Dieta pacientului care tocmai a suferit un AVC

După ce ai suferit un accident vascular cerebral (AVC), s-ar putea să fie mai greu să obții toți nutrienții de care ai nevoie. Medicul tău îți poate recomanda o serie de strategii care să te ajute să mănânci și să bei în siguranță (fără să te îneci) și, totodată, îți poate explica de ce este important să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, nu doar pentru a îți ușura recuperarea, ci și pentru a reduce riscul de a suferi un alt  AVC.

RECOMANDAREA SPECIALISTILOR

Potrivit specialiștilor, alimentația sănătoasă joacă un rol important în prevenirea accidentului vascular cerebral, dar poate facilita și accelera semnificativ procesul de recuperare după un astfel de eveniment. Consecințele accidentului vascular cerebral includ numeroase limitări funcționale, inclusiv: reducerea forței și tonusului muscular, reducerea circulației sangvine la nivelul membrelor superioare și inferioare, reducerea capacității fizice și a aptitudinii funcționale și adesea disfagie (dificultate la înghițire) 1

De aceea, adoptarea unei diete echilibrate corespunzătoare după un accident vascular cerebral poate accelera efectele reabilitării și poate preveni complicațiile ulterioare unui asemenea incident vascular. 

Consecințele unui atac cerebral vascular

După un accident vascular cerebral este posibil:

  • Să ai probleme în a îți folosi brațele și mâinile, ceea ce înseamnă că îți este dificil să mănânci și să bei (de exemplu, îți este greu să folosești cuțitul și furculița).
  • Să ai probleme cu memoria și cu gândirea, ceea ce ar putea să însemne că uiți uneori să mănânci și să bei.
  • Să îți pierzi pofta de mâncare - ai putea să simți de multe ori că nu îți este foame.
  • Să ai dificultăți în înghițire, ceea ce se numește disfagie.

Toate aceste aspecte pot să îngreuneze situația, iar astfel îți va fi greu să obții toți nutrienții de care ai nevoie după un astfel de eveniment cardiovascular major.

Dieta după AVC

Un medic nutriționist te poate ajuta în acest sens, astfel încât să te asiguri că primești  toți nutrienții de care ai nevoie. Asta poate să însemne că va trebui să mănânci anumite alimente sau să bei anumite băuturi, să mănânci mai multă sau mai puțină mâncare (în funcție de nevoile tale) sau să iei suplimente nutritive, precum cele cu acizi grași Omega-3. E important să te bucuri de o gamă largă de alimente nutritive, din aceste 5 grupuri de alimente, în fiecare zi:

  • Cât mai multe legume de diferite tipuri și culori, leguminoase și diverse feluri de fasole.
  • Fructe.
  • Alimente pe bază de cereale. E bine să alegi cereale integrale și varietăți de cereale cu un conținut mare de fibre, cum ar fi pâinea, cerealele pentru micul dejun, orezul, pastele din făina integrală, noodles, mămăligă, cușcuș, fulgi de ovăz, quinoa și orz.
  • Carne slabă și carne de pasăre de curte, pește, ouă, tofu, nuci, semințe, leguminoase și fasole de diferite soiuri.
  • Lapte, iaurt, brânză și diverse variante ale acestor produse - cu un conținut redus de grăsime
  • Și nu uita să bei apă din belșug!

Ce alimente ar trebui să mănânci cât mai rar sau chiar deloc

După un accident vascular cerebral ține cont de aceste recomandări:

  • Limitează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi: biscuiții, prăjiturile, produsele de patiserie, plăcintele, carnea procesată, burgerii din comerț, pizza, alimentele prăjite, chipsurile de cartofi, alte tipuri de snacksuri nesănătoase.
  • Limitează consumul de alimente care conțin în mare parte grăsimi saturate, cum ar fi untul, smântână, margarina pentru gătit, uleiul de cocos și uleiul de palmier.
  • Limitează consumul de alimente și de băuturi care conțin un adaos de sare.
  • Limitează consumul de alimente și de băuturi care conțin un adaos de zahăr, cum ar fi: produsele de la cofetărie, băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr, băuturile din fructe, apele din comerț cu arome și cu zahăr, băuturile energizante și băuturile sportive.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), jumătate dintre adulții americani beau cel puțin o băutură dulce pe zi. Un studiu efectuat de profesori din California, publicat în 2020 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, a constatat că femeile care au consumat una sau mai multe băuturi dulci - printre care băuturi carbogazoase, băuturi energizante sau sportive și suc de fructe cu adaos de zahăr - au avut riscuri cu 20 la sută mai mari să sufere un accident vascular cerebral decât femeile care beau rar băuturi dulci 2.

Este important de menționat și că excesul de zahăr determină creșterea în greutate și diabetul de tip 2, factori de risc cunoscuți pentru accidentul vascular cerebral. De fapt, persoanele care au diabet au de 1,5 ori mai multe riscuri de a avea un accident vascular cerebral decât persoanele care nu au fost diagnosticate cu această boală, conform Asociației Americane de Diabet.

Alege alimente bogate în Omega-3

Specialiștii recomandă să optezi pentru alimente care conțin Omega-3, precum uleiul de pește, pentru că acestea te ajută în perioada de recuperare de după un AVC. De ce? Alimentele bogate în Omega-3 contribuie la factorul neurotrofic derivat din creier; acesta este un factor de creștere, cu alte cuvinte, o proteină rezultată prin expresia BDNF.

