Putini pacienti cu infarct retinian sunt tratati pentru reducerea riscului de AVC

Doar o treime dintre cei 5.600 de pacienți cu infarct retinian (sau accident vascular ocular) din cadrul unei ample cercetări științifice au fost supuși unei examinări de diagnostic, iar statisticile arată că nici măcar un pacient din 10 nu a fost văzut de un medic neurolog.

Infarctul retinian, un eveniment care trebuie tratat cât mai repede

Un accident vascular ocular sau infarct retinian are loc atunci când fluxul sangvin este blocat în retină, acel strat subțire de țesut din ochi care ne ajută să vedem, și poate provoca vedere încețoșată și chiar orbire. 

Arterele transportă sângele către retină de la inimă, deci fără flux sangvin, celulele din retină nu primesc suficient oxigen și pot începe să moară în câteva minute sau ore. Un accident vascular ocular este o urgență medicală. Dacă persoana afectată nu este tratată imediat, vederea îi poate fi deteriorată permanent.

Un infarct retinian este cauzat de fluxul sangvin obstrucționat care dăunează retinei. Acest lucru este cauzat de obicei de îngustarea vaselor de sânge, fie de prezența unui cheag de sânge. 

Nu este întotdeauna clar de ce apare accidentul vascular ocular, dar fumatul, precum și anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, glaucomul, bolile cardiovasculare, îngustarea arterei carotide sau unele tulburări rare ale sângelui pot crește riscul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În acest context, unele cercetări sugerează că persoanele care trec printr-un infarct retinian ar trebui testate amănunțit pentru a afla mai multe despre starea lor de sănătate și pentru a li se reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Multe persoane cu infarct retinian nu sunt examinate pentru viitoare evenimente

Potrivit Asociației Americane a Inimii, la fiecare 100 de pacienții cu infarct retinian participanți la un studiu amplu, unul a suferit un alt eveniment în decurs de 90 de zile de la accidentul vascular ocular. Mai precis, dovezile au indicat că unul din 100 de pacienți din cadrul cercetării a trecut printr-un accident vascular ischemic într-un interval de 90 de zile de la un infarct retinian. 

În plus, dintre cei 5.688 de indivizi cu accident vascular ocular, doar o treime au fost supuși testelor de bază de diagnostic și mai puțin de 1 pacient din 10 a fost ulterior consultat de un medic neurolog. 

De-a lungul celor 90 de zile de la infarctul retinian:

  • doar 34% dintre pacienți au fost examinați cu ajutorul testelor imagistice la nivelul arterelor carotide din regiunea cervicală, adică vasele importante de sânge care irigă creierul;
  • doar 28,6% au fost testați pentru a li se observa ritmul cardiac;
  • doar 23,3% au fost testați cu ajutorul ecocardiogramei;
  • doar 8,4% au fost evaluați de un neurolog

Accidentul vascular ocular, semnal de alarmă pentru un accident vascular cerebral

Constatările acestui studiu ilustrează importanța accelerării testelor de evaluare pentru acei pacienți care au suferit un infarct retinian; totodată este necesară creșterea gradului de conștientizare și de înțelegere a acestui gen de eveniment și modul în care poate semnala un viitor accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, un infarct retinian poate să ofere o oportunitate de a preveni un AVC.

Autorii studiului subliniază importanța evaluării pacienților cu accident vascular ocular pentru ca medicii să se asigure că acești pacienți au parte de aceleași teste standard de care au parte persoanele care au trecut printr-un accident vascular la creier.

Aceștia ar trebui să colaboreze îndeaproape cu medicii oftalmologi pentru a fi siguri că pacienții cu accidente vasculare în interiorul ochiului vor avea parte de testele și de tratamentele adecvate într-un timp cât mai scurt. Concluziile studiului sunt bazate pe o serie de informații de natură oftalmologică colectate între anii 2009 și 2015.

Cum afectează un accident vascular ocular vederea?

Vasele de sânge din ochi care intră în retină prin nervul optic sunt numite vase de sânge „centrale”. Pe măsură ce acestea se ramifică în vase de sânge mai mici, ele sunt denumite vase de sânge „ramificate”. Când vasele centrale sau ramificate din retină sunt blocate, lichidul se poate scurge în retină și poate provoca umflături. Această inflamație a retinei este cea care afectează în cele din urmă capacitatea de a vedea.

Există diferite tipuri de infarct retinian:

  • Ocluzia arterei centrale a retinei apare atunci când blocajul este localizat în artera centrală a retinei.
  • Ocluzia arterei ramificate a retinei apare atunci când blocajul este localizat în arterele ramificate mai mici ale retinei.
  • Ocluzia venei centrale a retinei apare atunci când blocajul este localizat în vena centrală principală a retinei.
  • Ocluzia venei ramificate a retinei apare atunci când blocajul este localizat într-una dintre venele ramificate mai mici ale retinei.

Cum se tratează un accident vascular ocular?

Tratamentele pentru accident vascular ocular trebuie administrate în cel mult câteva ore de la debutul simptomelor pentru proteja în mod eficient vederea persosanei afectate și a preveni pierderea vederii. Aceste tratamente includ:

  • Inhalarea unui amestec de dioxid de carbon-oxigen pentru a lărgi arterele retinei
  • Îndepărtarea lichidului ocular pentru a ajuta la trecerea cheagului
  • Medicamente pentru desfacerea cheagului
  • Injecții anti-VEGF (factor de creștere endotelial vascular)
  • Injecții cu corticosteroizi
  • Masajul ochilor pentru a ajuta la deschiderea arterelor și venelor retiniene
  • Tratament cu laser
  • Terapie de fotocoagulare panretiniană

Ce complicații poate avea un infarct retinian?

Deși vederea poate fi recuperată într-o anumită măsură în urma unui accident vascular ocular, majoritatea oamenilor se confruntă cu un anumit grad de pierdere a vederii. 

În plus, pot apărea și alte complicații grave, cum ar fi edemul macular (inflamația părții de mijloc a retinei, care poate duce la diminuarea sau chiar pierderea vederii), neovascularizarea (se dezvoltă vase de sânge noi, anormale, în retină), glaucomul neovascular (creșterea presiunii cauzate de formarea noilor vase de sânge) și orbirea.

Cum se poate preveni un accident vascular ocular? 

Deși un accident vascular ocular nu poate fi întotdeauna prevenit, riscul se poate reduce făcând anumite alegeri de stil de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, controlul diabetului și al nivelului de glucoză, tratarea glaucomului și menținerea unei presiuni oculare normale, menținerea tensiunii arteriale la valori sănătoase și adoptarea unei diete echilibrate, cu mai puțin zahăr, prăjeli și grăsimi animale, pentru a menține nivelul de colesterol în intervalul optim.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Optometrists Network - What Is an Eye Stroke?
https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-conditions/guide-to-blurry-vision-and-headaches/when-is-blurred-vision-a-medical-emergency/what-is-an-eye-stroke/
American Heart Association - Too few with stroke of the eye are treated to reduce future stroke
https://newsroom.heart.org/news/too-few-with-stroke-of-the-eye-are-treated-to-reduce-future-stroke


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0