Caderea parului dupa nastere: cauze si remedii

Telogen effluvium este denumirea afecțiunii care determină căderea părului la proaspetele mămici. În proporție de 40‑50%, femeile sunt afectate de căderea părului în primele 5 luni după naștere. Să vedem din ce cauze se întâmplă acest lucru și ce soluții există, dar și ce e de făcut pentru a avea un păr cât mai sănătos și mai frumos în general.

Este destul de comun ca femeile să experimenteze o pierdere temporară a părului după naștere, într-un fenomen cunoscut sub numele de telogen effluvium postpartum. În primul rând, trebuie spus că această cădere a părului de după naștere nu este permanentă, ci temporară și nu determină apariția locurilor goale la nivelul scalpului. În general, această situație ar trebui să se oprească la câteva luni după naștere. Cu toate acestea, perioada de pierdere a părului poate fi destul de deranjantă pentru unele femei. 

De obicei, căderea părului începe după naștere, nu în timpul sarcinii. Dacă observi încă din timpul sarcinii că podoaba capilară ți se împuținează pe zi ce trece, e posibil să fie vorba despre un deficit de minerale sau vitamine, despre care ar trebui să discuți cu medicul tău pentru a suplimente lipsurile.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce apare telogen effluvium după naștere?

Aproximativ 90% dintre firele de păr cresc în același timp, iar 10% dintre ele se află în faza de repaus. O dată la 2‑3 luni, firele de păr care s-au aflat în repaus cad și permit altora să crească, astfel regenerându-se podoaba capilară. Creșterea cantității de hormoni secretați în organism în timpul sarcinii face ca părul aflat în faza de repaus să nu mai cadă ca de obicei, însă după naștere, nivelul hormonal revine la valorile normale, ceea ce înseamnă ca părul revine la ciclul normal.

Așadar, toate firele de păr care ar fi trebuit să cadă în timpul sarcinii, însă nu au făcut-o din cauza schimbărilor hormonale, vor cădea în primele luni după sarcină. Ceea ce înseamnă că această cădere a părului este temporară, nu e nevoie de tunderea podoabei capilare și nici nu ai de ce să îți faci griji. După naștere, 60% dintre firele de păr pe care le ai pe cap pot intra în faza de repaus, pentru ca apoi să cadă. Căderea părului se oprește după câteva luni, iar firele de păr se regenerează și îți vei recăpăta podoaba capilară de dinainte de naștere.

În general, căderea părului ar putea fi declanșată de orice altă problemă care ar putea cauza un dezechilibru al nivelului de estrogen din organism: oprirea administrării pilulelor contraceptive, avortul spontan, întreruperea de sarcină sau dezechilibrele hormonale.

Alte cauze pentru telogen effluvium, în afară de sarcină

Există și alte cauze posibile ale telogen effluvium, inclusiv:

Stresul extrem sau traumatic

Evenimente precum pierderea unei persoane dragi, accidente grave sau boli grave pot declanșa această formă de pierdere a părului.

Deficiențe nutriționale

Lipsa anumitor nutrienți, cum ar fi fierul, zincul, vitamina D sau proteinele, poate influența ciclul de creștere a părului.

Unele boli

Anumite condiții medicale, precum tiroidita, lupusul sau diabetul, pot contribui la telogen effluvium.

Unele medicamente

Anumite medicamente, inclusiv cele pentru tratamentul cancerului, antidepresivele, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale și alte tipuri de medicamente, pot provoca această formă de pierdere a părului.

Cum previi și tratezi căderea părului în timpul sarcinii și după naștere?

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni, dar și pentru a atenua căderea părului cauzată de sarcină și schimbările hormonale care se petrec datorită acesteia.

  • Discută cu medicul care îți monitorizează sarcina despre această problemă - acesta este cel în măsură să depisteze dacă este vorba despre deficit de minerale sau vitamine ori dacă este normal.
  • Evita coafurile precum coada de cal, împletiturile sau buclele, care îți agresează părul și facilitează căderea acestuia.
  • Adoptă o alimentație bogată în fructe și legume, care conțin flavonoide și antioxidanți, care oferă protecție foliculilor de păr și stimulează creșterea părului.
  • Folosește un șampon și un balsam de păr care să conțină biotină și siliciu.
  • Dacă îți usuci părul cu foehnul, setează temperatura minimă.
  • Nu îți peria părul atunci când e ud, întrucât acesta este mai fragil și se va rupe cu ușurință (decât dacă ai păr foarte creț de felul tău).
  • Masează-ți scalpul cu mișcări delicate atunci când îți speli podoaba capilară, pentru a stimula circulația sangvină la nivelul rădăcinilor firelor de păr.

Cum să îți îngrijești părul, după naștere, ca să fie sănătos și frumos?

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea părului după naștere: 

Hidratare adecvată

Asigură-te că bei suficientă apă pentru a menține hidratarea, căci apa este importantă nu doar pentru buna funcționare a organismului, ci și pentru sănătatea părului.

