De ce sunt importante exercitiile fizice dupa un accident vascular cerebral (AVC)

Excesul ponderal, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit (hipercolesterolemia), depresia - exercițiile fizice te pot ajuta să faci față tuturor acestor probleme. Și există o serie de alte motive pentru a face mișcare după ce ai suferit un accident vascular cerebral.

Persoanele care au supraviețuit unui AVC au nevoie de sfatul medicului sau de recomandările unui alt profesionist din domeniul medical pentru a începe să facă mișcare. Dacă medicul tău nu a discutat încă cu tine despre importanța exercițiilor fizice în prevenirea unui alt AVC, atunci poți să aduci tu în discuție acest subiect.

Accidentul vascular cerebral poate reduce capacitatea de a face mișcare

Accidentul vascular cerebral poate reduce capacitatea de a face mișcare, iar depresia (care însoțește adesea accidentul vascular cerebral) poate suprima motivația de a face sport. Aceste probleme pot crea un „cerc vicios” de activitate mai scăzută și mai mare intoleranță la efort, ducând la complicații secundare, cum ar fi capacitatea cardiorespiratorie redusă, atrofie musculară, osteoporoză și circulație afectată la extremitățile inferioare la supraviețuitorii accidentului vascular cerebral. Aproximativ jumătate dintre cei care supraviețuiesc accidentului vascular cerebral rămân cu dizabilități permanente.

Există dovezi care arată că activitatea fizică ajută după un AVC

Îngrijirea după un accident vascular cerebral s-a concentrat în mod tradițional pe tratamentul sau reabilitarea pacientului cu accident vascular cerebral acut, în primele luni după producere. Potrivit experților în sănătate, cel puțin 20 de minute de exerciții aerobice, de trei până la șapte ori pe săptămână, pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral recurent.

Evită sedentarismul după un AVC

Medicii neurologi spun că nu este deloc folositor să fii sedentar după ce ai avut un accident vascular cerebral. Este mai bine pentru organismul tău să începi să faci mișcare, chiar dacă este vorba de exerciții fizice de intensitate scăzută. Orice fel de exercițiu aerobic este util. Poți alege activități fizice precum înotul, alergatul sau orice fel de activitate îți crește ritmul cardiac și te ajută să slăbești.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De fapt, astfel de exerciții (aerobice) înseamnă mai puține afectări de pe urma unui viitor AVC. Un studiu danez realizat pe 265 de adulți care au supraviețuit unui AVC a arătat că persoanele care au făcut cel mai mult mișcare și exerciții fizice, atât înainte, cât și după accidentul vascular cerebral, au avut un AVC mai puțin sever și s-au recuperat mai bine după acest eveniment major.

De ce exercițiile fizice ușurează recuperarea după un AVC

Activitatea fizică este piatra de temelie a intervențiilor de reducere a riscurilor pentru prevenirea și tratarea accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic. Mai mult, exercițiile fizice pot îmbunătăți calitatea vieții în rândul supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral prin întărirea mușchilor și îmbunătățirea mobilității – toate cu scopul de a restabili funcționarea normală a organismului.

exercitii fizice dupa AVC

Dacă vei decide să fii o persoană activă din punct de vedere fizic, vei vedea că mișcarea te va ajuta în perioada de recuperare de după AVC și te va ajuta să previi un al doilea accident vascular cerebral, deoarece:

  • Activitatea fizică ține sub control nivelurile colesterolului - Este foarte important să menții colesterolul la un nivel redus, dacă vrei să previi un al doilea AVC. În plus, exercițiile fizice cresc nivelul colesterolului "bun" (HDL).
  • Activitatea fizică luptă cu hipertensiunea arterială. Prin faptul că îți ajuți vasele de sânge să funcționeze bine, poți lupta astfel contra hipertensiunii arteriale.
  • Exercițiile fizice țin sub control greutatea - Multe persoane care au supraviețuit unui AVC sunt nevoite să slăbească pentru a-și reduce în acest mod riscul de a suferi un alt accident vascular cerebral. Chiar dacă te afli deja la o greutate normală, exercițiile fizice te vor ajută în privința controlului greutății.
  • Activitatea fizică lupta contra depresiei. Să nu uităm că depresia este un lucru comun după un AVC și că ea îți poate îngreuna mult viața, în sensul că îți va fi greu să găsești motivația necesară pentru a face orice lucru, mai ales pentru a face mișcare. Însă e bine de știut că, dacă ești o persoană activă fizic, mișcarea te ajută să alungi stresul și depresia, iar în schimb, acest lucru îți reduce riscul adițional de boli cardiace și de accidente vasculare cerebrale.

Care sunt efectele pe termen lung ale unui AVC?

Există o gamă largă de probleme post-accident vascular cerebral, inclusiv de mișcare și funcție, mobilitate, echilibru, cogniție, atenție, memorie, durere, senzație, percepție, probleme emoționale și probleme psihologice. Consecințele fizice și psihosociale ale accidentului vascular cerebral sunt complexe pot fi resimțite pe termen lung.

Problemele pe termen mai lung sunt raportate de supraviețuitorii accidentului vascular cerebral între 1 până la 5 ani după accident vascular cerebral. Cele mai frecvente includ mobilitatea (58%), oboseala (52%), concentrarea (45%) și căderile (44%). 