Factorul neurotrofic derivat din creier este un "combustibil" extraordinar pentru recuperarea de după un AVC, deoarece sporește neurogeneza. Neurogeneza este importantă în timpul recuperării, deoarece creierul tău are nevoie să creeze noi căi pentru a compensa daunele provocate de AVC.

Printre elementele care pot ajuta la stimularea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), important în recuperarea după accidentul vascular cerebral, se numără și Omega-3.

Acizii grași Omega-3 ajută la normalizarea nivelurilor factorului neurotrofic derivat din creier. Pentru că vrei să ajuți la funcționarea a cât mai multe celule în creier în perioada de recuperare o idee bună este să te axezi pe includerea în dietă a unor surse bune de Omega-3.

Studiile arată că o dietă pe bază de legume și fructe sau o dietă care include pește, dar fără carne reduce riscul unei persoane de a fi diagnosticată cu boli de inimă și chiar să sufere un accident vascular cerebral. 

Într-un studiu recent, publicat în British Medical Journal, cercetătorii au evaluat aproape 50.000 de persoane din Marea Britanie. Echipa de specialiști a studiat modul în care dietele acestor persoane le-au influențat riscul de boală cardiacă ischemică, un factor care poate provoca accident vascular cerebral și atac de cord. Ei au descoperit că persoanele vegetariene și cele care mâncau pește, dar fără carne aveau cu 13% mai puține riscuri de a fi diagnosticate cu o boală cardiacă ischemică decât cele care consumă carne 3.

Peștele conține așa-numitele grăsimi sănătoase – grăsimi nesaturate care includ grăsimi mononesaturate și polinesaturate, ambele recunoscute ca fiind sănătoase pentru inimă. 

Cum poți include mai mulți acizi grași Omega-3 în dieta ta? Alege unele dintre aceste surse excelente de Omega-3:

  • semințele de chia,
  • somonul,
  • semințele de in,
  • semințele de cânepă,
  • gălbenușurile

Dacă ai dificultăți în a include aceste alimente în dieta ta, atunci poți lua suplimente nutritive cu Omega-3, atât timp cât medicul tău îți spune că este în regulă.

E important să renunți la sare

Un alt factor de risc pentru accident vascular cerebral este hipertensiunea arterială, iar sarea este direct legată de hipertensiunea arterială, conform Asociației Americane A Inimii. De aceea, specialiștii recomandă să nu consumi mai mult de 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi, iar această limită poate fi depășită rapid, mai ales dacă obișnuiești să consumi alimente preambalate sau carne procesată.  Încearcă să folosești alte tipuri de condimente, cum ar fi ierburile aromate și zeama de lămâie sau sucul de portocală pentru a da savoare preparatelor culinare. De altfel, trebuie să stai departe și de alimentele bogate în sare, cum ar fi carnea procesată, gustările sărate și supele la plic.

Mănâncă alimente bogate în fibre

Pentru a reduce nivelul colesterolului, mănâncă mai multe alimente cu un conținut mare de fibre, cum ar fi fasolea boabe, mazărea, nucile și peștele gras (somonul și macroul), precum și cereale integrale, precum fulgii de ovăz. Folosește uleiul de măsline când gătești, în locul untului, și încearcă să prepari alimentele pe grătar și nu în baie de ulei (renunță la prăjirea lor).

Totodată, obiectivul tău va fi de acum înainte să reduci cantitatea de grăsimi saturate din dieta ta. Grăsimile saturate cresc colesterolul, ceea ce crește riscul unei persoane de accident vascular cerebral.
Specialiștii spun că ar trebui ca doar 10% dintre caloriile zilnice să fie grăsimi saturate. În cazul unei diete standard de 2.000 de calorii, aceasta este egală cu 16 până la 20 de grame (g) de grăsimi saturate. Pentru referință, o singură felie de slănină conține aproximativ 9 g de grăsimi saturate, așa că doar două felii de slănină ar putea depăși limita zilnică sănătoasă de grăsimi saturate.

Uleiul de cocos, uleiul de palmier, carnea roșie și lactatele sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate. Astfel, va trebui să eviți laptele integral (încearcă lapte și produse lactate degresate sau semidegresate), să nu mănânci părțile grase ale cărnii (optează pentru carne mai slabă sau alege carnea de pește) și să nu mănânci carne (de pui sau de curcan) care încă are pielea pe ea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Diet after Stroke and Its Impact on the Components of Body Mass and Functional Fitness—A 4-Month Observation”, Nutrients. 2019 Jun, Justyna Leszczak, Ewelina Czenczek-Lewandowska, Grzegorz Przysada, Justyna Wyszyńska, Aneta Weres, Joanna Baran, Andrzej Kwolek, Artur Mazur
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627133/
2 Studiul „Sugar‐Sweetened Beverage Intake and Cardiovascular Disease Risk in the California Teachers Study”, Journal of the American Heart Association. 2020, Lorena S. Pacheco, James V. LaceyJr, Maria Elena Martinez, Hector Lemus, Maria Rosario G. Araneta, Dorothy D. Sears, Gregory A. Talavera and Cheryl A. M. Anderson
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.014883
3 Studiul „Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study”, BMJ. 2019 Sep 4, Tammy Y N Tong, Paul N Appleby, Kathryn E Bradbury, Aurora Perez-Cornago, Ruth C Travis, Robert Clarke, Timothy J Key
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31484644/
American Diabetes Association - Get serious about stroke prevention
https://diabetes.org/diabetes/stroke
British Heart Foundation - How to cope with eating difficulties after a stroke
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/eating-after-a-stroke


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0