Dieta cu lime sau lamaie verde

Lime sau "lămâia verde" este un fruct foarte versatil, care poate fi folosit atât că un condiment în multe feluri de mâncare din carne sau pește, ca și în prepararea de deserturi sau sucuri bogate în vitamina C. 100 de grame de lime au doar 26 de calorii, iar beneficiile lor pot fi obținute prin utilizarea de suc și coaja rasă, bogate în uleiuri esențiale. Un exemplu perfect este sucul de lime cu pere, care, cu puține calorii, inhibă senzația de foame și poate înlocui o gustare atunci când simți foamea între mese.

Ce beneficii pentru sănătate are lime

Lime ajută la îmbunătățirea imunității, deci este un mare aliat pentru răceli și gripă, mai ales atunci când sunt utilizate în prepararea ceaiului, alături de mierea de albine, de exemplu. De asemenea, alte beneficii includ:

  • ajută la tratarea constipației deoarece stimulează intestinul, mai ales dacă sucul este stors în puțină apă caldă;
  • detoxifică organismul, ajută la pierderea în greutate și îmbunătățește aspectul pielii;
  • protejează organele de bolile degenerative și infecții, cum ar fi candidoza, deoarece reduce aciditatea din sânge.
  • accelerează procesul de vindecare, pentru că este bogată în vitamina C;
  • reduce retenția și tensiunea arteriala, datorită proprietăților diuretice;
  • ameliorează durerea de gută sau de reumatism, datorită proprietăților sale anti-inflamatorii;
  • previne îmbătrânirea prematură, deoarece este bogată în antioxidanți.

Însă beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct nu se opresc aici:

De ajutor în anemie

Anemia cu celule în seceră este o afecțiune care determină măduva osoasă să producă globule roșii deformate, în formă de seceră. Poate provoca oboseală cronică, precum și episoade dureroase, numite crize, care pot afecta pieptul, articulațiile sau partea inferioară a spatelui.

Recomandările experților DOC

Te ajută să bei mai multă apă

Specialiștii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sugerează că persoanele care nu beau suficientă apă să adauge în paharul de apă suc de lime sau o bucată de lime pentru a spori aroma, încurajându-i astfel să bea mai multă apă pe parcursul zilei.

Te ajută să slăbești

Mai multe studii au analizat relația dintre consumul de apă și pierderea în greutate.  

O lucrare de revizuire din 2019 1 despre consumul de apă și pierderea în greutate confirmă că  anumite fructe, precum lime, pot avea compuși bioactivi care ar putea ajuta la controlul greutății, dar medicii necesită cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine rolul pe care l-ar putea juca limele și apa în susținerea pierderii în greutate.

Scade riscul de boli de inimă

Potrivit CDC, respectarea unui model de alimentație sănătoasă care conține fructe proaspete, inclusiv citrice, cum ar fi lime, este importantă pentru prevenirea bolilor de inimă și a complicațiilor acesteia.
Cercetătorii au abordat recent acest lucru într-o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor observaționale din 2020 în Journal of the American Heart Association 2.

Potrivit cercetătorilor acestui studiu, un consum mai mare de fructe scade riscul de a fi diagnosticat cu o boală a inimii, iar cercetătorii au văzut beneficii mai mari în special la persoanele care au consumat citrice.
 
Totuși, oamenii de știință au nevoie de studii clinice suplimentare pentru a confirma rolul pe care citricele, precum lime, îl joacă în reducerea riscului de boli de inimă.

Ar putea avea proprietăți antiinflamatorii

Citricele lime conțin 22% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Mai mult, specialiștii spun că lămâia verde acționează ca un agent antiinflamator în organism. Există, de asemenea, componente bioactive în citrice și sucuri, inclusiv lime, care pot avea implicare în susținerea unui răspuns funcțional al sistemului imunitar și controlul inflamației, potrivit unei lucrări de revizuire publicată în Frontiers in Immunology 3.

Totuși, este important de menționat că oamenii de știință au nevoie de studii suplimentare la oameni pentru a explora rolul pe care citricele îl pot juca în reducerea inflamației.

Ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Limele conțin atât acid citric, cât și vitamina C. Mai multe studii într-o lucrare de revizuire științifică din 2015 au arătat capacitatea citricelor care conțin acești nutrienți de a descompune sau de a preveni formarea unor tipuri de pietre la rinichi.

Specialiștii sugerează că un factor de risc pentru formarea pietrelor la rinichi este consumul insuficient de apă. Apa cu suc de lime ar putea fi o soluție pentru persoanele care nu reușesc să bea suficientă apă pe parcursul zilei.

