8 substante toxice din oja

Femeile asociaza manichiura cu relaxarea si cu o stare de bine, insa specialisii trag un semnal de alarma, atentionandu-ne cu privire la substantele toxice care se regasesc in oja pe care o folosim.

Substantele toxice care se regasesc in majoritatea ojelor de pe piata patrund in organism si pot cauza o serie de probleme de sanatate, incepand de la dereglari hormonale si pana la cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut de catre cercetatorii de la Universitatea Duke a dovedit ca substantele din oja pe care o aplicam pe unghii sunt absorbite imediat de organism. Acest studiu a scos la iveala si faptul ca trifenilul fosfat, o substanta din oja, cauzeaza dereglari de natura endocrina. Trifenilul fosfat a fost depistat in organism chiar si la 14 ore dupa aplicarea ojei pe unghii.

Lista substantelor toxice care se pot regasi in oja

Acetat de butil – aceasta substanta din oja devine toxica atunci cand este inhalata. Potrivit specialistilor, acetatul de butil poate fi danator organelor interne in urma expunerii indelungate. Manichiuristele sunt in mod deosebit expuse acestor riscuri intrucat ele inhaleaza in mod repetat acetat de butil, in timpul programului zilnic.

Camfor – aceasta substata toxica este otravitoare, poate cauza convulsii si stare de irascibilitate accentuata.

Dibutil ftalat – aceasta substanta a fost interzista in majoritatea statelor europene din cauza ca produce probleme de natura endocrina, dar si infertilitate.

Formadelhida – substanta alergena, formadelhida poate declansa eruptii cutanate si alte reactii alergice. Totodata, aceasta substanta are si potential cancerigen.

Nitroceluloza – specialistii sustin ca expunerea la aceasta substanta prezinta risc crescut de daune la nivelul organelor. Nitroceluloza se regaseste si in vopseaua pentru masini, in dinamita, dar si in artificii.

Parabeni – substanta aceata are potential cancerigen asa ca trebuie evitata.

Toluen – aceasta substanta permite fixarea ojei ori a lacului pe unghii. Inca din anul 1987, toluenul a fost introdus de catre specialistii din California pe lista substantelor chimice toxice. Expunerea la aceasta substanta chimica poate cauza dureri de cap, ameteli si leziuni la nivelul pielii, insa exista suspiciuni ca ar putea cauza probleme si la nivelul organelor reproducatoare, dar si la nivelul aparatului respirator.

Xilen – aceasta substanta irita pielea, ochii si sistemul respirator. De asemenea, xilenul poate cauza si ameteli, dureri de cap si tremur.

 

 

Cum poti reduce riscurile la care te expui folosind oja

Exista o serie de masuri de precautie pe care ti le poti lua pentru a preveni problemele la care te expui folosind oja sau lac de unghii.

Citeste cu atentie eticheta ojei – alege o oja cu cat mai putine substante toxice. Citeste cu atentie eticheta ojei pentru a vedea exact ce substante chimice contine aceasta. Pe piata exista acum o serie de oje naturale, organice, care contin produse ce nu iti pun sanatatea in pericol.

Fa-ti unghiile intr-o incapere bine ventilata – pentru a inahala cat mai putin substantele ce se evapora in momentul in care iti faci unghiile cu oja, deschide geamul si asigura-te ca incaperea este bine ventilata in timpul in care iti faci manichiura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0