Diabetul diagnosticat la tineri inseamna un risc mai mare de AVC

Desi diabetul de tip 2 era candva considerat o boala care afecteaza persoanele varstnice, "epidemia" globala influentata de obezitate si de supraponderabilitate a insemnat o crestere in ceea ce priveste diagnosticarea persoanelor tinere, adolescentilor si copiilor mici cu diabet.

O noua cercetare publicata in jurnalul "Diabetologia" (al Asociatiei Europene pentru Studierea Diabetului) arata ca daca o persoana este diagnosticata mai devreme (la o varsta mai mica) cu diabet de tip 2, cu atat mai mare este riscul de deces al acelei persoane de pe urma bolilor cardiace si accidentului vascular cerebral (AVC), dar, in mod neobisnuit, s-a constatat ca riscul de deces de pe urma cancerului este mai scazut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In aproape toate tarile din lume, frecventa diabetului a crescut substantial in cazul adultilor tineri cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani. De asemenea, frecventa continua sa creasca in cazul adultilor care au peste 45 de ani, cu toate acestea, nu creste la fel de brusc cum s-a observat la adultii tineri.

Cresterea numarului de adulti tineri inseamna ca exista un procent in crestere al pacientilor cu diabet zaharat care sunt expusi bolii pe o perioada mai lunga a vietii lor, scrie medicalxpress.com.

Studiul efectuat de profesorii Dianna Magliano si Jonathan Shaw (de la Institutul Baker Heart and Diabetes din Melbourne, Australia) si de colegii lor a analizat datele obtinute de la 743.709 australieni cu diabet de tip 2, care au fost luati in evidentele autoritatilor australiene pe o perioada de 15 ani, intre 1997 si 2011. Au fost identificate toate cauzele mortalitatii, cat si mortalitatea survenita in urma bolilor cardiovasculare, cancerului si tuturor celorlalte cauze implicate.

Varsta medie la momentul diagnosticarii diabetului de tip 2 era 59 de ani, iar un total de 115.363 de decese au avut loc in timpul perioadei studiului. Autorii spun ca "Un diagnostic timpuriu al diabetului de tip 2 - si, implicit, o durata mai lunga a bolii - au fost asociate cu un risc mai mare al tuturor cauzelor de mortalitate, in principal influentate de mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare".

Datele obtinute de la pacienti arata ca dintre doi pacienti de aceeasi varsta, cel care avea un diagnostic pus in urma cu 10 ani (echivalent cu o durata a diabetului cu 10 ani mai lunga) a avut un risc cu 20%-30% mai mare de mortalitate din toate cauzele si un risc cu aproape 60% mai mare de mortalitate de pe urma bolilor cardiovasculare. Efectele acestea au fost similare in randul barbatilor, cat si in cazul femeilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Autorii studiului au explicat: "Dovezile se aduna pentru a sugera ca debutul precoce al diabetului de tip 2 este asociat cu un risc crescut de complicatii si de comorbiditati, comparativ cu un debut al bolii care are loc mai tarziu, iar dezvoltarea si progresia complicatiilor diabetului ar putea fi mult mai agresive in cazul pacientilor cu un debut timpuriu".

De asemenea, cercetatorii au adaugat: "Astfel, este imperativa o atentie sporita in cazul persoanelor cu un debut precoce al diabetului de tip 2. Eforturile ar trebui sa se concentreze asupra optimizarii la timp a abilitatilor indivizilor de a-si tine boala sub control si asupra tratamentului medical pentru a preveni sau pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor si a comorbiditatilor. In plus, exista nevoia de a identifica si de a-i testa pe cei cu risc mai mare de a dezvolta diabet, astfel incat acesti indivizi sa poata face modificarile necesare in stilul de viata care vor preveni sau vor intarzia debutul diabetului."

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0