Retete racoritoare cu efect antistres pe baza de caprifoi sau Mana Maicii Domnului

Românii o cunosc drept Mâna Maicii Domnului sau caprifoi, în industria cosmetică și de aromaterapie i se spune honeysuckle, iar denumirea științifică este Lonicera japonica. O întâlnim de la începutul verii și până târziu în toamnă la tot pasul, în parcuri și grădini, spațiile verzi ale blocurilor și ocazional chiar și în balcoane. Iată ce proprietăți și beneficii pentru sănătate are caprifoiul!

Caprifoiul este o plantă perenă originară din Asia de Est, inclusiv din China, Japonia și Coreea. Această plantă are o serie de utilizări în medicina tradițională și se spune că oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Seara, mai ales, caprifoiul ne încântă cu parfumul său minunat și unora dintre noi ne amintește de copilărie, când ne afundam în tufele de caprifoi ca să le inspirăm aroma atât de plăcută. Sunt totuși puțini cei care știu că această plantă nu e menită să bucure doar simțul văzului și al mirosului, ci și al gustului, și că poate fi utilizată și ca remediu naturist.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Proprietăți și beneficii caprifoi

În aromaterapie, planta e folosită pentru proprietățile ei antistres, dar e bună și ca remediu natural pentru diverse afecțiuni. E important de știut că doar florile sunt folosite în domeniul alimentar, nu și frunzele sau tijele. Fructele sunt chiar otrăvitoare, așa că nu încerca să le guști, chiar dacă îți par atrăgătoare și inofensive.

Caprifoiul conține compuși antioxidanți care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, contribuind astfel la prevenirea deteriorării celulare și la protejarea împotriva bolilor cronice. Are proprietăți antibacteriene, contribuie la eliminarea toxinelor, poate calma sau chiar trata tusea și febra, durerile de gât, abcesele, reumatismul, are efect tonic, scade tensiunea arterială și contribuie la reducerea colesterolului.

În zona de înfrumusețare, caprifoiul e de folos pentru a atenua umflăturile din zona ochiilor, diverse răni și abcese, acneea sau pistruii. În acest scop sunt folosite decocturi. Florile se lasă la macerat peste noapte în apă, apoi lichidul strecurat se ține la frigider și se tamponează cu el zonele afectate ale pielii.

Unele studii sugerează că această plantă poate avea efecte antiinflamatoare, ceea ce poate fi util în reducerea inflamației și a disconfortului asociat cu diverse afecțiuni. Infuzia de caprifoi are efect diuretic, reduce durerile de cap, stările de greață, calmează gâtul iritat și inflamațiile la nivel muscular. Nu este indicată, însă, dacă ai probleme cu stomacul sau cu digestia.

Ca remediu antistres, sunt folosite uleiuri esențiale de caprifoi sau parfumuri. Se poate prepara inclusiv o sare de baie parfumată. Tincturile sunt considerate antibiotice naturale și pot calma, printre altele, problemele intestinale.

Rădăcina de caprifoi se folosește de asemenea pentru infuzii, în remedii pentru dureri articulare, crampe, reumatism sau artrită. Se pare că acest tip de infuzie ajută și la încetinirea coagulării sângelui.

Înainte de a utiliza orice supliment sau tratament pe bază de plante, este întotdeauna recomandabil să se ceară sfatul medicului de familie sau al unui medic cu competențe în fitoterapie.

Ce spun studiile recente despre caprifoi?

O analiză de dată recentă precizează că Lonicera japonica a fost studiată pe larg în întreaga lume datorită utilizărilor sale medicinale. Astfel, s-a descoperit că planta este o sursă bogată de diferite substanțe bioactive, inclusiv compuși cu molecule mici și polizaharide macromoleculare. Mai mulți cercetători au izolat și purificat compuși bioactivi cu molecule mici din L. japonica , inclusiv uleiuri esențiale, saponine, acizi organici, iridoide și flavonoide. 

Polizaharidele obținute din caprifoi au structuri avansate și proprietăți biologice unice, mai spun oamenii de știință, inclusiv efecte antidiabetice, anti-Alzheimer, antidepresive, antitumorale, antiinflamatorii, antialergice și antigută. În plus, deoarece polizaharidele din caprifoi sunt naturale, sigure și minim toxice, cu puține efecte secundare, acestea au mai multe utilizări posibile ca aliment sănătos, aliment funcțional, supliment nutrițional și ca medicament.

Efecte adverse și contraindicații pentru remediile cu caprifoi

Deși caprifoiul este considerat, în general, sigur atunci când este utilizat în mod corespunzător, există câteva contraindicații și precauții de luat în considerare:

Reacții alergice

Persoanele care sunt sensibile la plante din familia Caprifoliaceae sau la alte plante cu flori pot experimenta reacții alergice și la Lonicera japonica. În această situație, înainte de a utiliza orice produs cu caprifoi, este important să se ceară sfatul unui alergolog.

Interacțiuni medicamentoase

Există posibilitatea ca Lonicera japonica să interacționeze cu anumite medicamente. De exemplu, acesta ar putea potența efectele unor medicamente anticoagulante sau antiplachetare. Dacă iei medicație pentru o afecțiune specifică, este întotdeauna necesar să discuți cu medicul curant înainte de a începe să utilizezi suplimente pe bază de plante.