Alimentație hrănitoare

O dietă echilibrată și nutritivă contribuie la sănătatea generală, inclusiv la cea a părului. Include în meniul zilnic alimente bogate în proteine, vitamine și minerale esențiale.

Evitarea tratamentelor chimice agresive

În primele luni după naștere, este recomandabil să eviți tratamentele chimice agresive, cum ar fi vopsirea părului cu substanțe chimice puternice sau permanentul. Dacă este necesar, poți alege produse mai blânde, precum vopseaua fără amoniac.

Spălarea și îngrijirea regulată

Folosește un șampon și un balsam potrivit tipului tău de păr. Spălarea regulată elimină excesul de sebum și alte impurități, iar balsamul poate ajuta la menținerea hidratării.

Tăierea regulată

O tăiere a vârfurilor la fiecare câteva luni poate ajuta la prevenirea vârfurilor despicate și la menținerea unui aspect îngrijit al părului.

Protecție împotriva căldurii

Evită utilizarea excesivă a dispozitivelor de coafat cu căldură, cum ar fi foehnul sau placa de îndreptat părul. Dacă le folosești, aplică întotdeauna un produs de protecție termică.

Masajul scalpului

Masajul scalpului poate stimula circulația sângelui și poate ajuta la revitalizarea foliculilor de păr. Poți utiliza ulei de nucă de cocos în care pui și câteva picături de ulei esențial cum ar fi cel de arbore de ceai, de mentă sau de cuișoare pentru a masa scalpul.

Evitarea agresării părului cu elasticuri

În timpul perioadelor de telogen effluvium, evită coafurile strânse care pot smulge cu ușurință firele de păr. Optează, deci, pentru coafuri mai lejere și mai puțin agresive pentru a evita tracțiunea excesivă asupra firului de păr.

Administrarea unor suplimente nutritive

Anumite vitamine și minerale, precum biotina, zincul și fierul, pot sprijini sănătatea părului, dar e bine să ceri înainte sfatul medicului.

Ce să mănânci ca să ai un păr mai puternic și sănătos?

Un regim alimentar hrănitor și echilibrat poate contribui la sănătatea părului. Anumite substanțe hrănitoare sunt esențiale pentru creșterea și menținerea unui păr sănătos. Iată câteva alimente și nutrienți cheie pentru un păr mai puternic și mai frumos:

  • Proteine: Părul este format în principal din proteine, așa că asigură-te că zilnic consumi suficiente surse de proteine de calitate, cum ar fi carne slabă sau pește fiert, la abur sau cuptor, ouă fierte sau prăjite în foarte puțin ulei, nuci și semințe crude sau coapte fără ulei și leguminoase fierte (fasole, linte, năut, mazăre), adăugate în diverse preparate.
  • Fier: Lipsa de fier poate duce la pierderea părului, așa că asigură-te că ai suficient fier în alimentația de zi cu zi. Surse bune de fier includ carnea roșie (aceasta e bine să fie consumată mai rar, nu zilnic, ci o dată pe săptămână), pui, pește, leguminoase, spanac și cereale fortificate cu fier.
  • Omega 3 și Omega 6: Acești acizi grași esențiali sunt importanți pentru sănătatea părului. Găsești Omega 3 în pește gras (cum ar fi somonul, heringul, sardinele și macroul), în semințe de in și nuci. Uleiurile vegetale nerafinate, semințele de floarea-soarelui și semințele de dovleac sunt surse bune de Omega 6.
  • Vitamina A: Această vitamină este esențială pentru producerea sebumului, care hidratează scalpul și menține părul sănătos. Găsești vitamina A în alimente precum ficat de vită, macrou, brânză de capră, caise, pepene, grepfrut, morcovi, cartofi dulci și kale.
  • Vitamina E: Vitamina E contribuie la circulația sangvină la nivelul scalpului și poate ajuta la îmbunătățirea calității părului. Surse bune de vitamina E includ migdalele, alunele de pădure, semințele de floarea-soarelui, spanacul și broccoli-ul.
  • Vitamina C: Această vitamină ajută la absorbția fierului, ceea ce este important pentru sănătatea părului. Fructele citrice, căpșunile, kiwi-ul, roșiile, pătrunjelul și ardeiul gras roșu sunt surse bogate de vitamina C.
  • Biotina: Vitamina B7 sau biotina este asociată cu sănătatea părului. Ouăle, nucile, semințele și drojdia de bere sunt surse bune de biotină.
  • Zinc: Zincul joacă un rol important în menținerea sănătății părului și scalpului. Găsești zinc în carne, nuci, semințe și cereale integrale (orez brun, fulgi de ovăz, mei etc.).
  • Legume cu frunze verzi: Spanacul, sfecla elvețiană, varza kale și alte legume cu frunze verzi oferă o varietate de nutrienți esențiali, inclusiv fier și vitaminele A și C. Caută să îți faci zilnic o salată de frunzoase crude sau opărite (unele persoane tolerează mai bine aceste legume dacă sunt puțin opărite înainte de consum) sau să le amesteci în alte preparate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Telogen Effluvium
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430848/
American Pregnancy Association - Pregnancy and Hair Loss
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/hair-loss-during-pregnancy/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0