Solutii pentru caderea parului

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care mi le-au semnalat de-a lungul timpului cititoarele site-ului doc.ro este legată de căderea parului și de rărirea podoabei capilare.

Cauzele căderii părului

Situația poate avea o explicație fiziologică în cazul în care persoana trece prin adevărate furtuni hormonale, cum ar fi sarcina, nașterea și alăptarea, terapia cu contraceptive sau instalarea menopauzei ori poate reprezenta un simptom al unor dereglări hormonale, precum ovarele polichistice, caracterizate printr-un exces de progesteron și testosteron.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Odată traversată problema hormonală sau reinstalat echilibrul hormonal, cu ajutorul medicului, prin terapii specifice sistemice, căderea părului poate fi oprită. Părul nu revine, însă, spontan la calitățile anterioare, în toate situațiile. O paralelă poate fi făcută și în cazul hirsutismului, când, deși pacienta își reglează situația hormonală, pilozitatea corporală în exces nu se elimină de la sine, ci se impun metodele de epilare.

În mod similar, poate fi nevoie de o intervenție terapeutică locală pentru ca podoaba capilara să își recapete desimea și vigurozitatea atât pe lungime, cât și la rădăcina de la nivelul scalpului.
Nu numai dereglările hormonale ale balansului estrogen-progesteron-testosteron sunt implicate la femei în fenomenul de cădere și subțiere a părului, ci și unele probleme ale tiroidei, stresul, avitaminozele, anemia, anumite terapii cronice, tratamentele chimice agresive de decolorare, vopsire, agresare mecanică, ce generează probleme la nivelul scalpului, cu tulburări de microcirculație.

De asemenea, părul este mai afectat primăvara, din cauza anumitor carențe de vitamine și minerale din timpul iernii și toamnei, după ce a fost agresat mai intens de razele ultraviolete, apa de mare, piscina, etc.

În plus, știai că fumatul a fost asociat cu căderea părului? Un studiu din 2020 efectuat pe 1.000 de bărbați a constatat că majoritatea celor care au fumat s-au confruntat cu o anumită pierdere a părului, în comparație cu mai puțin de jumătate dintre participanții care nu au fumat 1.

Carențe nutriționale

Deficiențele de zinc și de fier sunt cele mai comune asocieri nutriționale făcute în ce privește căderea părului, însă unele dovezi științifice indică faptul că un aport scăzut al următoarelor vitamine și nutrienți ar putea fi de vină pentru căderea părului, la unele persoane: grăsimile bune (acizii grași esențiali), vitamina D, vitamina B12, vitamina C, vitamina A, cuprul, seleniul, biotina.

Terapiile cele mai folosite contra căderii părului

Astaxantina naturală 

Carotenoid extras din pepenele galben și din uleiul de catină, astaxantina naturală contribuie la regenerarea podoabei capilare. Aceasta se regăsește în unele suplimente alimentare. 

Uleiul organic de catină

Conține Omega 7, zinc, vitaminele B2, B6, B12, acid folic, biotină, cupru, beta-caroten (provitamina A). Acest complex de nutrienți contribuie la prevenirea căderii părului, menținând podoaba capilară frumoasă și sănătoasă. 

Acid hialuronic vegetal 100% pur 

Obținut prin biofermentare, aceasta este o substanță produsă în mod natural în corpul nostru, care acționează ca un „lubrifiant“, dar a cărei sinteză scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Acidul hialuronic contribuie la menținerea părului sănătos, în ciuda trecerii anilor. 

Hidroxitirozol 

Acest polifenol din uleiul de măsline, care protejează grăsimile din sânge împotriva stresului oxidativ, este de asemenea necesar firului de păr. 

Superoxid dismutaza 

Această enzimă combate efectul radicalilor liberi asupra rădăcinii firului de păr, revitalizând totodată celulele. 

Minoxidil soluție 

Printre cele mai vechi terapii pentru tratarea căderii părului este soluția pe baza substanței active Minoxidil. Deși inițial a fost recomandat doar bărbaților, în concentrația de 5%, în timp s-a dovedit a fi util și pentru calviția femeilor, aplicat în concentrații mai mici de 2-3% sau chiar de 5%, la aprecierea medicului, în funcție de diagnostic. Substanța ajută la consolidarea și alungirea foliculului pilos. În concentrații prea mari, Minoxidil poate genera iritații, uscăciunea scalpului și mâncărimi.

Finasterida

Un blocant enzimatic care funcționează prin interferarea în procesul conversiei testosteronului în DHT (dihidrotestosteron) este utilizat, de asemenea, atât la bărbați, cât și la femei, cu condiția ca acestea să nu își dorească o sarcină sau să fie însărcinate, întrucât generează malformații ale fătului. 

Spironolactona (un diuretic) 

Spironolactona este, de asemenea, un inhibitor al testosteronului, ajutând la regenerarea podoabei capilare la femei și la ameliorarea hirsutismului. Acționează prin fixarea pe receptorii enzimatici de la nivelul foliculului pilos, protejându-l de acțiunea hormonilor androgeni.

Aminexil 

Contribuie activ la stimularea microcirculatiei locale, având ca rezultat principal fortificarea folicului pilos și inhibarea procesului de fibroză perifoliculară.

SP 94 

Este o glucoză-peptidă puternică, ce livrează foliculului componente pentru întărire, mărește rezistența firului de păr împotriva deteriorării și îi întărește structura.

