Consumul de alcool in bataia soarelui creste riscul de cancer de piele

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura neasteptata intre consumul de alcool si riscul de cancer, ajungand la concluzia ca o cantitate mare de alcool consumata in timpul expunerii la soare ne creste riscul de melanom.

Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele, acesta putand fi chiar fatal. Noile studii facute in domeniu au descoperit ca alcoolul consumat in bataia soarelui impiedica pielea sa se protejeze de radiatiile UV daunatoare, crescand astfel riscul de aparitie a cancerului de piele.

Consumul de alcool in timpul expunerii la soare devine periculos dupa ce cantitatea consumata depaseste 1 pahar, riscul de cancer crescand intr-o asemenea situatie cu 20%. Riscul de a dezvolta cancer creste direct proportional cu cantitatea de alcool consumata, astfel ca mai mult de 4 pahare de alcool cresc riscul cu pana la 55%.

Se stia deja ca alcoolul agraveaza arsurile solare, insa aceste noi studii au dovedit ca alcoolul creste si sensibilitatea pielii la lumina, generand astfel molecule care ataca celulele si care pot declansa cancer.

Mai mult decat atat, oamenii de stiinta atrag atentia si asupra iresponsabilitatii care vine la pachet cu consumul de alcool. Mai exact, persoanele care consuma alcool au tendinta de a petrece mai mult timp in bataia soarelui si de a uita de masurile de protectie precum lotiunea solara cu factor de protectie ori palariile.

Cercetatorii sustin ca etanolul este transformat, odata ce ajunge in corp, intr-un compus ce poarta denumirea de acetaldehida. Acetaldehida se comporta precum un fotosensibilizator, facand pielea sa fie mai sensibila la soare. Asta inseamna ca sunt generate molecule denumite specii reactive de oxigen, care ataca celulele pielii si pot cauza cancer de piele.

Consumul de alcool nu creste riscul numai in cazul cancerului de piele, la nivel mondial mai bine de 3,6% dintre toate cazurile de cancer  fiind asociate cu consumul de bauturi alcoolice.

Consumul regulat de alcool (mai mult de un pahar pe zi) creste riscul de cancer al cavitatii bucale, cancer esofagian, cancer la san sau cancer de colon. Alcoolul creste si riscul de ciroza, afectiune care, la randul ei, poate cauza cancer la ficat. 

 

 

Reducerea riscului de cancer de piele

Riscul de cancer de piele poate fi redus – iata cum poti face asta:

  • Evita expunerea la soare in miezul zilei (intervalul orar 10-16), chiar si in zilele mohorate ori in timpul sezonului rece.
  • Foloseste lotiune cu factor de protectie SPF pe toata perioada anului. Daca in timpul verii e indicat sa alegi o lotiune cu factor de minimum 30, pe timpul sezonului rece poti folosi cu succes o lotiune de plaja cu SPF 15.
  • Evita solarul intrucat radiatiile UV emise de lampile UV sunt la fel de periculoase ca si cele emanate de soare.
  • Verifica-ti in mod regulat pielea pentru a observa din timp problemele. Fie ca este vorba despre aparitia unei formatiuni noi la nivelul pielii ori despre modificari ce apar la nivelul unei alunite, este recomandat sa apelezi la un consult de specialitate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0