ca parte a unui studiu de caz de control, din cadrul unui studiu mai mare.

Pe baza probelor de la 912 cazuri de infarct miocardic, 1146 cazuri de accident vascular ischemic si 1138 cazuri de hemoragie intracerebrala, precum si pe baza probelor luate de la 1466 de subiecti normali (ca grup de control), cercetatorii au descoperit ca particulele lipoproteinelor cu densitate foarte mica (very low-density lipoprotein - VLDL), lipoproteinelor cu densitate intermediara (intermediate-density lipoprotein IDL) si lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL sau low-density lipoprotein) au fost asociate pozitiv cu infarctul miocardic si cu accidentul vascular ischemic, scrie medicalxpress.com.

Totodata, a existat o asociere inversa intre particulele lipoproteinelor cu densitate mare (HDL sau high-density lipoprotein) si infarctul miocardic, exceptie facand particulele mici de HDL. Cu alte cuvinte, colesterolul "bun" sau HDL nu prezinta riscuri.

Niciun fel de particule ale lipoproteinelor studiate nu au fost asociate cu hemoragia intracerebrala.

A existat, insa, o asociere inversa intre colesterolul in privinta particulelor mari de HDL si infarctul miocardic si accidentul vascular ischemic, pe cand colesterolul in micile particule HDL nu a fost asociat cu infarctul miocardic si nici cu accidentul vascular ischemic.

Trigliceridele din toate lipoproteinele au fost asociate pozitiv cu infarctul miocardic si, in mod similar, cu accidentul vascular ischemic.

Autorii studiului au scris, potrivit sursei citate, ca "Lipoproteinele si lipidele au prezentat asocieri similare cu infarctul miocardic si cu accidentul vascular cerebral ischemic, dar nu si cu hemoragia intracerebrala".

Care sunt cauzele AVC-ului ischemic

Accidentul vascular ischemic are loc drept rezultat al unei obstructii in interiorul unul vas de sange, care alimenteaza creierul cu sange. AVC-ul ischemic reprezinta aproape 87% dintre toate cazurile de accident vascular cerebral.

Conditia pentru acest tip de obstructie este dezvoltarea unor depozite de grasimi, care captusesc peretii vaselor de sange. Aceasta afectiune se numeste ateroscleroza.

Aceste depozite de grasimi pot cauza doua tipuri de blocaje sau obstructii:

* Tromboza cerebrala, care se refera la un cheag de sange care se dezvolta in partea infundata sau blocata a vasului de sange.

* Embolismul cerebral - termen care se refera, in general, la un cheag de sange care se formeaza in alta zona a sistemului circulator, de obicei la inima si in marile artere din partea superioara a pieptului si in zona gatului.

O portiune din cheagul de sange se desprinde si circula, patrunde in fluxul sanguin si ajunge sa circule prin vasele de sange ale creierului, pana cand ajunge la vasele care sunt prea inguste pentru a-i permite sa treaca. O a doua cauza importanta pentru dezvoltarea embolismului este ritmul anormal al inimii (fibrilatia atriala). Acesta creeaza conditiile optime in care cheagurile sangvine se pot forma in inima, se pot disloca si pot circula libere, ajungand la creier.

Factorii de risc responsabili pentru accidentul vascular ischemic

* Varsta - AVC-ul este mai frecvent pe masura ce inaintam in varsta

* Etnia - anumite populatii sunt mai predispuse la AVC

* Istoricul familial - rude apropiate care au suferit un AVC

* Hipertensiunea arteriala este cel mai mare factor de risc pentru AVC

* Fibrilatia atriala

* Hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului)

* Diabetul

* Factori ce tin de stilul de viata si care pot sa creasca riscul de a face un AVC: fumatul, consumul excesiv de alcool, o dieta nesanatoasa, kilogramele in plus, lipsa activitatii fizice.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Heart Association - https://www.strokeassociation.org/STROKEORG/AboutStroke/TypesofStroke/IschemicClots/Ischemic-Strokes-Clots_UCM_310939_Article.jsp
  • Stroke Association - http://www.stroke.org.uk/sites/default/files/Ischaemic%20stroke.pdf
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0