Ponturi pentru racorirea aerului din casa in zilele caniculare

Temperaturile crescute din termometre, specifice sezonului cald, au transformat casa ta intr-un cuptor dogoritor? Nu te lasa descurajat, exista o serie de ponturi si trucuri care te vor ajuta sa reduci temperatura din locuinta ta.

 

Aeriseste numai seara – profita de temperaturile reduse din timpul noptii pentru a racori aerul din casa. Lasa, pe timpul noptii, ferestrele deschise. Astfel, aerul rece va patrunde in casa ta si va inlocui aerul cald- sau conform legilor fizicii, aerul cald paraseste locuinta incinsa..

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inchide ferestrele in zori – imediat ce soarele rasare, aerul incepe sa se incalzeasca asa ca ar trebui sa inchizi geamurile pentru a mentine in interiorul casei aerul rece din timpul noptii. Desi la prima vedere pare contraintuitiv, curentul creat de deschiderea geamurilor, din cauza aerului fierbinte canicular, nu ajuta la racirea incaperii. 

Trage draperiile pentru a impiedica razele fierbinti ale soarelui sa patrunda in camera. Daca stai la un etaj superior orientat spre sud-vest, care e vesnic scaldat de razele soarelui, poti recurge la fasii mari de staniol sau bucati argintii de material, care reflecta caldura soarelui si nu permit incingerea camerelor. Ideal ar fi si sa ai draperii intr-o culoare foarte inchisa, mai groase, care blocheaza razele infrarosii. Draperiile deschise la culoare permit razelui soarelui sa patrunda. Daca ai obloane, profita de ele si blocheaza orice intentie a soarelui sa patrunda in casa ta.

Tine usile inchise – aerul nu ar trebui sa circule in timpul in care geamurile sunt inchise. Asadar, tine usile de la camere inchise, pentru a te asigura ca este pastrata racoarea in incaperea cu pricina.

Foloseste un ventilator si gheata din belsug – daca nu ai un aparat de aer conditionat sau expunerea la acesta iti dauneaza, si vrei sa scapi de caldura din casa, poti folosi un ventilator si cuburi de gheata si vei reusi sa scazi temperatura din camera. Porneste ventilatorul si pune, langa el, un bol mare, plin de cuburi de gheata. Pe masura ce ventilatorul se va roti si va recircula aerul, va raspandi si vaporii de apa rece ce apar prin evaporare, de la cuburile de gheata.

Blocheaza toate aerisirile – prin gaurile de aerisire patrunde aerul cald de afara asa ca este recomandat sa le blochezi. Poti folosi fie o bucata groasa de carton, fie un prosop pe care sa il rulezi bine inainte.

 

 

 
 

Nu gati – daca in casa ta este extrem de cald nu este deloc indicat sa te apuci sa gatesti. Atat cuptorul, cat si ochiurile aragazului vor creste si mai mult temperatura din casa si mai mult ca sigur nu iti doresti asta. Pentru a-ti potoli foamea, multumeste-te in zilele caniculare cu salate bogate in legume, frunze, usor condimentate pentru a spori transpiratia profuza si senzatia de racire a corpului, supe reci  sau cu racituri.

Schimba-ti lenjeriile pentru pat – lenjeriile de pat din bumbac sunt cele mai recomandate pe timp de vara. Acestea isi mentin temperatura scazuta si permit pielii sa respire asa ca iti asigura confort termic chiar si in zilele caniculare. Tiie la indemana un cearceaf mare la care sa poti recurge pentru a te inveli daca patura obisnuita  ti se pare prea groasa sau prea "opaca" pentru a permite corpului incalzit, sa transpire.

Tine o sticla de apa langa noptiera, eventual proaspat scoasa din frigideri, n care  ai pus cateva cuburi de gheata, pentru a te racori daca in urma transpiratiei te deshidratezi peste noapte. De asemenea, un prosop mic pe care sa il poti umezi cu apa rece si aplica pe frunte, palme sau talpi daca supraincalzirea te impiedica sa adormi la loc.

Porneste ventilatorul din baie si hota din bucatarie – orice dispozitiv care scoate aerul incalzit din casa trebuie folosit in zilele toride de vara. Porneste deci ventilatorul din baie si hota din bucatarie pentru a scoate aerul cald afara.

Foloseste un dezumidificator – daca aerul este prea umed, temperatura va fi mai greu de suportat, devenind inabusitoare, sufocanta. Foloseste un dezumidificator pentru a reduce umiditatea excesiva.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Schimba sensul de rotatie al lustrei cu ventilator – daca ai o lustra cu ventilator, ar trebui sa programezi rotatia ventilatorului in sensul invers al acelor de ceasornic. Astfel, se va crea o briza extrem de placuta.

Bea seara un ceai racoritor, pe baza de ghimbir, menta, lavanda- care te vor ajuta sa transpiri discret pe timpul optii, racind usor corpul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0