Noiembrie - luna luptei împotriva cancerului pulmonar

Se cunoaște, deja, faptul că fumătorii și foștii fumători au un risc mai crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Cu toate acestea, chiar și persoanele nefumătoare sunt expuse riscului de cancer pulmonar. Așadar, una din șapte persoane diagnosticate anual este nefumătoare și nu a fumat niciodată. Fumatul pasiv crește riscul de a dezvolta boala, dar nu la fel de mult ca fumatul propriu-zis. De asemenea, expunerea la substanțe chimice toxice, cum ar fi azbestul și radonul, pot crește riscul de cancer pulmonar. 

Află mai multe despre cancerul pulmonar și despre cum acesta poate fi prevenit.

De ce a fost aleasă luna noiembrie pentru lupta împotriva cancerului pulmonar?

Această inițiativă a fost lansată de gruparea numită Coaliția pentru Luna Luptei Împotriva Cancerului Pulmonar (The Lung Cancer Awareness Month Coalition), care este formată din cercetători internaționali de renume și din reprezentanți ai mai multor organizații care militează pentru aducerea la cunoștință a riscurilor asociate cu această boală. Împreună, membrii coaliției se reunesc, în luna noiembrie a fiecărui an, pentru a-și uni eforturile în ceea ce privește găsirea de soluții pentru eradicarea cancerului pulmonar, dar și pentru a crea noi strategii de răspândire a informațiilor esențiale cu privire la boală și la metodele de prevenție accesibile populației.

Spre deosebire de alte boli, cancerul pulmonar este o afecțiune puțin mediatizată, despre ale cărei riscuri, forme de tratament, dar și metode de prevenție, nu se cunosc foarte multe, atât de către specialiști, cât și de pacienți. Coaliția încearcă, an de an, să umple aceste goluri de informații, dar și să inspire optimism și speranță în rândul celor afectați, pe plan global. De asemenea, eforturile coaliției în cadrul lunii luptei împotriva cancerului pulmonar se îndreaptă și spre înlăturarea stigmatului asociat cu această boală, prin educarea publicului în privința cancerului pulmonar și al cauzelor acestuia. 

Ce este cancerul pulmonar?

Plămânii sunt ca doi bureți situați la nivelul pieptului. Plămânul drept are trei secțiuni, numite lobi, în timp ce plămânul stâng are doi lobi. Plămânul stâng este mai mic pentru a face loc inimii, situată pe aceeași parte a corpului. Atunci când inspiri aer, acesta intră prin gură și/sau nas și se îndreaptă către plămâni prin trahee. Traheea se divizează în canale numite bronhii, care pătrund în plămâni și se împart, din nou, în bronhii mai mici care, la rândul lor, se divizează în bronhiole. La capătul bronhiolelor se găsesc niște mici saci de aer numite alveole pulmonare. Acestea absorb oxigenul în circulația sangvină, din oxigenul preluat, și elimină dioxidul de carbon din sânge în momentul în care expiri. Inspirarea oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon sunt funcțiile esențiale ale plămânilor. 
Cancerul pulmonar apare, de regulă, la nivelul celulelor din bronhii și în anumite porțiuni ale plămânilor, cum ar fi bronhiolele și alveolele pulmonare. 

Există două tipuri principale de cancer pulmonar, iar fiecare se tratează în mod diferit. Așadar, există cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC), și cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC).
Undeva între 80% și 85% dintre formele de cancer pulmonar depistate sunt cancer pulmonar fără celule mici. Principalele subtipuri de cancer pulmonar fără celule mici sunt adenocarcinomul, carcinomul celular scuamos. Aceste subtipuri, care pornesc din celule pulmonare diferite, sunt grupate împreună sub forma cancerului pulmonar fără celule mici deoarece tratamentul și prognosticul sunt adesea similare. 

Adenocarcinomul, în schimb, pornește de la celulele care secretă, în mod normal, mucus. Acest tip de cancer pulmonar este frecvent întâlnit la fumători sau foști fumători, dar este și cel mai des întâlnit tip de cancer pulmonar manifestat la nefumători. Adenocarcinomul este mai des întâlnit la femei față de bărbați și apare, adesea, la persoanele tinere, cu o frecvență mai mare decât alte forme de cancer.

