10 lucruri esentiale despre accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Fără sânge, celulele creierului se pot deteriora sau pot muri. Impactul accidentului vascular cerebral poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului este afectată și de cât de repede este tratată. 

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se pot confrunta cu dizabilități ample, inclusiv dificultăți de mobilitate și de vorbire, precum și modul în care gândesc și simt. De aceea, discutăm astăzi despre o serie de lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre accidentul vascular cerebral (AVC). Unele dintre acestea s-ar putea să ți se pară surprinzătoare la prima vedere.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată ce ar trebui să știi despre AVC!

1. Timpul contează pentru creierul tău

În timpul unui accident vascular cerebral (AVC), 32.000 de celule nervoase (neuroni) pe secundă (adică 1,9 milioane pe minut) mor. Dacă un pacient primește tratamentul în timp util, leziunile cerebrale pot fi reduse la minimum. Prin urmare este important să cunoaștem semnele și simptomele care ne avertizează în privința unui accident vascular cerebral.

2. Semnele unui accident vascular cerebral

Acronimul F.A.S.T. (față, brațe, vorbire și timp) este o modalitate rapidă de a determina dacă cineva suferă un accident vascular cerebral. Dificultatea de a zâmbi complet, de a ridica ambele brațe și de a repeta o frază simplă sunt semne care anunță un accident vascular cerebral. Dacă ești de părere că o persoană a suferit un AVC, notează ora și sună de urgență la 911!

Printre semnalele de alarmă ale unui accident vascular cerebral se numără: 

  • amorțeală subită sau slăbiciune a piciorului, a brațului sau a feţei;
  • confuzie sau dificultăți de înțelegere;
  • dificultăți de vedere la unul sau la ambii ochi;
  • dificultăți la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonării;
  • dureri de cap puternice fără o cauză cunoscută.

3. Accidentele vasculare cerebrale sunt surprinzător de frecvente la oamenii tineri

Și din ce în ce mai mulți oameni tineri prezinta factori de risc pentru astfel de accidente vasculare. Potrivit statisticilor, între 532.000 și 852.000 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, din Statele Unite ale Americii, au avut un AVC.

4. Sexul poate să declanșeze un accident vascular cerebral

În "Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases", neurologul Jose Biller și colegii săi au descris un caz neobișnuit al unei femei care a suferit un AVC în timpul unui raport sexual. Medicii cred că un mic cheag de sânge s-a format în una dintre venele din coapsa femeii, s-a desprins și a "călătorit" până în atriul drept (una dintre cavitățile inimii care pompează sânge). Modificările presiunii din interiorul inimii, declanșate de actul sexual, au permis cheagului să circule, printr-o gaură din inima pacientei, din atriul drept în atriul stâng. De acolo, cheagul a "călătorit" până la creier și a declanșat un AVC.

5. Sunt mai multe tipuri de AVC

Un accident vascular cerebral poate fi:
• Accident vascular cerebral ischemic – când alimentarea cu sânge a creierului este blocată
• Accident vascular cerebral hemoragic — când un vas de sânge din creier se sparge

Un accident vascular cerebral provoacă moartea țesutului cerebral, ceea ce poate duce la leziuni ale creierului, invaliditate și deces. Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză de deces în Statele Unite ale Americii (SUA) și principala cauză a dizabilităților grave pe termen lung. Veste bună este că aproximativ 80% din accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite. 

Poți reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral prin modificarea stilului de viață, reducerea factorilor de risc controlabili, inclusiv hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, colesterolul crescut, diabetul, ateroscleroza, problemele de circulație, fumatul, obezitatea și sedentarismul. Prezența unui anevrism cerebral (bombare în peretele vasului de sânge) este un risc de accident vascular cerebral hemoragic. Dacă ai oricare dintre acești factori de risc, discută cu medicul despre cum să abordezi și să reduci aceste riscuri.

Printre accidentele vasculare cerebrale cele mai de temut și cele mai devastatoare se află acele AVC cauzate de blocajele în sistemul vertebro-bazilar al creierului. Când nu sunt fatale, accidentele vasculare cerebrale din arterele bazilare pot duce la deficiente devastatoare, inclusiv la paralizie totală, din cap până în picioare.

6. Manevrele de la nivelul gâtului pot fi asociate cu AVC

Tratamentele care implică manipularea gâtului pot fi asociate cu accidentele vasculare cerebrale, potrivit unei declarații a Asociației Americane a Inimii. O mică ruptură în artera gâtului, numită disecție cervicală, se numără printre cele mai comune cauze ale accidentelor vasculare cerebrale la adulții tineri și la cei de vârsta a doua. O disecție de acest gen poate duce la un cheag de sânge care circulă până la creier și care declanșează un AVC. Mișcările subite care hiperextind sau rotesc gâtul pot cauza o disecție cervicală.

