Diabetul si alti factori de risc pentru AVC

Diabetul iti poate creste riscul de a dezvolta numeroase afectiuni, inclusiv accident vascular cerebral (AVC). In general, statisticile arata ca persoanele cu diabet au o probabilitate de 1,5 ori mai mare de a suferi un AVC, in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

Care este asocierea dintre diabet si AVC

Diabetul este o boala care afecteaza capacitatea corpului de a crea insulina sau de a folosi acest hormon in mod corespunzator. Pentru ca insulina joaca un rol important in atragerea glucozei in interiorul celulelor, din fluxul sanguin, persoanele cu diabet ajung de cele mai multe ori sa aiba prea multa glucoza in sangele lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In timp, insa, acest exces de glucoza (zahar) poate contribui la depunerile de cheaguri (trombi) sau de depozite de grasime in interiorul vaselor sangvine care iriga cu sange gatul si creierul. Acest proces este cunoscut in limbajul medical sub numele de ateroscleroza.

Daca aceste depuneri sau depozite se dezvolta, ele pot duce la ingustarea peretilor vaselor de sange sau chiar la un blocaj complet, iar cand circulatia sangelui catre creier este oprita, indiferent de motiv, are loc un atac cerebral (asa cum mai este numit accidentul vascular cerebral).

Tipuri de AVC

Accidentul vascular cerebral este o afectiune in care vasele de sange din creier sunt degradate. Atacurile cerebrale sunt caracterizate de mai multi factori, inclusiv de dimensiunea vasului de sange deteriorat, de zona din creier unde au fost afectate vasele de sange si de ce fel de eveniment a cauzat acea distrugere a vaselor de sange.

Principalele tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt: AVC ischemic, AVC hemoragic si accident ischemic tranzitoriu (AIT).

Ce alti factori de risc te predispun la un accident vascular cerebral?

Factorii de risc medicali pentru accidentul vascular cerebral sunt numerosi:

  • diabetul
  • fibrilatia atriala
  • hipertensiunea arteriala
  • problemele asociate cu coagularea sangelui
  • hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului)
  • anemia cu celule in secera (numita si siclemie)
  • problemele ce tin de circulatia sangelui
  • boala arteriala carotidiana (cauzata, de regula, de ateroscleroza)
  • istoricul medical ce include atac de cord (infarct miocardic), AVC sau AIT (numit si mini AVC).


Riscul unui pacient de a suferi un accident vascular cerebral este mai mare daca acea persoana are unul sau mai multi factori medicali de risc (cei enumerati mai sus).

Pe langa acestia, exista si factori de risc ce tin de stilul de viata al pacientului, iar acesti factori de risc pot creste predispozitia de a suferi un AVC:

* dieta necorespunzatoare si o nutritie mult prea saraca

* sedentarismul - faptul ca persoana nu face suficienta miscare, nu are activitate fizica regulata

* fumatul sau folosirea produselor din tutun

* consumul excesiv de alcool.

Totodata, riscul de AVC al unei persoane creste odata cu varsta si aproape ca se dubleaza pentru fiecare decada de viata, dupa varsta de 55 de ani. Desi AVC-ul este mai frecvent in randul persoanelor varstnice, multi oameni cu varste sub 65 de ani sufera un atac cerebral la un moment dat.

Sexul are si el un rol in aceasta ecuatie a factorilor de risc, iar statisticile arata ca femeile se confrunta mai des cu accidentele vasculare cerebrale, in comparatie cu barbatii. De asemenea, pacientii care au suferit in trecut un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau un accident ischemic tranzitoriu au un risc mai mare de a suferi un alt AVC.

Factori de risc pentru diabet si AVC

Specialistii sustin ca un alt motiv pentru care exista o asociere puternica intre diabet si AVC este faptul ca unii dintre factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral sunt si factori de risc pentru diabet.

Prediabetul, uneori numit si sindrom metabolic, este o "colectie" ce include patru afectiuni si toate acestea sunt legate de metabolism. Daca un pacient are doua sau mai multe afectiuni in acelasi timp, ii creste riscul de a dezvolta atat diabet, cat si un accident vascular cerebral. Aceste conditii sunt: obezitatea (grasimea care este depusa in jurul taliei, este vorba de grasimea abdominala), hipertensiunea arteriala, valorile mari ale glicemiei (glucozei din sange) si colesterolul mare (hipercolesterolemia).

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Stroke Association - http://www.stroke.org/sites/default/files/resources/DiabetesBrochure.pdf
  • American Stroke Association - http://www.strokeassociation.org/STROKEORG/AboutStroke/UnderstandingRisk/Understanding-Stroke-Risk_UCM_308539_SubHomePage.jsp

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0