Adenocarcinomul se formează, în mod frecvent, în porțiunile exterioare ale plămânului și poate fi depistat în timp util, până să înceapă să se răspândească. Persoanele care suferă de un tip de adenocarcinoma numit adenocarcinoma in situ (cunoscut, în trecut, drept carcinoma bronhiolo-alveolar) tind să aibă un prognostic mai bun față de cei care suferă de alte forme de adenocarcinoma pulmonar. 

Carcinomul celular scuamos se produce în celulele scuamoase, care sunt celule plate aflate în interiorul căilor aeriene din plămâni. Acest tip de cancer este adesea legat de un istoric de fumat și apare, de obicei, în partea central a plămânilor, aproape de bronhii. 

Cancerul pulmonar cu celule mici reprezintă, în medie, 10% - 15% din totalitatea cancerelor pulmonare depistate. Acest tip de cancer tinde să se dezvolte și să se răspândească mai rapid față de cancerul pulmonar fără celule mici. Aproximativ 70% dintre persoanele cu cancer pulmonar cu celule mici ajung să fie diagnosticate după ce acesta s-a răspândit. Din moment ce acest tip de cancer se dezvoltă și avansează rapid, tinde să răspundă favorabil la tratamentul cu radioterapie și chimioterapie. Din păcate, în majoritatea cazurilor, această formă de cancer recidivează, la un moment dat în viață. 

De ce este considerat cancerul pulmonar cel mai mortal tip de cancer din lume?

Cancerul pulmonar se află în topul nefericit al celor mai mortale boli din lume, având printre cele mai mici rate de supraviețuirea din întregul spectrul de boli canceroase. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive. În primul rând, cancerul pulmonar este adesea diagnosticat târziu, pentru că simptomele vizibile întârzie să apară. Așadar, poate dura chiar și ani de zile pentru ca această boală să progreseze și să apară simptome, iar la momentul apariției acestora, cancerul este deja răspândit spre alte părți ale corpului, adesea sub formă de metastaze. 

Un alt motiv pentru care cancerul pulmonar este atât de mortal este costul ridicat al tratamentului. Astfel, National Institutes of Health, din Statele Unite, estimează că, în medie, costurile tratamentului pentru cancerul pulmonar, pe plan național (relevant pentru Statele Unite) ajung la 13.9 miliarde de dolari pe an. 

Nu în ultimul rând, incidența acestui tip de cancer este foarte crescută, motiv pentru care face parte din cele mai periculoase și fatale afecțiuni ale secolului. Așadar, cancerul pulmonar este responsabil pentru cele mai multe fatalități canceroase din lume, cauzând 2.1 milioane de cazuri noi și 1.8 milioane de decese anual. 

Mai mult de jumătate din persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar mor în aproximativ un an de la diagnostic. În 1987, cancerul pulmonar a întrecut cancerul la sân în ceea ce privește incidența de fatalitate la femei. Toate aceste motive fac din cancerul pulmonar cel mai mortal tip de cancer din lume. 

Care este incidența cancerului pulmonar în România? 

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent, ca număr de cazuri și de fatalități, în România, fiind o cauză frecventă de deces în rândul bărbaților români. În ceea ce privește femeile, cancerul pulmonar este a patra cauză de deces în urma unei afecțiuni canceroase, fiind devansat de cancerul de col uterin, cancerul colorectal și cancerul la sân. În ceea ce privește incidența, pe teritoriul României sunt diagnosticate, anual, 11.000 de noi cazuri de cancer la plămâni. 

Simptome și Metode de Tratament 

După cum spuneam, cancerul pulmonar este, adesea, asimptomatic în faza inițială a bolii și, uneori, este posibil ca simptomele apărute să nu aibă legătură cu regiunea pieptului, ci cu organul sau țesuturile metastazate. Cele mai frecvente simptome, însă, includ:

  • Tuse
  • Pneumonii sau bronșite frecvente
  • Spută cu sânge
  • Stare de oboseală cronică
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Scăderea subită în greutate
  • Răgușeală

În ceea ce privește formele de tratament disponibile, acestea sunt decise în funcție de stadiul bolii, de tipul de tumoră și de starea de sănătate generală a pacientului. În funcție de acești factori, medicul curant poate lua o decizie în privința parcursului de tratament. 