7. Femeile au o rata de deces mai mare în cazul unui AVC, comparativ cu bărbații

Șase din zece decese cauzate de AVC au loc în rândul femeilor, în mare parte din cauza faptului că accidentele vasculare cerebrale au loc mai târziu, de-a lungul vieții, la femei, atunci când aceste evenimente sunt mai periculoase.

8. Accidentele vasculare cerebrale pot fi tratate

Tratamentul accidentului vascular cerebral depinde de tipul de accident vascular cerebral. Tratamentul standard de aur pentru accidentul vascular cerebral ischemic este terapia trombolitică (numită și terapie „de eliminare a cheagurilor” sau tPA). În general, terapia trombolitică trebuie administrată în termen de trei ore de la debutul simptomelor.

Atunci când terapia trombolitică nu este eficientă sau adecvată, sunt disponibile alte opțiuni de tratament. Unul dintre cele mai noi tratamente minim invazive pentru accidentul vascular cerebral ischemic include utilizarea unui stent retriever cu plasă care restabilește fluxul sangvin la creier și elimină cheagul de sânge. În accidentul vascular cerebral hemoragic, oprirea hemoragiei și controlul presiunii în interiorul craniului sunt aspecte importante ale tratamentului.

9. Fumatul îți influențează riscul de a avea un AVC

De fapt, fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, în special în cazul persoanelor tinere, spun medicii. Acest lucru este valabil atât în cazul unui AVC ischemic, cât și în cazul unui accident vascular hemoragic, precum și în cazul unui AVC care are loc prima dată, dar și în cazul unui AVC recurent.

10. Perioada de recuperare se poate prelungi chiar și până la 2 ani

Oamenii cred, în mod eronat, că recuperarea după un AVC se întâmplă în primele câteva luni după un astfel de eveniment. În vreme ce mare parte a procesului de vindecare are loc în primele câteva luni, recuperarea după un accident vascular cerebral poate să se întindă pe o perioada mai lungă, chiar și până la doi ani, spun medicii. Iar unele studii sugerează chiar că oamenii pot beneficia de pe urma fizioterapiei și de pe urma altor tratamente la câțiva ani după ce s-a produs un AVC.

Ce ar mai trebui să știi despre accidentul vascular cerebral

  • Accidentul vascular cerebral a atins deja proporții epidemice. La nivel global, 1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vieții, atrag atenția specialiștii.
  • Incidența accidentului vascular cerebral crește semnificativ odată cu vârsta. Cu toate acestea, peste 60% dintre accidente vasculare cerebrale au loc la persoanele sub 70 de ani și 16% au loc la cei care au sub 50 de ani.
  • În timpul unui accident vascular cerebral, aproape 120 de milioane de celule ale creierului mor în fiecare oră. În comparație cu rata normală de pierdere a celulelor în timpul îmbătrânirii creierului, creierul îmbătrânește 3,6 ani în fiecare oră fără tratament. Cu cât pacientul primește mai devreme îngrijiri medicale, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.
  • Sosirea la spital într-o ambulanță este cel mai rapid mod de a fi tratat rapid în timpul unei urgențe medicale, cum este accident vascular cerebral. Conducerea la spital este o greșeală comună pe care o fac oamenii, care poate duce la timpi de așteptare mai lungi înainte ca pacientul să primească îngrijiri medicale.
  • Apariția unui accident vascular cerebral crește riscul unui al doilea (1 din 4 supraviețuitori suferă un alt accident vascular cerebral). Prevenirea este esențială, deoarece al doilea accident vascular cerebral poate fi mai debilitant decât primul accident vascular cerebral.
  • În unele cazuri de accident vascular cerebral ischemic, cauza este necunoscută (accident vascular cerebral criptogen). Este o provocare să previi un al doilea accident vascular cerebral, atunci când cauza primului AVC nu este cunoscută, spun specialiștii. 
  • Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral care își întrerup regimul cu acid acetilsalicilic își pot crește riscul de a avea un alt accident vascular cerebral, posibil din cauza nivelului crescut de coagulare din cauza pierderii efectelor de subțiere a sângelui ale acestui medicament.  
  • Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă cauză controlabilă a accidentului vascular cerebral. Ghidurile recente au redefinit hipertensiunea arterială ca o valoare de 130/80 mm Hg sau mai mare. O citire normală ar fi orice tensiune arterială sub 120/80 mm Hg și peste 90/60 mm Hg la un adult.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Stroke Association - 5 Key Facts About Stroke
https://www.stroke.org/en/professionals/stroke-resource-library/prevention/five-key-facts-about-stroke
Centers for Disease Control and Prevention - About Stroke
https://www.cdc.gov/stroke/about.htm
World Stroke Organization - Learn about stroke
https://www.world-stroke.org/world-stroke-day-campaign/why-stroke-matters/learn-about-stroke


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1