Informații nutriționale despre lime

Cel mai bun mod de a obține toate beneficiile de lime este utilizând atât sucul, cât și pulpa, dar și coaja în care care sunt concentrate uleiurile esențiale ale acestui fruct. 

Informații nutriționale per 100 g de lime:

  • Energie: 26 calorii
  • Apă: 90,1 g
  • Proteine: ​ 0,3 g
  • Grăsime: 0,1 g
  • Carbohidrați: 5,2 g
  • Fibre: 2,1 g
  • Vitamina C: 34,5 mg
  • Calciu: 10 mg
  • Magneziu: 9 mg
  • Fosfor: 11 mg
  • Potasiu: 120 mg

Rețete cu lămâia verde

Lime este un ingredient prețios pentru a prepara deserturi și sucuri de detoxifiere în perioada în care ești foarte atentă să nu depășești un anumit număr de calorii.

Apă cu lime

Ingrediente:

  • Un pahar de apă
  • Sucul de la 1 lime

Mod de preparare:

Spală bine un lime proaspăt înainte de a-l tăia. Umple un pahar cu apă și stoarce sucul din lime în apă. Bea paharul de apă cu lime pe parcursul unei ore.

Suc de lime cu pere

Acest suc stimulează digestia și are un efect laxativ care ajuta în tratamentul constipației, de asemenea, ajută la purificarea și detoxifierea organismului.

Ingrediente:

  • sucul de la 1 lime;
  • 1 pară tăiate cuburi;
  • 2,5 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt;
  • jumătate de castravete tăiat în cuburi, fară sâmburi

Mod de preparare:

Se introduc toate ingredientele într-un blender și se servește cu cuburi de gheață. Sucul poate fi băut pe tot parcursul zilei, mai ales când îți este foame, dacă ții o dietă mai restrictivă, întrucât nu are multe calorii.

Înghețată de lime cu puține calorii

Această rețetă este foarte ușor de preparat și este desertul ideal pentru un prânz răcoritor în familie, mai ales dacă s-a servit pește sau o masă din carne, grătar  etc.

Ingrediente:

  • o jumătate de cană de suc de lime, din două-trei fructe;
  • coaja de la 1 lime;
  • 6 iaurturi integrale, cremoase (naturale, neîndulcite);
  • o cutiuță sau sticluță de lapte condensat
  • 2 lingurițe cu vârf de zahăr de cocos (opțional, pentru cei care nu țin dietă)

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele într-un blender cu excepția cojii și lasă-le să înghețe timp de trei sau patru ore; la scoaterea din congelator, decorează cu coajă rasă de lime. O porție are în jur de 150 de calorii.

Ce alte întrebuințări mai are lime

În plus, lime previne oxidarea altor fructe, și sucul poate fi adăugat la salatele de mere, pere, banane sau într-un topping cu sare și piper, peste feliile de avocado.

Lime este foarte versatil și are și alte utilizări mai puțin frecvente: pot fi folosite pentru a elimina grăsimea din chiuvetă, aragaz sau mesele de bucătărie, de asemenea, prevenirea dezvoltării microorganismelor din cauza acidității sale.

În plus, uleiul esențial de lime poate fi utilizat în arzătoare sau odorizante, la parfumarea camerei și poate purifica aerul din încăperi, mai ales în cazul unor probleme sau infecții respiratorii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Water and Healthier Drinks
https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/water-and-healthier-drinks.html?
1 Studiul „Effect of water consumption on weight loss: a systematic review”, Nutr Hosp. 2019 Dec 26;36(6):1424-1429. doi: 10.20960/nh.02746, Guillermo Bracamontes-Castelo, Montserrat Bacardí-Gascón, Arturo Jiménez Cruz 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31657610/
2 Studiul „Relation of Different Fruit and Vegetable Sources With Incident Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Prospective Cohort Studies”, Journal of the American Heart Association. 2020;9:e017728, Andreea Zurbau, Fei Au‐Yeung, Sonia Blanco Mejia, Tauseef A. Khan, Vladimir Vuksan, Elena Jovanovski, Lawrence A. Leiter, Cyril W. C. Kendall, David J. A. Jenkins and John L. Sievenpiper
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.017728
3 Studiul„Effects of Citrus Fruit Juices and Their Bioactive Components on Inflammation and Immunity: A Narrative Review”, Front. Immunol., 24 June 2021, Elizabeth A. Miles și Philip C. Calder
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.712608/full
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0