Aminoacidul arginină

Acesta ajută la producerea de oxid nitric, un stimulent puternic ce determină creșterea fluxului sangvin și produce un nivel ridicat de energie, ducând la regenerarea accelerată a foliculului pilos.

Cafeina 

Studii publicate Jurnalul Internațional de Dermatologie demonstrează că aceasta stimulează rădăcina părului și prelungește ciclul de creștere prin blocarea efectelor DHT (dihidrotestosteronul), un hormon responsabil de deteriorarea foliculului și căderea părului.

Acidul lactic 

Acesta reglează pH-ul scalpului.

Niacinamida (vitamina B3)

Aceasta oferă volum și suplețe părului.

Uleiul de ricin 

Conține acizi grași esențiali precum: linoleic, stearic, oleic, palmitic și se absoarbe repede în fibra capilară, întărind-o.

Tocoferolul (vitamina E)

Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, cu rol de reducere a radicalilor liberi.

Piridoxina (vitamina B6)

Este esențială pentru metabolizarea proteinelor și aminoacizilor și, în special, a acelora care conțin sulf (cisteina și metionina).

Corticosteroizii 

Femeile care suferă de căderea părului pot lua în considerare și un tratament cu corticosteroizi injectați în mai multe locuri, în zona afectată. Tratamentul acesta trebuie repetat și trebuie să știți că are efecte adverse.

Acizii grași Omega-3 și Omega-6 

Aceștia sunt numiți și acizi grași esențiali, deoarece ei nu poți fi produși în organismul nostru. Omega-3 sunt grăsimi bune care ajută corpul să lupte contra inflamației, care poate fi o cauză a numeroase afecțiuni. Căderea prematură a părului poate fi asociată și ea cu inflamația. Acizii grași Omega 6 sunt importanți în general pentru sănătatea pielii, ceea ce înseamnă că scalpul este cel care ar avea de beneficiat de pe urma acestor acizi grași. Dacă în mod normal nu consumi alimente bogate în Omega-3 și Omega-6, discută cu medicul tău dermatolog pentru a-ți recomanda anumite suplimente.

Când mergem la medic

Nu neglijați, însă, afecțiunile care apar la nivelul scalpului dacă sunt însoțite de căderea părului în zone bine delimitate, precum alopecia areata, o boală dermatologică autoimună care atacă foliculii de păr sau în cazul infecțiilor de la nivelul scalpului, precum în infecțiile fungice, când scalpul este foarte iritat în anumite porțiuni și se instalează leziuni cu descuamare intensă.

De asemenea, căderea părului poate apărea și în unele boli sistemice, cu afectare cutanată, precum în unele tipuri de lupus; dacă observați și alte simptome, mergeți la medicul dermatolog. În cazul în care suferiți de tricotilomanie (smulgerea obsesivă a părului), mergeți la un psiholog.

Stil de viață și îngrijire

Pentru a avea un păr sănătos, optați pentru o dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare, întrucât scăderea calității părului se poate instala insidios și în cazul unei alimentații sărace în proteine, fier, zinc și alți nutrienți esențiali, precum vitaminele din complexul B și acizii grași esențiali. 

Atenție și la anumite coafuri, părul strâns cu putere în coadă poate sensibiliza rădăcina.

Nu faceți abuz de produsele de styling (fixativ, ceară de păr, spumă), placa de întins părul, placa de volum, ondulator și nu îl tapați în fiecare zi. Dacă părul a fost tratat intens cu produse de styling, fixativ sau produse de volum, nu le lăsați pe păr zile în șir, ci îndepărtați-le prin periere și spălați părul, prin aplicarea șamponului în două reprize, apoi asigurați-vă că este ușor de pieptănat prin aplicarea balsamului potrivit, doar pe lungimea acestuia (două treimi de la vârf).

Protejați părul de soare, prin folosirea soluțiilor specifice cu factor de protecție sau purtarea de pălării, eșarfe, șepci. Ca și pielea, părul poate suferi dacă este expus unei cantități prea mari de radiații ultraviolete (UV). Ca să știți când organismul a acumulat o doză maximă de UVA și UVB, peste care mecanismele de apărare sunt depășite și pot interveni pericolele de arsură, pătare, deteriorare a părului și îmbătrânirea pielii, obișnuiți-vă să folosiți un senzor inteligent sub formă de plasturi sau brățări, care vă avertizează prin virarea culorii că este momentul să aplicați măsuri de protecție susținute. 

Remedii naturale pentru combaterea căderii părului

Suc de ceapă 

Un studiu mai vechi a arătat că aplicarea sucului de ceapă pe scalp, de două ori pe zi, a dus la creșterea și regenerarea părului în șase săptămâni. Cercetătorii spun că acesta are efect antiinflamator.

Ardei iute 

S-a demonstrat că în compoziția ardeilor iuți există un factor stimulator al creșterii firului de păr, care dă rezultate într-un interval de 5 luni. Puteți include ardeiul iute în dieta zilnică sau puteți aplica local tincturi.

Salvie, rozmarin și aloe vera 

S-a arătat că salvia crește densitatea părului, rozmarinul stimulează creșterea, iar aloe vera este cunoscută de secole ca leac împotriva căderii părului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Implications of cigarette smoking on early-onset androgenetic alopecia: A cross-sectional Study”, 18 September 2020, Journal of Cosmetic Dermatology, Ahmed S. Salem MD, Hany S. Ibrahim MD, Heba H. Abdelaziz MD, Mohamed L. Elsaie MD
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13727
National Library of Medicine  - Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0