Femeile au o recuperare mult mai grea dupa un AVC

Femeile tind sa aiba o perioada mai grea de recuperare de pe urma unui accident vascular cerebral (AVC), comparativ cu barbatii, desi motivele nu sunt pe deplin elucidate, spun cercetatorii.

In medie, supravietuitorii de sex feminin ai unui accident vascular cerebral au raportat mai multe limitari in activitatile lor de zi cu zi decat au raportat supravietuitorii de sex masculin, potrivit unei analize care a cuprins 22 de studii, scrie medicalxpress.com.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Supravietuitorii femei au fost, de asemenea, mai predispusi sa dezvolte depresie dupa accidentul lor vascular cerebral si tot femeile au fost cele care au spus ca, in legatura cu sanatatea, calitatea vietii la ele a fost extrem de scazuta.

In ceea ce priveste motivul pentru care s-au observat aceste lucruri, cercetatorii au subliniat ca ar putea fi unele posibile explicatii. Femeile tind sa fie mai in varsta si sa aiba o sanatate mai precara atunci cand sufera un accident vascular cerebral, comparativ cu barbatii. De asemenea, in general, accidentele vascular cerebrale sunt mai grave la femei, dar aceste diferente explica doar partial constatarile studiilor, a spus cercetatorul principal, Lynda Lisabeth.

"Exista si alte lucruri care se intampla la aceste paciente, pe care nu le intelegem inca", a spus Lynda Lisabeth, profesor la University of Michigan School of Public Health, din Ann Arbor. O posibilitate, spune ea, ar fi ca "factorii sociali" sunt implicati. Comparativ cu barbatii, femeile care au suferit un AVC au sanse mai mari sa locuiasca singure si sa fie, de altfel, izolate din punct de vedere social.

Atunci cand au un accident vascular cerebral, este posibil sa nu fie nimeni in preajma lor care sa recunoasca semnele si care sa sune la 112, a mai spus Lynda Lisabeth. Dupa ce a avut loc AVC, femeilor le lipseste ajutorul, nu au pe nimeni care sa le ajute acasa sau o persoana care sa le duca la controalele regulate, la edic, sau la sedintele de fizioterapie, de exemplu.

Dincolo de acest aspect, femeile in varsta pot sta mai prost la capitolul finante, comparativ cu barbatii varstnici, au sugerat cercetatorii. Pana acum, din aceste studii, insa, nu este clar de ce acest lucru joaca un rol in recuperarea mai slaba a femeilor de pe urma unui AVC, iar Lynda Lisabeth spune ca este nevoie de mai multe studii pentru a intelege mai bine ce se intampla, de fapt, in recuperare femeilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De exemplu, daca izolarea sociala este o parte din problema, exista moduri prin care se poate schimba acest aspect, spune cercetatoarea. De pilda, tehnologia ar putea fi folosita pentru a face legatura intre supravietuitorii unui AVC si profesionistii din domeniul medical si cu femeile care au trecut prin acelasi lucru.

Dr. Marc Fisher, care este medic neurolog si editor la revista "Stroke", unde a fost publicata aceasta cercetare, spune ca rezultatele scot la iveala niste probleme importante, inclusiv faptul ca femeile ar putea fi indeosebi mai vulnerabile la depresie dupa un accident vascular cerebral. Din ce reiese din studii, femeile au fost de 3 ori mai predispuse, comparativ cu barbatii, sa sufere de depresie. Tocmai de aceea, dr. Fisher sugereaza ca cei care au supravietuit unui AVC, care au simptome de depresie, ar trebui sa spuna acest lucru familiei si medicilor lor, pentru ca depresia sa poata fi tratata.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0