Cum te ajuta masajul terapeutic daca ai avut un AVC

In cazul in care ai suferit un accident vascular cerebral (AVC), este important sa stii ce optiuni de tratament ai dupa acest eveniment vascular major si sa stii si ce impact are un AVC atat asupra ta, ca supravietuitor, cat si asupra persoanelor din viata ta.

Astazi ne indreptam atentia asupra masajului terapeutic, pentru ca si el poate fi o optiune in perioada de recuperare. Retine: masajul terapeutic nu este recomandat imediat, la scurt timp dupa ce persoana a suferit un AVC. De fapt, o perioada de timp este contraindicat, din cauza problemelor circulatorii care pot fi prezente la persoanele care au supravietuit unui AVC. Insa mai tarziu, masajul terapeutic poate fi o parte importanta din ingrijirea pacientului cu AVC, mai ales cand vorbim de ingrijirea acestuia pe termen lung (recuperarea pacientului).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Masajul terapeutic ar trebui luat in considerare, ca optiune complementara de tratament, dupa o consultatie avuta la un medic sau la recomandarea unui medic sau a echipei de specialisti care se ocupa de recuperarea pacientului cu AVC.

Beneficiile masajului terapeutic

Exista putine cercetari cu privire la folosirea masajului terapeutic pentru a trata problemele izolate ce pot sa apara dupa un AVC. Un studiu din Suedia, de exemplu, si-a propus sa evalueze ce efecte ar avea folosirea masajului in cazul pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. Ipotezele cercetatorilor sunt ca unele dintre rezultatele studiului acesta vor sustine ideea ca masajul terapeutic post-AVC va imbunatati functia senzorio-motorie, va reduce anxietatea si stresul fiziologic si va imbunatati starea generala de sanatate si calitatea vietii pacientului.

Sa nu uitam ca fizioterapia este o parte importanta a recuperarii (reabilitarii) pacientului. Tehnicile precum exercitiile fizice, masajul, electrostimularea sunt doar cateva dintre metodele folosite pentru a ajuta pacientul sa se vindece si sa isi recupereze anumite functii.

Cateva dintre beneficiile care pot fi derivate din masajul terapeutic folosit la anumiti pacienti, dupa un AVC, pot fi:

Imbunatatirea nivelurilor de serotonina - Cresterea nivelurilor de serotonina ar putea reduce riscul de probleme vasculare (cele asociate cu vasele de sange), ca rezultat al folosirii antidepresivelor. Pe langa faptul ca ajuta la ameliorarea depresiei, nivelurile mai mari ale serotoninei pot reduce riscul de atac de cord sau de AVC.

Imbunatatirea circulatiei - Doar dupa ce inflamatia din corp sau umflarea anumitor tesuturi a trecut, un specialist in masaj terapeutic poate folosi tehnici foarte blande si miscari foarte usoare pentru a imbunatati circulatia sanguina in cazul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral.

Functionarea muschilor are de castigat - Masajul terapeutic, in special cand este folosit in completarea fizioterapiei, poate imbunatati paleta de miscari a pacientului si poate sa il ajute pe pacient sa isi recapete controlul asupra muschilor.

Reabilitarea are la baza cateva reguli esentiale

Este important sa fii activ cat mai curand posibil (cat de repede poti) dupa AVC, asa ca vei vedea ca echipa multidisciplinara care se ocupa de tine te va incuraja sa te sai jos din pat si sa faci miscare (atat cat poti), fie ca este vorba despre continuarea activitatilor tale anterioare, fie ca preferi sa stai intr-un scaun.

In stadiile precoce si in cazul pacientilor cu probleme relativ usoare, fizioterapia se va concentra pe prevenirea complicatiilor accidentului vascular cerebral si pe reabilitarea pacientului (fizioterapeutul te va ajuta sa iti recapeti capacitatea de a te misca si de a fi din nou activ). Daca este cazul si doar daca medicul tau curant considera ca metoda te poate ajuta dupa o anumita perioada de timp, ti se poate recomanda masajul terapeutic, dar asta nu inseamna ca este obligatoriu in perioada de recuperare de dupa AVC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Treatment effects of massage therapy in depressed people: a meta-analysis.", publicat in 2010 in The Journal of Clinical Psychiatry, autori Hou WH, Chiang PT, Hsu TY, Chiu SY, Yen YC.
  • Studiul "Does touch massage facilitate recovery after stroke? A study protocol of a randomized controlled trial", publicat in 2016 BMC complementary and alternative medicine, autori Kristina Lämås, Charlotte Häger, Lenita Lindgren, Per Wester, Christine Brulin.
  • Stroke Association - https://www.stroke.org.uk/sites/default/files/physiotherapy_after_stroke.pdf
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0