Sarcină și alăptare

În general, este recomandabil ca femeile gravide sau care alăptează să evite remediile cu Lonicera japonica utilizate după ureche (doar dacă medicul le sfătuiește altfel), deoarece nu există suficiente date disponibile pentru a determina siguranța acestei plante în aceste situații.

Supradozaj

Ca și în cazul altor plante medicinale, utilizarea excesivă a caprifoiului poate avea efecte nedorite. Este important să respecți dozele recomandate și să nu utilizezi produse cu caprifoi în cantități mari fără a consulta mai întâi un specialist.

Copii și vârstnici

Pentru copii și vârstnici, este recomandabil să se discute cu un medic înainte de utilizarea oricărui remediu, chiar dacă este natural, deoarece aceste grupe de vârstă pot avea sensibilități sau nevoi speciale.

Rețete cu caprifoi

Iată mai jos trei rețete în care poți să folosești această plantă în alimentație, care, pe deasupra, au și efect antistres.

Ice tea de caprifoi

Pentru a pregăti o băutură răcoritoare și aromată cu caprifoi, nu ai nevoie de ingrediente complicate. Dacă dorești să o transformi într-un cocktail pentru adulți, se poate face și așa.

Ingrediente

  • 2 linguri de flori de caprifoi
  • 1 cană mare de apă
  • gheață
  • zeamă sau felii subțiri de lămâie, opțional
  • frunze de mentă proaspătă, opțional
  • zahăr brun, miere sau alt îndulcitor natural, opțional

Mod de preparare

La o cană de apă de 250‑300 de ml ai nevoie de aproximativ două linguri pline de flori, doar partea albă și galbenă, fără frunze sau fructe. Poți înmulți cantitățile, în funcție de câte căni vrei să pregătești. Fierbi apa, apoi o torni peste florile spălate și le lași la infuzat până când lichidul ajunge la teperatura camerei. Poți adăuga apoi gheață sau poți răci infuzia la frigider. Florile se pot lăsa la infuzat și peste noapte, înainte de a le strecura, dacă dorești o aromă și mai intensă.

Nu adăuga îndulcitor decât după ce ai gustat, întrucât băutura poate fi deja destul de dulce de la flori. Frunzele de mentă adăugate la servire sunt și acestea opționale. Dacă peferi o băutură mai puțin dulce, poți adăuga în lichidul rece și zeamă sau felii de lămâie.

Această băutură se transformă ușor într-un cocktail alcoolic dacă adaugi și puțină vodkă, whiskey sau rom alb. Te poți juca dacă vrei cu aromele și mai poți adăuga și boabe sau sirop de rodie (natural sau grenadine), mure întregi sau afine, grepfrut roz și altele.

Sirop de caprifoi

Acest sirop poate fi adăugat în cafea, ceai, limonadă și chiar combinat cu alcool pentru un cocktail aromat. În dressinguri poate fi folosit pentru a îngroșa sau a îndulci, sau, pentru o aromă deosebită, poți adăuga puțin sirop de caprifoi peste bolul de lapte cu cereale de la micul dejun.

Ingrediente

  • 3 căni de zahăr brun
  • 3 căni de apă
  • 1 cană de flori de caprifoi, spălate cu apă rece

Mod de preparare

Pune la fiert apa și zahărul, amestecând ușor la început, apoi lasă-le pe foc până când zahărul se dizolvă. Adaugă apoi florile de caprifoi, spălate în prealabil sub jet de apă rece. Dă la o parte vasul de pe foc și lasă-le la infuzat timp de o jumătate de oră. Strecoară lichidul și pune-l în sticle curate, pe care le vei păstra apoi la frigider.

Înghețată cu caprifoi

Într-o zi caldă sau caniculară, nimic nu pare mai atrăgător decât o înghețată. Iată cum se prepară o înghețată simplă și gustoasă de caprifoi!

Ingrediente

  • 2 cești cu flori proaspăt culese de caprifoi
  • 1 ceașcă și jumătate de smântână dulce, de gătit
  • 1 ceașcă de lapte dulce
  • 1 jumătate de ceașcă de zahăr brun sau stevia
  • semințele dintr-o păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Amestecă într-un vas, pe foc mic, smântâna, laptele și zahărul, până când acesta se omogenizează și zahărul se dizolvă. Adaugă apoi și florile, după care amesteci din nou totul la foc mic, până aproape de punctul de fierbere. Oprește focul și lasă vasul la o parte, până când conținutul ajunge la temperatura camerei. Acoperă-l apoi și pune-l în congelator peste noapte.

A doua zi, adună florile din amestec și adăugă în schimb semințele de vanilie. Amestecă bine pentru a nu rămâne semințe lipite între ele. Pune din nou înghețata la congelator sau în aparatul de înghețată, dacă ai un astfel de aparat, respectând în acest caz instrucțiunile specifice.

Poți să folosești în același mod și petale de trandafiri de dulceață, flori de lavandă sau de iasomie, bine spălate, dacă știi că sunt curate și nu au fost stropite cu pesticide.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Lonicera japonica 
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/lonicera-japonica
MDPI - Extraction, Purification, Structural Characteristics, Health Benefits, and Application of the Polysaccharides from Lonicera japonica Thunb.: A Review
https://www.mdpi.com/1420-3049/28/12/4828
Studiul „Extraction, Purification, Structural Characteristics, Health Benefits, and Application of the Polysaccharides from Lonicera japonica Thunb.: A Review”, apărut în Molecules 2023, 28(12), 4828; https://doi.org/10.3390/molecules28124828, autori: Xinpeng Yang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0