Femeile au o recuperare mult mai grea după un AVC

Femeile tind să aibă o perioadă mai grea de recuperare de pe urma unui accident vascular cerebral (AVC), comparativ cu bărbații, deși motivele nu sunt pe deplin elucidate, spun cercetătorii.

În medie, supraviețuitorii de sex feminin ai unui accident vascular cerebral au raportat mai multe limitări în activitățile lor de zi cu zi decât au raportat supraviețuitorii de sex masculin, potrivit unei analize care a cuprins 22 de studii.

Supraviețuitorii femei au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte depresie după accidentul lor vascular cerebral și tot femeile au fost cele care au spus că, în legătură cu sănătatea, calitatea vieții la ele a fost extrem de scăzută.

În ceea ce privește motivul pentru care s-au observat aceste lucruri, cercetătorii au subliniat că ar putea fi unele posibile explicații. Femeile tind să fie mai în vârstă și să aibă o sănătate mai precară atunci când suferă un accident vascular cerebral, comparativ cu bărbații. De asemenea, în general, accidentele vasculare cerebrale sunt mai grave la femei, dar aceste diferențe explică doar parțial constatările studiilor, a spus cercetătorul principal, Lynda Lisabeth.

Recomandările experților DOC.ro

"Există și alte lucruri care se întâmplă la aceste paciente, pe care nu le înțelegem încă", a spus Lynda Lisabeth, profesor la University of Michigan School of Public Health, din Ann Arbor. O posibilitate, spune ea, ar fi că "factorii sociali" sunt implicați. Comparativ cu bărbații, femeile care au suferit un AVC au șanse mai mari să locuiască singure și să fie, de altfel, izolate din punct de vedere social.

Atunci când au un accident vascular cerebral, este posibil să nu fie nimeni în preajma lor care să recunoască semnele și care să sune la 112, a mai spus Lynda Lisabeth. După ce a avut loc un AVC, femeilor le lipsește ajutorul, nu au pe nimeni care să le ajute acasă sau o persoană care să le ducă la controalele regulate, la medic, sau la ședințele de fizioterapie, de exemplu.

Dincolo de acest aspect, femeile în vârstă pot sta mai prost la capitolul finanțe, comparativ cu bărbații vârstnici, au sugerat cercetătorii. Pănă acum, din aceste studii, însă, nu este clar de ce acest lucru joacă un rol în recuperarea mai slabă a femeilor de pe urma unui AVC. În plus, Lynda Lisabeth spune că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă, de fapt, în recuperare femeilor.

De exemplu, dacă izolarea socială este o parte din problemă, există moduri prin care se poate schimba acest aspect, spune cercetătoarea. De pildă, tehnologia ar putea fi folosită pentru a face legătura între supraviețuitorii unui AVC și profesioniștii din domeniul medical și cu femeile care au trecut prin același lucru.

Dr. Marc Fisher, care este medic neurolog și editor la revista "Stroke", unde a fost publicată această cercetare, spune că rezultatele scot la iveală niște probleme importante, inclusiv faptul că femeile ar putea fi îndeosebi mai vulnerabile la depresie după un accident vascular cerebral. Din ce reiese din studii, femeile au fost de 3 ori mai predispuse, comparativ cu bărbații, să sufere de depresie. Tocmai de aceea, dr. Fisher sugerează că cei care au supraviețuit unui AVC, care au simptome de depresie, ar trebui să spună acest lucru familiei și medicilor lor, pentru ca depresia să poată fi tratată.

Diferitele simptome ale accidentului vascular cerebral ar putea fi mai greu de depistat la timp pentru femei

Noile cercetări arată că, deși semnele "clasice" ale unui accident vascular cerebral, cum ar fi problemele de mișcare și de vorbire, apar atât la femei, cât și la bărbați, femeile sunt mai predispuse să aibă simptome mai generalizate, cum ar fi confuzia și slăbiciunea. Dar datele au fost prea limitate pentru a putea spune dacă aceste diferențe au ca rezultat întârzieri în diagnosticarea sau un diagnostic greșit în cazul femeilor.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când are loc o pierdere bruscă a alimentării cu sânge într-o zonă localizată a creierului și reprezintă a doua cauză majoră de handicap la nivel mondial. În plus, femeile se confruntă cu o invaliditate mai mare după un accident vascular cerebral și sunt de peste trei ori mai predispuse decât bărbații să fie instituționalizate după un accident vascular cerebral.

Autorul principal, Dr. Sultana Shajahan, de la Institutul George pentru Sănătate Globală, a declarat că diagnosticarea timpurie este vitală în gestionarea accidentului vascular cerebral acut, dar studiile anterioare au arătat că femeile sunt mai predispuse la întârzieri, ceea ce duce la rezultate mai proaste. "Unul dintre posibilele motive pentru o întârziere ar putea fi diferențele de sex în ceea ce privește simptomele accidentului vascular cerebral atunci când se prezintă pentru prima dată la un profesionist din domeniul sănătății, dar există un număr limitat de studii care au analizat aceste diferențe de sex", a spus ea.

Pentru a examina acest aspect mai îndeaproape, cercetătorii de la George Institute au analizat date despre un total de 36.636 de persoane diagnosticate cu accident vascular cerebral din 21 de studii care au fost efectuate în principal în Statele Unite sau în Europa, cu rezultate publicate între 2002 și 2020.

Între 45 și 55 la sută dintre participanții la majoritatea studiilor au fost femei și, în general, acestea erau mai în vârstă decât bărbații atunci când au prezentat un accident vascular cerebral (o vârstă medie de 62 până la 79 de ani față de 58 până la 70 de ani pentru bărbați).

Cercetătorii au constatat că femeile aveau un risc mai mare decât bărbații de a prezenta unele simptome mai generalizate, care nu sunt asociate cu o anumită zonă a creierului, cum ar fi confuzia, oboseala, slăbiciunea, durerile de cap, pierderea cunoștinței și modificarea stării mentale. De asemenea, femeile au prezentat un risc mai mic de simptome care sunt legate de anumite părți ale creierului, cum ar fi dificultăți de vorbire, modificări ale capacității de a merge în mod obișnuit și instabilitate în picioare.

"Știm că femeile care suferă un accident vascular cerebral au mai multe șanse decât bărbații să primească inițial un diagnostic de non-accident vascular cerebral, iar acest lucru s-ar putea datora faptului că ele nu prezintă întotdeauna ceea ce ar putea fi considerat simptomele "clasice" ale accidentului vascular cerebral la fel de des ca bărbații", a declarat Dr. Shajahan. "Deși nu au existat suficiente date disponibile pentru a vedea dacă aceste diferențe duc de fapt la întârzieri sau la ratarea diagnosticului, ar fi utilă o mai mare conștientizare a diferențelor de sex în ceea ce privește prezentarea simptomelor în rândul furnizorilor de asistență medicală implicați în evaluarea inițială a accidentului vascular cerebral acut."

Cercetătorii au făcut apel la continuarea studiilor epidemiologice care utilizează metode coerente de colectare a datelor care să facă legătura între simptome și rezultatele diagnosticului ratat sau întârziat, pentru a îmbunătăți gestionarea accidentului vascular cerebral atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Gender Differences in the Functional Recovery after Acute Stroke” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024522/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0