Ai aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat marit

Ficatul mărit, cunoscut și sub denumirea de hepatomegalie ori hipertrofie hepatică, face referire la creșterea dimensiunilor acestui organ. Ficatul mărit nu este o boală ci, mai degrabă, un simptom al unei afecțiuni hepatice, al insuficienței cardiace ori chiar al cancerului.

Ficatul este un organ vital, care se ocupă, printre altele, cu digerarea grăsimilor, depozitarea zaharurilor, combaterea infecțiilor, producția de proteine și hormoni, prevenirea coagulării sângelui ori eliminarea substanțelor toxice și medicamentoase din organism. Este foarte important, așadar, ca ficatul să funcționeze normal, ceea ce înseamnă că trebuie depistată cauza care a declanșat inflamația la nivelul acestui organ, astfel încât ficatul mărit să fie tratat cum se cuvine.

Cauze ficat mărit

Există mai multe afecțiuni care pot determina umflarea ficatului, adică apariția ficatului gras. Printre acestea se numără:

  • Bolile hepatice: hepatită, ciroză, boala ficatului gras non-alcoolic, boala ficatului gras alcoolic, boala Wilson, boala Gaucher, chisturile la ficat, obstrucționarea bilei.
  • Afecțiunile cardiace: sindromul Budd-Chiari, insuficiența cardiacă ori pericardita.
  • Cancerul (fie el primar, adică cel care debutează la nivelul acestui organ, fie secundar, care apare în urma metastazierii unui cancer din altă parte a corpului).

Factori de risc ficat mărit

Dacă există deja o afecțiune hepatică, riscul să apară și ficatul mărit este destul de mare, fie că vorbim despre hepatită, steatoză hepatică ori ciroză. Există, însă, și alți factori, în afară de boala hepatică, ce predispun la ficat mărit:

Consumul excesiv de alcool

Băuturile alcoolice contribuie la inflamarea ficatului, iar astfel apare ficatul mărit. Persoanele alcoolice suferă adesea de această afecțiune.

Administrarea unor doze mari de medicamente sau suplimente alimentare

Nerespectarea indicațiilor oferite de medic sau farmacist cu privire la dozele și administrarea medicamentelor ori suplimentelor alimentare poate crește riscul de ficat mărit și de leziuni hepatice permanente. Paracetamolul, cu toate că este un medicament la îndemâna oricui, este un medicament care provoacă cele mai multe probleme la nivelul ficatului.

Bolile infecțioase

Infecțiile virale, bacteriene sau parazitare pot crește riscul de probleme hepatice, deci și de ficat mărit. Dintre toate, infecția cu virusul hepatitei A,  B sau C, precum și mononucleoza infecțioasă, sunt cele care cresc cel mai mult riscul de ficat mărit.

Obezitatea

Kilogramele în plus vin și ele cu risc crescut de ficat mărit, mai ales dacă sunt asociate cu steatoză hepatică, fie ea alcoolică sau non-alcoolică.

Simptome ficat mărit

De multe ori, ficatul mărit nu cauzează simptome, iar pacientul depistează această problemă întâmplător, în timpul unui consult de rutină. Există, însă, și situații în care ficatul mărit provoacă simptome, iar acestea sunt:

  • Icter (adică îngălbenirea pielii și a ochilor)
  • Dureri abdominale
  • Greață și vărsături
  • Oboseală extremă
  • Umflarea picioarelor
  • Învinețire rapidă
  • Mărirea volumului cavitații abdominale
  • Scădere inexplicabilă în greutate.

Dacă ai de-a face cu aceste simptome, e posibil să suferi de ficat mărit. Apelează la medic, pentru un consult de specialitate, astfel încât să afli care este cauza problemei tale.

Diagnosticare ficat mărit

Ficatul mărit poate fi identificat la examinarea fizică a pacientului, prin palparea cavității abdominale. De asemenea, și ecografia abdominală este foarte utilă în acest sens. În vederea stabilirii cauzei hepatomegaliei, medicul va folosi o serie de analize și teste precum: analizele de sânge, verificarea enzimelor hepatice, radiografia abdominală, CT (tomografia computerizată) și RMN (rezonanță magnetică) sau chiar biopsia (n.r. puncția hepatică).

Tratament ficat mărit

În funcție de cauza care a determinat mărirea ficatului, medicul va stabili cel mai potrivit tratament. În caz de hepatită, de pildă, se va recomanda un tratament antiviral. Pe de altă parte, dacă este vorba despre cancer, tratamentul oncologic va fi recomandat pacientului.
Pacienții care suferă de alcoolism trebuie să trateze problema cu alcoolul pentru a combate ficatul mărit.

Recuperarea pacientului depinde de cauza măririi ficatului. Dacă hepatomegalia se află în stadiu incipient, sunt șanse mari ca pacientul să își revină rapid. Pe de altă parte, ficatul mărit în stadiu avansat și pentru o perioadă mai lungă poate cauza complicații pentru toată viața.

Stil de viață pentru pacientul cu ficat mărit

Modificările făcute la capitolul stil de viață pot ajuta pacientul să combată, dar și să prevină ficatul mărit. Iată câteva dintre acestea:

Adoptarea unei alimentații sănătoase

O alimentație echilibrată contribuie la menținerea unei stări mai bune de sănătate fizică și psihică, în general. Acest lucru înseamnă că, la mesele de zi cu zi, se va pune accentul pe alimente cât mai simple și sănătoase, precum legumele, fructele, leguminoasele, pâinea integrală, proteinele slabe (carne slabă, ouă, lactate slabe, tofu), nucile și semințele, uleiul de măsline și se vor consuma mai puține grăsimi animale (unt, smântână, carne grasă), grăsimi trans (margarină) și preparate cu zahăr adăugat. Se vor evita, de asemenea, prăjelile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Menținerea greutății în limitele normale

Greutatea normală diferă de la o persoană la alta în funcție de înălțime, vârstă, gen și stil de viață. Pentru a afla care sunt limitele greutății normale, se poate cere ajutorul medicului de familie sau se pot căuta informații pe internet ori aplicații pe telefon. Ca regulă generală, pentru a se obține și menține o greutate în limitele normale este nevoie de o combinație de alimentație sănătoasă, cu un număr de calorii adecvat și activitate fizică moderată, efectuată regulat (măcar 150 de minute pe săptămână, împărțite în mai multe ședințe).

Restricționarea consumului de alcool

Alcoolul în exces contribuie nu doar la obținerea unui diagnostic de ficat mărit, ci la multe alte probleme care pot apărea în corp. Recomandările ghidurilor de sănătate sunt ca o femeie să nu bea mai mult de un pahar de alcool pe zi, iar un bărbat nu mai mult de două pahare. Un pahar cu bere înseamnă 330 ml, un pahar cu vin înseamnă 150 ml, iar un pahar cu tărie 40 de ml. Dacă știi că obișnuiești să consumi alcool în exces și nu reușești să reduci cantitățile, cere sfatul medicului de familie.

Administrarea tratamentului recomandat de medic

Tratamentul indicat de medic trebuie respectat întru totul, deoarece în acest mod pacientul se asigură că ia toate măsurile pentru a se vindeca. Tratamentul nu va fi întrerupt, scurtat, prelungit și nu se vor modifica dozele decât cu acordul expres al medicului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – Hepatomegaly (Enlarged Liver)
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17937-hepatomegaly-enlarged-liver
Patient – Hepatomegaly 
https://patient.info/doctor/hepatomegaly


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0