Abordarea nevoilor pe termen lung ale oamenilor în timpul vieții după accident vascular cerebral este o prioritate atât din perspectiva furnizării de servicii, cât și din perspectiva cercetării - rămân multe incertitudini cu privire la modul cel mai bun de a aborda problemele pe termen lung post-accident vascular cerebral.

Obiectivele tale post-AVC

Atunci când te simți pregătit (și ai acordul medicului tău), ar trebui să țintești spre atingerea următoarelor obiective:

  1. Cel puțin 30 de minute de exerciții, de trei sau de patru ori pe săptâmână - cu cât te miști mai mult, cu atât mai bine.
  2. Încearcă să fii o persoană activă, cât mai des cu putință - de exemplu, poți să mergi pe jos mai mult decât în mod normal și să te plimbi prin parc, pe distanțe mai mari;
  3. Alege activități în apă: poți face exerciții sau gimnastică în apă sau chiar exerciții aerobice în piscină, alături de un instructor;
  4. Folosește-ți bastonul sau cadrul ca parte din rutina ta de exerciții fizice. Un fizioterapeut îți poate arăta cum să le folosești și cum să le incluzi în programul tău de exerciții fizice.

Activitate fizică, exerciții fizice și fitnessul după un accident vascular cerebral

Activitatea fizică este definită ca întreaga mișcare umană produsă de acțiunea mușchilor scheletici, care crește substanțial consumul de energie. Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea și menținerea aptitudinii fizice. Exercițiul este un aspect al activității fizice care este planificat, structurat și repetitiv și este efectuat în mod deliberat cu intenția de a îmbunătăți starea fizică. Indicatorii cheie ai aptitudinii fizice includ fitnessul cardiorespirator și forța și puterea musculară; acestea determină capacitatea noastră de a efectua și tolera activitatea fizică.

Condiția fizică este afectată serios după un accident vascular cerebral. Capacitatea cardiorespiratorie este la ≈50% din cea a persoanelor sănătoase de aceeași vârstă și sex. În mod similar, forța musculară și puterea musculară prezintă o afectare substanțială și variabilă; slăbiciunea bilaterală a membrelor sugerează un risc de inactivitatea fizică. Inactivitatea fizică contribuie la starea fizică precară observată după accident vascular cerebral.

Ce trebuie să faci înainte de a începe recuperarea fizică?

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral trebuie să fie supuși unui istoric medical complet și unui examen fizic înainte de a începe un program de exerciții fizice. Pot fi necesare ajustări speciale, cum ar fi adăugarea de balustrade sau hamuri la echipamentul de antrenament. Ghidurile elaborate de experți recomandă ca supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să efectueze între 20 și 60 de minute de exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau plimbarea cu bicicleta, de trei - șapte ori pe săptămână. Exercițiul se poate face la intervale de 10 minute, obiectivul fiind de cel puțin 20 de minute pe zi.

Combină exercițiile de forță cu exercițiile de echilibru

Dacă ai trecut printr-un accident vascular cerebral, te poți confrunta cu slăbiciune musculară, așa că specialiștii îți recomandă antrenamentul de forță cu greutăți ușoare care permit efectuarea a cel puțin un set de 10 până la 15 repetări. Antrenamentul de forță ar trebui să fie efectuat cel puțin două - trei zile pe săptămână și ar trebui să includă opt până la 10 exerciții diferite, care implică grupurile musculare majore.

Corpul este adesea mai puțin flexibil după un accident vascular cerebral, ceea ce poate face mai dificilă ridicarea brațelor, mișcarea picioarelor și efectuarea diferitelor activități din viața de zi cu zi. Ar trebui să faci antrenamente de întindere și flexibilitate înainte sau după sesiunile de antrenament aerobic sau de forță, două - trei zile pe săptămână. Deoarece ai putea avea probleme de echilibru, ceea ce te expune riscului de cădere, încearcă două până la trei sesiuni pe săptămână de exerciții de echilibru sau de coordonare.

Beneficiile potențiale ale fitnessului și ale exercițiilor fizice după accidentul vascular cerebral

Activitatea fizică este recomandată pentru sănătate și formă fizică la persoanele de toate vârstele din cadrul populației generale. Reduce mortalitatea și riscul de boli netransmisibile și îmbunătățește condiția fizică și capacitatea de a te angaja în activități fizice cotidiene. Aceste beneficii la persoanele sănătoase sunt, de asemenea, relevante pentru categorii de pacienți, inclusiv pentru cei cu accident vascular cerebral.

Creșterea activității fizice (inclusiv exercițiile fizice) după un accident vascular cerebral ar putea îmbunătăți condiția fizică și ameliorarea problemelor funcționale comune post-accident vascular cerebral.

Activitatea fizică are, de asemenea, potențialul de a oferi beneficii psihosociale, în special prin activitatea de grup. Mai mult, deoarece inactivitatea fizică și insuficiența cardiorespiratorie sunt factori de risc pentru primul accident vascular cerebral, mișcarea și exercițiile fizice pot avea, de asemenea, un rol în reducerea riscurilor de accident vascular cerebral recurent și a altor afecțiuni comorbide.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Physical Activity and Exercise After Stroke

“Physical Activity and Exercise Recommendations for Stroke Survivors” 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0