7 semne precoce ale diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală care poate fi prevenită și care afectează milioane de oameni. Potrivit statisticilor, o mare parte din acești oameni nu sunt diagnosticați.

Majoritatea cazurilor de diabet sunt clasificate în diabet de tip 1 și de tip 2. Diabetul de tip 1 este adesea diagnosticat la persoane mai tinere, iar cauzele sunt încă în curs de investigare. Se pare că responsabile de apariție sunt predispoziția genetică și expunerea la factori de mediu, cum ar fi infecțiile virale. Diabetul de tip 2, pe de altă parte, este, în cele mai multe cazuri, rezultatul unei diete nesănătoase și unui stil de viață care te predispun la niveluri ridicate ale zahărului din sânge.

Așadar, fiind o boală cu multe complicații (inclusiv afectarea nervilor, deteriorarea rinichilor, o circulație sangvină slabă și chiar deces), este important pentru noi toți să cunoaștem semnele precoce ale diabetului de tip 2.

Semnele timpurii ale acestei boli nu sunt întotdeauna evidente. Ele se pot dezvolta lent, de-a lungul timpului, iar medicilor le este greu să le identifice. Multe dintre ele sunt asimptomatice și pentru că aceste semne se pot agrava pe o perioadă de ani buni, diabetul de tip 2 rămâne nediagnosticat mai multă vreme decât alte boli.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Oricine este expus la diabetul de tip 2, dar există anumiți factori care pot crește riscul. Printre acești factori se numără vârsta peste 45 de ani, stilul de viață sedentar, greutatea nesănătoasă (supraponderabilitate și obezitate), istoricul familial de diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral. La femei, se adaugă sindromul ovarelor polichistice și antecedentele de diabet gestațional. 

Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 apar de obicei lent și includ urinarea frecventă, probleme de vedere, infecții, senzația de gură uscată, piele uscată sau iritată, răni care nu se vindecă ușor sau foame și sete persistente.

Urinări frecvente

Cunoscute și sub numele de poliurie, urinarea frecventă (sau urinarea excesivă) este un semn ce arată că glucoza din sângele tău este suficient de mare (cantitativ) pentru a începe să se verse în urină. Deoarece rinichii tăi nu pot ține pasul cu cantitatea mare de glucoză, ei permit că o parte din această să treacă în urină, de unde ea își "atrage" un surplus de apă, făcându-te să urinezi mai des.

Senzația de epuizare

Diabetul de tip 2 poate avea un impact major asupra nivelului de energie al unei persoane și o poate face să se simtă foarte obosită sau epuizată. Această oboseală extremă apare ca urmare a trecerii insuficiente a zahărului din fluxul sanguin în celulele corpului. Mai multe cauze care stau la baza oboselii pot fi asociate cu diabetul/nivelurile ridicate de zahăr, inclusiv deshidratarea (de la urinarea frecventă, care poate perturba somnul) și afectarea rinichilor. Sentimentul de epuizare, letargie sau somnolență este adesea persistent și poate interfera cu activitățile tale zilnice. 

Senzații extreme de sete și foame

Setea extremă este unul dintre primele și cele mai ușor de observat simptome ale diabetului pentru unii pacienți. Ea este legată de cantitățile mari de glucoză în sânge (hiperglicemie), care provoacă setea, și este accentuată de urinările frecvente. Poți avea senzația de gură uscată în permanență. 

Senzația intensă de foame sau polifagia este, de asemenea, un semn precoce (un semnal de alarmă) al diabetului. Corpul tău folosește glucoza/zahărul din sânge pentru a hrăni celulele. Când celulele tale nu pot absorbi glucoza (din cauza lipsei insulinei), corpul tău caută mai multe surse de "carburant", ceea ce provoacă foamea persistentă.

Amorțeală sau afectarea nervilor

Este posibil să simți furnicături sau amorțeală în mâini, degete, picioare și degetele de la picioare. Leziunile nervoase apar la pacienții diabetici din cauza glicemiei crescute și a nivelurilor mai mari de grăsimi. Acesta este un semn al neuropatiei diabetice sau afectarea nervilor. Cel mai probabil te poți confrunta cu această complicație după mai mulți ani în care ai avut diabet (nediagnosticat). Atenție, leziunile nervoase pot afecta și organele interne, cum ar fi vezica urinară!

Răni care se vindecă greu, lent

Există mai multe motive pentru care o rană sau o leziune se va vindeca mai lent dacă ai diabet. O circulație proastă a sângelui, efectele hiperglicemiei asupra vaselor de sânge și o imunodeficiență sunt doar câteva dintre acestea. Dacă te confrunți cu infecții frecvente și cu răni care se vindecă foarte lent, acesta ar putea fi un simptom precoce al diabetului.

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată apare devreme, în cazul diabetului care nu a fost ținut sub control. Ea poate fi un semn al glicemiei mari, care determina acumularea/transferul de lichid în cristalinul ochiului. Acest lucru, de obicei, se rezolva când valorile glucozei în sânge se normalizează. Modificările prescripției pentru ochelari sau a vederii sunt uneori un semn de diabet, așa că fii atent dacă observi astfel de probleme și mergi la medic. Dacă nu este descoperit la timp sau este lăsat netratat, diabetul poate duce inclusiv la orbire. 

Modificări ale pielii

Decolorarea pielii (sau când apar zone întunecate la culoare în pliurile pielii) se numește acanthosis nigricans și este un alt semnal de alarmă precoce care indică diabetul de tip 2. Cel mai adesea, aceste zone întunecate la culoare apar în zona axilei, pe gât și în regiunea inghinală.

Mai poți observa îngroșarea pielii în diverse zone ale corpului. Când aceasta se dezvoltă pe degetele de la mâini sau de la picioare, numele medical pentru această afecțiune este scleroza digitală. Degetele pot deveni rigide și dificil de mișcat. Porțiunile de piele tare, groasă și cu aspect umflat se pot extinde, apărând pe antebrațe și partea superioară a brațelor. Se poate dezvolta și pe partea superioară a spatelui, umeri și gât. Uneori, pielea îngroșată se extinde pe față, umeri și piept. În cazuri rare, pielea de peste genunchi, glezne sau coate se îngroșa și ea, ceea ce face dificilă îndoirea brațelor sau picioarelor. Indiferent unde apare, pielea îngroșată are adesea textura unei coji de portocală.

Un semn precoce al diabetului este și apariția unor grupuri de umflături mici, galben-roșiatice, care arată ca niște coșuri. Spre deosebire de coșuri, acestea capătă, în timp, o culoare gălbuie. De obicei, se dezvoltă pe fese, coapse, coate sau pe spatele genunchilor, dar nu este obligatoriu. 

Nu ignora simptomele! 

Dacă ești atent la simptomele precoce ale diabetului, poți să faci schimbări în stilul de viață înainte de a dezvolta unele dintre complicațiile mai grave ale diabetului.

Dacă ai antecedente familiale de hipertensiune arterială, glicemie crescută, boli de inimă și alte astfel de probleme de sănătate, este posibil să ai un risc mai mare de a dezvolta diabet. În caz că observi unele dintre simptomele pe care le-am enumerat mai sus, mergi imediat la medic, pentru că doar un specialist te poate ajuta să iei măsuri pentru a-ți ține sub control afecțiunea și pentru a evita unele dintre consecințele mai grave ale diabetului, cum ar fi neuropatia diabetică, bolile grave de inimă sau pierderea vederii (retinopatie diabetică).

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Diabetes symptoms. (2018, August 29)

Early symptoms of diabetes

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/type-2-diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0