EPA, acidul gras ce reduce riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral

Cu siguranta cunosti deja macar o parte dintre beneficiile pe care le au acizii grasi Omega 3 asupra sanatatii, insa studiile scot la iveala ca, dintre toate tipurile de Omega 3, EPA (acidul eicosapentaenoic) inglobeaza cele mai importante beneficii cand vine vorba despre bolile cardiovasculare.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral (AVC) sunt printre principalele cauze de deces la nivelul intregii lumi. In urma cu cateva decenii, cercetatorii au observat ca in comunitatile unde se consuma des peste, existau foarte putine cazuri de persoane cu aceste afectiuni cardiovasculare, iar mai tarziu, acest aspect a fost asociat cu consumul de Omega 3. De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au descoperit ca acesti acizi grasi au numeroase beneficii asociate, mai ales cand vorbim despre sanatatea inimii si sanatatea creierului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista trei tipuri importante de acizi grasi Omega 3, insa nu toate inglobeaza in aceeasi masura aceleasi beneficii. Asadar nu toti acizii Omega 3 sunt "egali". Cei mai importanti acizi grasi de acest fel sunt: EPA, DHA si ALA.

S-a descoperit, asadar, in urma a numeroase studii stiintifice, ca suplimentele de Omega 3 ce contin EPA si DHA sunt utile in cazul anumitor afectiuni medicale, in special in cazul afectiunilor inimii.

Potentialele beneficii pe care le are EPA la persoanele cu ateroscleroza

Un studiu din 2017 si-a propus sa verifice care sunt potentialele beneficii pe care le-ar putea avea acidul eicosapentaenoic asupra placilor de aterom (depunerile de colesterol si grasimi de pe peretii arterelor importante din corp).

Oamenii de stiinta au argumentat ca, in ciuda terapiei optimizate cu statine, la unii pacienti ramane un risc cardiovascular "rezidual", iar in cazul lor ar fi necesara o terapie "adjuvanta" care sa le reduca acest risc.

Aici intra in scena acidul eicosapentaenoic (EPA), un tip de acid gras Omega 3 polinesaturat, care scade valorile trigliceridelor din plasma, fara sa creasca (in comparatie cu alte tipuri de Omega 3) valorile colesterolului LDL (ale lipoproteinelor cu densitate scazuta). Asa au descoperit oamenii de stiinta ca EPA are efecte potential benefice asupra placilor de aterom la unii pacienti.

In cadrul trialurilor clinice care au folosit modalitati imagistice cu spectru larg pentru a se analiza placile ateromatoase, EPA a dovedit ca are efecte benefice asupra caracteristicilor placilor de aterom.

Studiile efectuate pe pacientii cu boala arteriala coronariana (cardiopatie ischemica) care au primit un tratament cu statine sugereaza ca EPA ar putea sa sporeasca vulnerabilitatea placilor de aterom si poate preveni progresia placilor ateromatoase.

Pentru aceste studii, oamenii de stiinta au avut in prim-plan o forma de inalta puritate a acidului eicosapentaenoic (EPA), aceasta forma pura fiind un ester etilic al acidului eicosapentenoic pe baza de prescriptie; s-a demonstrat apoi ca acest ester etilic al EPA reduce valorile trigliceridelor din sange si reduce markerii inflamatiei in ateroscleroza.

Cercetatorii au observat in cadrul studiilor clinice ca nivelurile serice scazute de EPA erau asociate cu o prezenta crescuta a placilor aterosclerotice bogate in lipide (grasimi). S-a observat ca pacientii cu sindrom coronarian acut aveau niveluri serice semnificativ mai scazute de EPA in comparatie cu pacientii care nu sufereau de acest sindrom. S-a mai constatat ca pacientii cu un nivel mic de EPA aveau un volum semnificativ mai mare de lipide in comparatie cu pacientii cu niveluri mari de EPA in sange.

Desi rezultatele unui studiu de acest gen (JELIS) indica o reducere in ce priveste evenimentele coronariene odata cu administrarea acidului eicosapentaenoic (EPA), populatia de pacienti aleasa a fost exclusiv japoneza si rezultatele nu pot fi generalizate la alte populatie. Insa chiar si asa, oamenii de stiinta subliniaza ca in Statele Unite este aprobata o forma de inalta puritate a EPA, folosita pentru a reduce nivelurile trigliceridelor la pacientii adulti cu hipertrigliceridemie severa.

Nivelul scazut de EPA, un indicator pentru infarctul miocardic

Cercetatorii au mai observat, in cadrul a numeroase studii, ca nivelurile serice de EPA la pacientii care urmau o terapie cu statine au fost asociate cu o implicare mai ampla a placilor de aterom si cu caracteristici mai "vulnerabile" ale placii ateromatoase.

Totodata, in cadrul unei analize referitoare la prognosticul infarctului (Infarction Prognosis Registry), efectuata pe 508 pacienti care au suferit un infarct miocardic acut, nivelurile scazute de EPA din plasma au fost un factor care a prezis mortalitatea de cauze cardiovasculare dupa o perioada de 16 luni de follow-up. In acelasi timp, un studiu efectuat in mai multe centre de specialitate, ce a inclus 1144 de pacienti cu infarct miocardic acut, a aratat ca, de fapt, concentratiile de EPA din eritrocite (globulele rosii din sange) au prezis incidenta de deces in spital, dupa un infarct miocardic acut.

La ce concluzii au ajuns cercetatorii in privinta EPA

Efectul pe care il are esterul etilic al acidului eicosapentenoic (EPA de inalta puritate) asupra riscului de mortalitate si morbiditate cardiovasculara nu a fost inca determinat, insa multe studii japoneze si americane efectuate asupra placilor de aterom au folosit esterul etilic al EPA.

Desi tratamentul agresiv cu statine permite atingerea nivelului dorit (tinta) al colesterolului LDL, evenimentele cardiovasculare dupa un sindrom coronarian acut sunt inca prevalente. Asa ca oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca printre terapiile care ii feresc pe pacienti de riscurile cardiovasculare reziduale, un aport crescut de acizi grasi polinesaturati Omega 3, inclusiv de EPA, s-a dovedit ca protejeaza impotriva mortalitatii dupa un infarct miocardic acut.

Cercetatorii au mai raportat ca esterul etilic al EPA folosit in cadrul a numeroase studii (printre care si REDUCE-IT) are multe beneficii, mai ales la nivelul reducerii riscului de infarct miocardic nonfatal, accident vascular cerebral nonfatal si spitalizare pentru angina instabila. Potentialele efecte benefice ale EPA asupra placilor ateromatoase si in privinta reducerii evenimentelor cardiovasculare majore sunt promitatoare.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Studiul "Potential benefits of eicosapentaenoic acid on atherosclerotic plaques", publicat in 2017 in Vascular Pharmacology, autori: J. R. Nelson, O. Wani, H. T. May, M. Budoff.

Studiul "Early initiation of eicosapentaenoic acid and statin treatment is associated with better clinical outcomes than statin alone in patients with acute coronary syndromes: 1-year outcomes of a randomized controlled study", publicat in 2017, in International Journal of Cardiology, autori: Kazumasa Nosaka, Toru Miyoshi, Mutsumi Iwamoto, Masahito Kajiya, Keisuke Okawa,  Saori Tsukuda, Fumi Yokohama, Masahiro Sogo, Tomoyuki Nishibe, Naoaki Matsuo, Satoshi Hirohata, Hiroshi Ito, Masayuki Doi.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0