8 motive neasteptate care te pot impiedica sa ai un somn linistit

Suntem cu totii diferiti si corpurile noastre au nevoie de tipuri diverse de hrana, surse de nutrienti, diferite tipuri de miscare si intervaluri orare de somn care variaza in functie de multe derivate. Unii au nevoie de mai mult de opt ore de somn, altii se multumesc doar cu sase.

Unii adorm inainte de miezul noptii, altii doar spre dimineata, la fel cum unii se trezesc cand rasare soarele si fara sa sune alarma, in timp ce altii pot sa doarma pana la pranz. Indiferent de categoria din care facem parte, cu totii am intampinat ocazional probleme legate de somn, insomnii temporare sau dese si foarte obositoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iti prezentam mai jos care sunt cele mai comune motive care te pot impiedica sa ai parte de un somn odihnitor!

1. Consumul de alcool

La fel cum cei mai multi nu mai reusesc sa adoarma dupa ce au consumat seara produse pe baza de cafeina - in categoria carora intra si frappeurile de la restaurant, inghetata sau alte deserturi cu arome de cafea sau ness, ori ceai negru sau bauturi energizante, cei care au baut alcool cu putin timp inainte de ora de somn pot constata ca somnul nu se instaleaza la fel de usor, desi senzatia de oboseala exista.

2. Exercitiile fizice

Evident ca sunt bine-venite in rutina zilnica a fiecaruia, dar, cand le-ai facut prea aproape de ora de somn, energia pe care sportul o genereaza te poate impiedica sa dormi la fel de bine. Ar trebui sa treaca macar o ora intre sesiunea de miscare si trecerea in pat. Cei care fac de obicei abdomene inainte de culcare le pot face putin mai devreme si isi pot lua langa ei in pat mai apoi o carte, care sa ii ajute sa isi petreaca in mod folositor timpul de dinainte de a adormi.

3. Persoana alaturi de care dormi

Daca ai copii si acestia au avut chef de joaca in camera ta inainte de culcare, iti va fi mai greu sa adormi, chiar si dupa ce acestia dorm. Deasemenea, daca ai un partener sau un coleg de dormitor care nu prea doarme noaptea, se uita la televizor, citeste, asculta muzica, nu are somn, sunt slabe sanse ca tu sa poti dormi cand langa tine cineva are activitate. La fel de important e tipul sau de somn, daca a adormit dar sforaie sau are un somn agitat, te poate impiedica si pe tine sa ai un somn bun.

 4. Incaperea in care dormi

Daca vrei sa dormi intr-o camera unde e prea cald sau prea frig, neaerisita suficient, intr-un loc zgomotos sau prea luminat, o incapere cu fereastra spre o strada centrala sau pe unde trec multe masini, ori langa un club, sansele sa reusesti sunt destul de slabe. E important si ca locul sa fie curat si sa miroasa a curat.

 

 

5. Salteaua

Daca dormi pe o saltea veche, cu arcurile stricate, lasata in anumite zone, stii deja ca ai o problema ce trebuie rezolvata. O astfel de saltea nu afecteaza numai calitatea somnului, ci poate da si dureri severe de spate. O saltea veche si slab aerisita poate afecta si respiratia. Ideal e sa ai una din materiale non-alergice, la fel ca si pernele pe care dormi. Duritatea e si ea o problema: o saltea prea tare sau prea moale are puterea de a nu te lasa sa dormi. E valabil si pentru canapele, nu toate au fost gandite pentru somn odihnitor. De fapt, majoritatea producatorilor le construiesc chiar si pe cele extensibile in ideea ca se va dormi pe ele doar ocazional, considerandu-se ca sunt doar pentru musafiri si vizionat un film sau savurat o conversatie in camera de zi. E important daca vrei o canapea pe care sa si dormi sa ai grija cum e extensia si salteaua, daca exista una. Altfel, dormind frecvent pe o canapea nedestinata acestui scop, o vei si deteriora mai repede.

5. Calatoriile

Tututor ne-ar placea sa fim turisiti de meserie si sa vedem cat mai multe tari. Unii dintre noi calatoresc mult in scopuri legate de serviciu. Indiferent de ce o faci, diferentele de fus orar pot afecta ritmul biologic stabilit natural. Nu te mira daca iti ia timp sa te obisnuiesti cu acestea, atat la dus, cat si atunci cand te reintorci in tara.

6. Lipsa de disciplina

Daca nu te culci de obicei la aproximativ aceeasi ora, ci cand simti ca ti se face somn, e posibil sa nu dormi prea bine. Daca mai ai si obiceiul de a te gandi foarte multe le problemele zilnice si a despica firul in patru legat de orice subiect si faci asta chiar si inainte de culcare, nu te mira ca te trezesti mai ametit(a) decat inainte de culcare.

 

 

7. Jobul/Stilul de viata

Daca jobul tau te tine ocupat si la ore tarzii sau obisnuiesti sa stai adesea peste program, somnul nu are cum sa fie ca la carte. Daca esti mereu in alerta, disponibil(a) si cu gandul la probleme legate de munca sau ce urmeaza sa faci, reusesti mai greu sa te relaxezi total.
Televizorul pornit, aparatul de radio sau telefonul mobil mereu aproape sunt si ele surse de agitatie. Mesajele primite fac zgomot, curiozitatea de a verifica din nou ce mai e nou pe canalele de social media nu iti da pace, prietenii fara somn mai dau Likeuri sau comenteaza si la ore nepotrivite, iar toate astea alunga somnul sau ii afecteaza calitatea.

8. Stresul

Problemele personale, un loc de munca stresant, o familie sau o casnicie care pun presiune pe tine, o boala sau pierderea unei persoane dragi, grijile de zi cu zi pot pune multa presiune pe umerii tai. De obicei problemele legate insomnie trec dupa ce rezolvi problemele care mentineau starile de agitatie, insa, daca acestea au fost de durata, organismul e deja setat sa adoarma greu, nefiind obisnuit sa se relaxeze si sa se desprinda de stresul cotidian. Invata cum sa generezi o stare de liniste si calm inainte de culcare, pentru a te putea bucura de refacerea organismului pe timpul nopti si pentru a iti reincarca bateriile.

Bonus: 7 sfaturi pentru a dormi mai bine

1. Incearca sa ai un program regulat in ceea ce priveste ora de trezire si ora de culcare.

2. Nu fuma in apropiere de ora de somn.

3. Nu consuma produse care contin cafeina cu cel putin patru-sase ore inainte de culcare.

4. Evita alcoolul si mesele copioase inainte de culcare.

5. Ai grija sa faci miscare in mod regulat.

6. Pastreaza curatenia si atmosfera relaxanta in incaperea in care dormi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

7. Incearca sa te trezesti natural, la ore similare, fara stresul alarmei pornite.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0