Lipoproteinele din sange au legatura cu accidentul vascular ischemic

Ce legatură este între lipoproteine și accidentul vascular cerebral ischemic? Află mai multe în rândurile care urmează!

Lipoproteinele sunt substanțe formate din proteine și grăsimi care transportă colesterolul prin fluxul sangvin. Există două tipuri principale de colesterol: lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul bun și ipoproteinele cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul rău. 

Potrivit unor cercetări științifice¹, lipoproteinele și lipidele sunt asociate în mod similar cu riscul de infarct miocardic și cu riscul de accident vascular cerebral ischemic, dar nu și cu riscul de hemoragie intracerebrală.

Colesterolul rău crește riscul de AVC ischemic și infarct miocardic

Dr. Michael V. Holmes, de la Universitatea Oxford din Regatul Unit al Marii Britanii, și colegii săi au evaluat asocierile markerilor metabolici din plasmă cu riscurile incidentelor în ceea ce privește infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral ischemic și hemoragia intracerebrală (un alt termen folosit pentru un alt tip de AVC, accidentul cerebral hemoragic).

Spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN) a fost utilizată pentru a măsura 225 de markeri metabolici din mostrele de plasmă folosite pentru comparație, ca parte a unui studiu de caz de control, din cadrul unui studiu mai mare. 

Pe baza probelor de la 912 cazuri de infarct miocardic, 1146 cazuri de AVC ischemic și 1138 cazuri de AVC hemoragic, precum și pe baza probelor luate de la 1466 de subiecți normali (ca grup de control), cercetătorii au descoperit că particulele lipoproteinelor cu densitate foarte mică (VLDL), lipoproteinelor cu densitate intermediară (IDL) și lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) au fost asociate pozitiv cu infarctul miocardic și cu accidentul vascular ischemic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Totodată, a existat o asociere inversă între particulele lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) și infarctul miocardic, excepție făcând particulele mici de HDL. Niciun fel de particule ale lipoproteinelor studiate nu au fost asociate cu hemoragia intracerebrală. Trigliceridele mărite au fost asociate pozitiv cu infarctul miocardic și, în mod similar, cu accidentul vascular ischemic.

Care sunt cauzele unui AVC ischemic?

Accidentul vascular ischemic are loc drept rezultat al unei obstrucții în interiorul unul vas de sânge, care alimentează creierul cu sânge. AVC-ul ischemic reprezintă aproape 87% dintre toate cazurile de accident vascular cerebral. Condiția pentru acest tip de obstrucție este dezvoltarea unor depozite de grăsimi, care căptușesc pereții vaselor de sânge. Această afecțiune se numește ateroscleroză.

Aceste depozite de grăsimi pot cauza două tipuri de blocaje sau obstrucții:

  • Tromboză cerebrală, care se referă la un cheag de sânge care se dezvoltă în partea înfundată sau blocată a vasului de sânge.
  • Embolismul cerebral - termen care se referă, în general, la un cheag de sânge care se formează în altă zonă a sistemului circulator, de obicei la inimă și în marile artere din partea superioară a pieptului și în zona gâtului.

O porțiune din cheagul de sânge se desprinde și circulă, pătrunde în fluxul sangvin și ajunge să circule prin vasele de sânge ale creierului, până când ajunge la vasele care sunt prea înguste pentru a-i permite să treacă. Altă cauză importantă pentru dezvoltarea embolismului este ritmul anormal al inimii (fibrilația atrială). Această situație creează condițiile optime în care cheagurile sangvine se pot forma în inimă, se pot disloca și pot circula libere, ajungând la creier.

Factorii de risc responsabili pentru accidentul vascular ischemic

  • Vârsta – AVC-ul este mai frecvent pe măsură ce înaintăm în vârstă
  • Etnia – anumite populații sunt mai predispuse la AVC
  • Istoricul familial – dacă există rude apropiate care au suferit un AVC
  • Hipertensiunea arterială – cel mai mare factor de risc² pentru AVC
  • Fibrilația atrială
  • Hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului)
  • Diabetul
  • Alți factori care țin de stilul de viață și care pot să crească riscul de a face un AVC sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, o dietă nesănătoasă, kilogramele în plus și lipsa activității fizice.

Un stil de viață sănătos contribuie la prevenirea accidentului vascular ischemic

Felul în care te alimentezi, dacă faci sau nu mișcare și dacă ai sau nu obiceuri nocive contează în ceea ce privește accidentul vascular ischemic și starea de sănătate, în general.

Alimentația hrănitoare scade riscul de AVC

Alegerea opțiunilor de mese și gustări sănătoase te poate ajuta să previi accidentul vascular cerebral. Consumul de alimente sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol și bogate în fibre poate ajuta la prevenirea creșterii colesterolului. Limitarea  sării (sodiului) în dietă poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială. Colesterolul crescut și hipertensiunea arterială cresc șansele de a suferi un accident vascular cerebral, deci este necesar să fie ținute sub control.

Activitatea fizică ajută la prevenirea unui AVC

Activitatea fizică te ajută, printre altele, să îți scazi nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale, să îți menții o imunitate bună și să combați stresul. Pentru adulți, se recomandă săptămânal 2 ore și 30 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată, cum ar fi o plimbare rapidă sau mersul cu bicicleta fără să forțezi. 

Păstrarea unei greutăți corporale normale reduce riscul de AVC

Supragreutatea (câteva kilograme în plus) și obezitatea (multe kilograme în plus) cresc riscul de accident vascular cerebral. Pentru a afla dacă greutatea se află într-un interval sănătos, medicii calculează adesea indicele de masă corporală (IMC) – poți să ți-l calculezi și pe internet. Și dimensiunile taliei contează, deoarece grăsimea abdominală crește riscul de boală. În general, o femeie nu trebuie să aibă mai mult de 80 cm în talie, iar un bărbat nu mai mult de 94. 

O greutate normală se obține și se menține nu prin trucuri miraculoase și diete restrictive, ci printr-o alimentație echilibrată și mișcare efectuată regulat. Dacă ți-e greu să îți faci un plan, cere ajutorul medicului de familie, care îți poate spune de câte calorii ai nevoie pe zi și pe ce să pui accentul pentru a slăbi.

Renunțarea la fumat

Fumul de țigară nu face rău doar plămânilor, ci îți crește foarte mult și riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Dacă nu fumezi, evită să stai în fumul de țigară al altor persoane, deoarece și fumatul pasiv este periculos, iar dacă fumezi, străduiește-te să renunți la acest viciu pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Lipids, Lipoproteins, and Metabolites and Risk of Myocardial Infarction and Stroke
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29420958/
1. Studiul „Lipids, Lipoproteins, and Metabolites and Risk of Myocardial Infarction and Stroke”, apărut în J Am Coll Cardiol. 2018 Feb 13;71(6):620-632. doi: 10.1016/j.jacc.2017.12.006, autori: Michael V. Holmes et al.
BMC - Risk factors, clinical presentations and predictors of stroke among adult patients admitted to stroke unit of Jimma university medical center, south west Ethiopia: prospective observational study
https://bmcneurol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12883-019-1409-0#citeas
2. Studiul „Risk factors, clinical presentations and predictors of stroke among adult patients admitted to stroke unit of Jimma university medical center, south west Ethiopia: prospective observational study”, apărut în BMC Neurol 19, 187 (2019). https://doi.org/10.1186/s12883-019-1409-0, autori: Fekadu, G., Chelkeba, L., Kebede, A.
CDC - Preventing Stroke: Healthy Living
https://www.cdc.gov/stroke/healthy_living.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0