Anumite medicamente prescrise frecvent, legate de riscul de AVC

Medicamentele prescrise in mod obisnuit, pentru afectiuni comune, inclusiv pentru alergii, boli cardiace si boala Parkinson au fost legate de un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC), potrivit unei noi cercetari de la Universitatea Aberdeen.

Studiul, publicat in februarie 2018 in revista "International Journal of Epidemiology", a aratat pentru prima data ca pacientii care sunt tratati cu medicamente care au efecte adverse anticolinergice au un risc cu 60% mai mare de accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multe medicamente des folosite sunt cunoscute pentru asa-numitele lor proprietati anticolinergice, scrie medicalxpress.com. Acest lucru poate duce la o intrerupere in comunicarea dintre anumite parti ale sistemului nervos si poate sa se manifeste simptomatic prin vedere incetosata, confuzie si pierderi de memorie. Cu toate acestea, efectele medicamentelor anticolinergice asupra accidentului vascular cerebral nu au fost niciodata identificate.

Studiul, cel mai mare de acest gen, a calculat riscul de AVC in cazul a 22.000 de persoane carora le-au fost prescrise medicamente cu proprietati anticolinergice (medicamente care inhiba actiunea acetilcolinei, un neurotransmitator). Populatia din acest studiu a fost alcatuita din barbati si femei cu varste cuprinse intre 39 si 79 de ani, care au luat parte la un alt studiu prospectiv, EPIC-Norfolk.

In cadrul studiului EPIC-Norfolk, 25.639 de participanti au fost invitati sa ofere informatii despre starea lor de sanatate, in urma examinarii, intre anii 1993 si 1997. Participantii au fost apoi urmariti pana in martie 2016.

Acest studiu a oferit o "fereastra" mare de timp, pentru a examina efectele pe termen lung ale medicamentelor prescrise. Rezultatele au aratat ca acei pacienti care au luat medicamente cu un nivel ridicat de efecte secundare anticolinergice au avut un risc cu 59% mai mare de a suferi un AVC si un risc cu 86% mai mare de deces de pe urma accidentului vascular cerebral.

Grupul de cercetatori a demonstrat anterior ca aceste tipuri de medicamente sunt legate de stari nu tocmai bune de sanatate, fiind inclusiv legate de deces, dementa, caderi si boli cardiovasculare. Cu toate acestea, asocierea dintre aceste medicamente si riscul de AVC nu a fost identificata anterior.

Dr. David Gamble, cercetator la Universitatea Aberdeen si autorul principal al studiului, a declarat: "Un numar mare de mecanisme plauzibile care exista in literatura de specialitate explica descoperirile noastre. S-a observat ca medicamentele cu efecte anticolinergice afecteaza inflamatia, care este importanta in perioada imediata dupa un AVC, produc ritmuri cardiace rapide si neregulate si intervin in capacitatea corpului de a regla bataile inimii si tensiunea arteriala, lucruri care s-au dovedit a fi protectoare in cazul unui AVC. Este posibil ca diminuarea acestor efecte protectoare cu ajutorul medicamentelor anticolinergice sa ii faca pe oameni mai vulnerabili in fata unui accident vascular cerebral".

Este primul studiu de acest gen, iar pentru ca accidentul vascular cerebral este o afectiune ce are potentialul de a fi prevenita, oamenii de stiinta spun ca "posibila identificare a unui nou factor de risc modificabil ar putea avea un impact important asupra poverii globale pe care o are accidentul vascular cerebral".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"In plus, descoperirile noastre sunt deosebit de relevante pentru medicii si pentru specialistii implicati in prescrierea si in managementul medicamentelor pacientilor", mai precizeaza autorul senior al studiului, profesorul Myint de la Universitatea Aberdeen.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0