În eventualitatea unui cancer depistat în timp util, tumora se poate îndepărta chirurgical, aceasta fiind cea mai favorabilă formă de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici. Dacă boala este în stadiu avansat, iar pacientul nu mai poate fi operat, se poate apela la chimioterapie și radioterapie, forme ce pot da rezultate în anumite situații, dar aici contează foarte mult și rezistența organismului pacientului, mai ales din punct de vedere al sistemului imunitar. 

Imunitatea organismului în lupta cu cancerul

Un sistem imunitar rezistent și sănătos reprezinta principala redută împotriva apariției tumorilor canceroase. În ceea ce privește cancerul pulmonar, principala metodă de prevenție constă în a nu fuma sau a renunța la fumat din timp – cu cât mai devreme, cu atât mai bine. De asemenea, imunitatea poate fi stimulată, mai ales pe timp de iarnă și toamnă (în sezonul rece, sistemul imunitar este mai predispus la sensibilitate și carențe) cu ajutorul suplimentelor alimentare și cu o alimentație corectă și sănătoasă. 

Orientează-te spre alimente bogate în nutrienți, atât macro (proteine din surse de calitate, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase), cât și micro (vitamine, minerale, antioxidanți), așa încât farfuria ta să conțină o paletă variată de substanțe nutritive. În principiu, este important să consumi un aport mai ridicat de legume, urmate de surse sănătoase și de calitate de proteine (carne slabă, lactate, soia, năut, linte, fasole, mazăre, etc.) și de grăsimi poli și mononesaturate (avocado, ulei de măsline presat la rece, pește gras, etc.). Poate fi dificil la început, mai ales dacă ești obișnuit cu mâncarea tip fast food, dar, dacă îți impui o disciplină alimentară, vei observa că, în decursul a numai câtorva săptămâni, apetitul ți se va schimba în bine și vei avea mai multă energie. De asemenea, poți înlocui zahărul rafinat cu surse naturale de dulce, cum ar fi fructele și mierea de albine. 

În ceea ce privește suplimentele pentru imunitate, principalul tău aliat este vitamina D. Toamna și iarna, expunerea la soare este mult mai limitată, din acest motiv este recomandat să suplimentezi, în lunile reci, cu vitamina D capsule, de minim 2000 UI. Medicul curant îți poate recomanda o analiză de sânge pentru a afla dacă ai, sau nu, o deficiență de vitamina D. Șansele sunt ridicate în acest sens, având în vedere faptul că majoritatea europenilor sunt deficienți în vitamina D, spre deosebire de populațiile altor continente, care au expunere mai îndelungată la soare, pe parcursul unui an calendaristic. 

Un alt ajutor de nădejde în menținerea imunității la cote înalte este magneziul Acest mineral esențial este îndeosebi benefic persoanelor care fac sport zilnic, mai ales exerciții de rezistență. De asemenea, magneziul este un decontractor muscular, deci vei scăpa de crampe și cârcei, care pot apărea și pe fondul stresului intens sau al sedentarismului.

Nu în ultimul rând, sportul este vital pentru menținerea imunității la parametri normali. Exercițiul fizic regulat, minim 20 de minute pe zi, poate face minuni pentru trup și minte. Dacă nu îți face plăcere să mergi la sală, nu trebuie să te forțezi în acest sens. Mersul pe jos, alergatul sau un sport care îți aduce bucurie, cum ar fi înotul, toate acestea sunt alternative excelente pentru antrenamentele la sală, iar rezultatele nu vor întârzia să apară, dacă ești consecventă. Dacă ți se pare că ziua ta este suficient de încărcată și nu ai cum să mai strecori o jumătate de oră pentru sport, încearcă să renunți la o activitate neproductivă (poți reduce din timpul petrecut fără folos pe telefon sau în fața televizorului) în favoarea timpului alocat pentru o plimbare sau o alergare lejeră în parc. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - November is lung cancer awareness month
https://mft.nhs.uk/lunghealthcheck/events/event_category/november-is-lung-cancer-awareness-month/ 
Cancer.org - What Is Lung Cancer?
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/about/what-is.html 
American Lung Association - How Serious Is Lung Cancer?
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/learn-about-lung-cancer/what-is-lung-cancer/how-serious-is-lung-cancer 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0