Afectiunile cronice care favorizeaza un accident vascular cerebral

Multe afectiuni destul de comune iti pot creste sansele de a avea un accident vascular cerebral (AVC). Discuta cu medicul tau pentru a sti cum poti sa iti tii sub control riscul.

Specialistii spun ca exista numeroase afectiuni cronice care favorizeaza aparitia unui accident vascular cerebral. Printre afectiuni (nu neaparat cronice) se numara si un accident vascular cerebral anterior ori un accident vascular ischemic tranzitoriu. Acesta din urma este cunoscut si sub denumirea de "un accident vascular cerebral mai mic", iar daca ai suferit deja unul tranzitoriu, sansele tale de a avea un alt AVC sunt mai mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hipertensiunea arteriala

Se stie ca hipertensiunea arteriala este cauza principala a accidentului vascular cerebral. Acesta are loc atunci cand presiunea sangelui din arterele tale si din celelalte vase de sange este prea mare.

Adeseori, nu exista niciun fel de simptome ale hipertensiunii arteriale, tocmai de aceea este bine sa iti verifici cat mai des valorile tensiunii arteriale.

Daca stii deja ca suferi de hipertensiune arteriala, faptul ca o reduci (fie cu ajutorul modificarilor pe care le faci in stilul tau de viata, fie cu ajutorul medicamentelor antihipertensive) poate sa ajute la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemia)

Colesterolul este o substanta ce seamana cu ceara, asemanatoare grasimii, produsa de ficatul tau sau care se gaseste in anumite alimente. Ficatul tau produce suficient colesterol pentru nevoile corpului tau, insa de cele mai multe ori ajungem sa avem in organism mai mult colesterol decat am avea nevoie, pe care il luam din alimentele pe care le mancam.

Daca luam din alimentatie mai mult colesterol decat ar putea corpul nostru sa foloseasca, acel exces de colesterol se poate acumula sau depune in artere, inclusiv in vasele de sange din creier. Acest factor ar putea duce la ingustarea arterelor, la accident vascular cerebral, precum si la alte probleme de sanatate.

Un simplu test de sange ii poate arata medicului tau daca ai sau nu niveluri mari ale colesterolului seric si ale trigliceridelor din sange (un alt tip de lipide sangvine).

Bolile inimii (cardiopatia)

Cardiopatia reprezinta, conform definitiei medicale, orice boala sau afectiune a inimii. Cardiopatia ischemica este numita si boala cardiaca coronariana (sau boala cardiaca ischemica), ceea ce inseamna suferinta muschiului cardiac (miocard). Aceasta suferinta este produsa de ingustarea sau blocarea arterelor din inima (artere coronare).

Multe afectiuni ale inimii pot sa iti creasca riscul de accident vascular cerebral. De exemplu, boala arteriala coronariana (sau, pe scurt, boala coronariana) iti creste riscul de a suferi un accident vascular cerebral deoarece placile de aterom se depun in artere si blocheaza cirgulatia sangelui bogat in oxigen, care, astfel, nu mai ajunge sa circule in creier.

Alte afectiuni cardiovasculare, cum ar fi defectele valvelor inimii, bataile neregulate ale inimii (inclusiv fibrilatia atriala) si camerele marite ale inimii (cand una sau mai multe dintre cavitatile inimii se dilata) pot cauza formarea cheagurilor de sange care ajung sa circule libere si sa provoace un accident vascular cerebral.

Diabetul

Si diabetul zaharat iti poate creste riscul de accident vascular cerebral. Corpul tau are nevoie de glucoza (zahar) pentru energie. Insulina este un hormon produs in pancreas, care ajuta glucoza sa se deplaseze din alimentele pe care le mananci pana la celulele corpului tau. Daca ai diabet, organismul tau nu produce suficienta insulina, nu poate folosi propria insulina asa cum ar trebui sa o faca in mod normal sau ambele (corpul nici nu produce, nici nu poate sa foloseasca insulina pe care o are).

Diabetul determina acumularea glucozei in sange si impiedica astfel oxigenul si alti nutrienti importanti sa ajunga in diverse parti ale corpului tau, inclusiv la creier. In plus, hipertensiunea arteriala este si ea foarte intalnita la persoanele cu diabet, iar de aici lucrurile se complica. Asa cum stim deja, hipertensiunea este principala cauza a accidentelor vascular-cerebrale, prin urmare, ea este principala cauza pentru riscul crescut de AVC si in randul pacientilor cu diabet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0