29 octombrie, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral din 29 octombrie 2021 se va concentra pe îmbunătățirea gradului de conștientizare a simptomelor accidentului vascular cerebral printr-o campanie amplă.

Până în anul 2050 ne putem aștepta la aproximativ 200 de milioane de supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral și la 12 milioane de decese în fiecare an. Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a gravității acestui eveniment și a ratelor ridicate de AVC la nivel mondial și de a vorbi despre modalități prin care se poate reduce povara accidentului vascular cerebral printr-o mai bună informare a publicului cu privire la factorii de risc și simptome. 

Pentru 2021 și 2022, campania organizată de World Stroke Organization se concentrează pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la semnele de accident vascular cerebral și necesitatea accesului în timp util la un tratament de calitate pentru acest eveniment cardiovascular. Anul acesta va exista un eveniment live pe Zoom pe tema accesului la îngrijiri de urgență.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Mai mulți medici vor evidenția valoarea accesului în timp util la îngrijirea de specialitate în caz de accidente vasculare cerebrale și impactul care poate fi obținut prin creșterea nivelului îngrijirii pentru evenimentele acute în întreaga lume. Printre invitați se va număra și atletul olimpic de renume mondial Michael Johnson care va vorbi despre propria sa experiență cu accidentul vascular cerebral. 

Cum se pot recunoaște semnele unui accident vascular cerebral?

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral variază de la o persoană la alta, dar de obicei încep brusc. Pe măsură ce diferite părți ale creierului controlează diferite părți ale corpului tău, simptomele vor depinde de partea creierului afectată și de amploarea leziunii.

Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral:

  • Este posibil ca fața să fie căzută pe o parte, persoana afectată poate să nu poată zâmbi sau gura ori un ochiul i se pot lăsa în jos.
  • E posibil ca pacientul să nu poată ridica ambele brațe și să le țină ridicate din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț.
  • Vorbirea unei persoane cu AVC poate fi neclară sau confuză (sau pacientul nu poate vorbi deloc), în ciuda faptului că pare a fi conștientă; la fel, poate manifesta probleme de înțelegere a ceea ce îi spun persoanele din jur.

Dacă observi aceste semne la cineva din jur, sună la 112. Este important ca toată lumea să fie conștientă de aceste semne și simptome, dar mai ales cei care locuiesc cu persoane care fac parte dintr-un grup cu risc ridicat, cum ar fi vârstnici, diabetici, hipertensivi etc.

Ocazional, un accident vascular cerebral poate provoca și alte simptome, cum ar fi paralizie completă a unei părți a corpului, pierderea bruscă sau încețoșarea vederii, ameţeală, confuzie, probleme de echilibru și coordonare, dificultate la înghițire  (disfagie), o durere de cap bruscă și foarte severă, pierderea cunoștinței. 

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu, cunoscut și sub denumirea de mini-accident vascular cerebral, sunt aceleași ca în caz de AVC, dar tind să dureze doar între câteva minute și câteva ore înainte de a dispărea complet. Deși simptomele se îmbunătățesc, un atac ischemic tranzitoriu nu ar trebui niciodată ignorat, deoarece este un semn de avertizare grav al unei probleme cu alimentarea cu sânge a creierului.

Cum spuneam, dacă observi în jur o persoană care are aceste simptome, sună la 112. Dacă se suspectează un atac ischemic tranzitoriu, persoana afectată va primi imediat aspirină, deoarece ajută la prevenirea unui accident vascular cerebral. Chiar dacă simptomele dispar în timp ce se așteaptă sosirea ambulanței, e indicat să se facă o evaluare într-un spital.

Cum se tratează un AVC?

Tratamentul de urgență pentru accident vascular cerebral depinde în funcție de tipul de AVC: dacă este un accident vascular cerebral ischemic sau un accident vascular cerebral care implică sângerare în creier (hemoragic).

Tratament accident vascular cerebral ischemic

Pentru a trata un AVC ischemic, medicii trebuie să restabilească rapid fluxul de sânge către creier. Acest lucru se poate face cu:

  • Medicație intravenoasă de urgență. Terapia cu medicamente care pot descompune un cheag trebuie administrată în 4,5 ore de la debutul simptomelor, dacă este administrată intravenos. Cu cât aceste medicamente sunt administrate mai devreme, cu atât mai bine. Tratamentul rapid nu numai că vă îmbunătățește șansele de supraviețuire, dar poate să reducă și complicațiile (paralizie, pierderea memoriei și a capacității de vorbire, modificări ale comportamentului etc.).
  • Proceduri endovasculare de urgență. Medicii tratează uneori atacurile ischemice direct în interiorul vasului de sânge blocat. S-a demonstrat că terapia endovasculară îmbunătățește semnificativ rezultatele și reduce dizabilitatea pe termen lung după accidentul vascular cerebral ischemic. Aceste proceduri trebuie efectuate cât mai curând posibil.
  • Alte proceduri. Pentru a reduce riscul de a avea un alt accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu, medicul poate recomanda o procedură pentru deschiderea unei artere care este îngustată de placă. Opțiunile variază în funcție de situația pacientului, dar includ endarterectomia carotidiană, angioplastia și stenturile.

Tratament accident vascular hemoragic

Tratamentul de urgență al accidentului vascular cerebral hemoragic se concentrează pe controlul sângerării și reducerea presiunii din creier cauzată de excesul de lichid. Opțiunile de tratament includ:

  • Măsuri de urgență. Dacă pacientul ia medicamente de subțiere a sângelui pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, este posibil să i se administreze medicamente sau transfuzii de produse din sânge pentru a contracara efectele diluanților de sânge. De asemenea, i se pot administra medicamente pentru scăderea presiunii din creier, scăderea tensiunii arteriale, prevenirea spasmelor vaselor de sânge și prevenirea convulsiilor.
  • Intervenție chirurgicală. Dacă zona de sângerare este mare, medicul poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta sângele și pentru a reduce presiunea asupra creierului. Operația poate fi folosită și pentru a repara problemele vaselor de sânge asociate cu accidente vasculare cerebrale hemoragice. 

Ține minte factorii de risc pentru AVC

Unii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral nu pot fi controlați, cum sunt vârsta și genul unei persoane (bărbații peste 55 de ani sunt mai predispuși să facă un AVC), dar cei care țin de stilul de viață, da. Factorii de risc potenţial tratabili includ:

  • supragreutatea sau obezitatea
  • lipsa de activitate fizică
  • consumul excesiv de alcool
  • consumul de droguri
  • tensiunea arterială crescută
  • fumatul și fumatul pasiv
  • colesterolul mărit
  • diabetul
  • apneea obstructivă în somn
  • utilizarea contraceptivelor orale
  • bolile cardiovasculare
  • boala COVID-19.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Stroke Organization - World Stroke Day 
https://www.world-stroke.org/world-stroke-day-campaign/world-stroke-day
NHS - Stroke Symptoms
https://www.nhs.uk/conditions/stroke/symptoms/
Mayo Clinic - Stroke Treatment
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/diagnosis-treatment/drc-20350119


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0