7 remedii naturale contra parazitilor intestinali

Remediile naturale contra paraziților intestinali se utilizează complementar terapiei instituite de medic, dar ajută și la o bună profilaxie a infestării.

În ceea ce privește paraziții intestinali, în unele cazuri, ouăle de viermi se pot dezvolta înainte de a ajunge în intestin, cauzând simptome la nivelul stomacului, greață, vărsături, arsuri sau senzație de mișcare în stomac. Pentru a confirma diagnosticul de infectare cu paraziți intestinali, se fac coprocultura și analize de sânge.

Recomandările Experților DOC

Simptome care indică prezența paraziților intestinali

Simptomele care trădează infestarea cu paraziții intestinali, generată de ingestia de ouă a acestor microorganisme, prezente în pământ, carne crudă, alimente infestate sau suprafețe murdare, sunt:

  • Dureri abdominale constante
  • Balonare și gaze în exces
  • Perioade de diaree, intercalate cu constipație
  • Prurit anal
  • Pierderea în greutate fără un motiv aparent
  • Stare de oboseală frecventă, fără un motiv aparent
  • Scăderea apetitului

Simptomele prezenței paraziților intestinali la copil:

  • Vărsături, diaree și crampe;
  • Lipsa chefului de joacă, apatie;
  • Distensie abdominală, care nu dispare după masaj;
  • Prurit anal, mai ales pe timp de noapte, care întrerupe și tulbură somnul;
  • Prezența viermilor în scutec, anus sau scaun;
  • Piele palidă sau virând ușor înspre galben;
  • Încetinirea creșterii;
  • Prurit paraombilical.

Parazitozele intestinale apar cel mai des în copilărie, la copiii de peste 6 luni, mai ales dacă au contact cu solul și murdăria. Așadar dictonul „lasă copiii să mănânce de pe jos, că-și dezvoltă imunitatea" se poate dovedi o credință prost înțeleasă, care poate pune sănătatea copilului în pericol, paraziții fiind ușor de contractat în acest fel. 

Pentru a preveni parazitozele, mâinile trebuie spălate frecvent, unghiile tăiate, carnea trebuie fiartă înainte de consum, mâinile și vasele spălate după manipularea ei crudă, iar legumele, salata verde și orice alte frunze, precum și fructele, spălate bine, în jet de apă, înainte de a le mânca.

Tratamentul pentru paraziții intestinali

Cele mai eficiente tratamente pentru viermi sunt reprezentate de antihelmintici, cum ar fi de exemplu, albendazolul, însă există diferite tipuri de viermi, giardia sau oxiuri, care trebuie tratate cu alte medicamente, cum ar fi mebendazolul.

Dacă parazitoza este neglijată, viermii se pot înmulți exagerat și infestează organe importante, precum inima ori creierul, punând în pericol viața. Pentru profilaxia infestării, e bine să se efectueze o coprocultură în fiecare an și să se ia periodic remedii naturale.

Remedii naturale pentru paraziții intestinali

Unele persoane preferă să își administreze anual, preventiv, o doză de albendazol, însă toxicitatea acestui medicament la nivel hepatic este destul de mare, pe când remediile naturale sunt mult mai sănătoase, ușor de suportat de către organsim și prezintă avantajul că pot fi administrate și zi de zi în acest scop, făcând parte integrantă dintr-un meniu sănătos, cum ar fi usturoiul, menta ori cimbrul, ușor de folosit în salate ori ca mirodenii pentru friptură.

De altfel, multe dintre aceste remedii sunt cunoscute din vechime, fiind recomandate în special persoanelor care întră în contact cu animalele, copiilor, persoanelor în vârstă și adulților care mănâncă des în oraș.

Iată câteva remedii eficiente cu acțiune antiparazitară dintre care poți alege, în funcție de gusturi, câteva pentru a le alterna sau combina pentru mai multă eficiență:

Ceaiul și uleiul volatil de cimbru

Fie că se folosește sub forma unei infuzii în apă clocotită sau sub forma uleiului volatil, de la farmacie, cimbrul are proprietăți vermifuge. Pentru prepararea ceaiului de cimbru se folosește o lingură de cimbru uscat într-un ceainic mare de 300 ml apă clocotită pentru adulți și doar o linguriță pentru copii. Ceaiul se acoperă, se lasă 10 minute, apoi se strecoară și se bea în timpul mesei, zilnic, timp de două săptămâni.

Uleiul volatil se poate consuma mai ușor dacă este amestecat cu uleiul de măsline - două picături de ulei de cimbru la o linguriță de ulei de măsline și se administrează zilnic o lună, dimineața și seara, înainte de masă, în cazul adulților. Pentru copii se va prefera ceaiul diluat.

Laptele cu mentă

Ai nevoie de 4 tulpini și 10 frunze verzi de mentă, 100 ml de lapte, parțial degresat și 1 lingură de miere. Se pun laptele și menta într-un ibric și se fierb. Se lasă să se răcească și apoi se adaugă mierea. Se consumă cu o oră înainte de micul dejun, iar procesul trebuie repetat la 7 zile, cele două doze fiind eficiente în majoritatea cazurilor.

Ceaiul de frunze de hrean

Printre remediile naturale pentru paraziții intestinali se numără și ceaiul de hrean. Este nevoie de un litru de apă și 4 linguri de frunze uscate de hrean. Se fierbe apa și se adaugă cele 4 linguri de frunze de hrean uscate, se lasă timp de 5 minute, se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.

Ulei de măsline cu usturoi

Usturoiul este cunoscut pentru efectul de eliminare a viermilor intestinali și poate fi consumat zilnic crud sau sub formă de ulei. Este nevoie de 500 ml ulei de măsline și 3 căței de usturoi, descojiți.

Într-o sticlă cu dop de 700 ml se pun cățeii de usturoi ușor zdrobiți, apoi se adaugă uleiul și o ramură de rozmarin. Se închide ermetic cu dopul sticlei și se păstrează într-un loc uscat, fără umiditate, timp de cel puțin 10 zile. Utilizează acest ulei pentru gătit, dar cel mai bine crud, în salate, în care adăugi zilnic și semințe crude de dovleac, peste peștele gătit la aburi sau cuptor, carne, piureuri sau supe.

Ceaiul de pelin

Și pelinul poate contribui la eliminarea paraziților intestinali. Pentru ceaiul de pelin este nevoie de 20 g de frunze de pelin și un litru de apă clocotită. Adaugă frunzele în apă clocotită timp de 5 minute. Strecoară și bea cald, de 3 ori pe zi. Se pot face și băi de șezut cu acest ceai, pentru a elimina pruritul și a inhiba înmulțirea paraziților în pliurile anale.

Ceaiul de fenicul

Feniculul are, de asemenea, acțiune vermifugă, utilă pentru a completa tratamentul împotriva viermilor intestinali sau pentru a preveni infestarea. Este nevoie de o linguriță de semințe de fenicul și de o cană cu apă clocotită. Se pun semințele în apă clocotită și se lasă timp de 8 minute. Se strecoară și se bea după mese, ceea ce ajută și la o digestie sănătoasă.

Intreaba expertii DOC

Semințele de dovleac și uleiul de dovleac

Alte remedii naturale pentru paraziții intestinali sunt și semințele și uleiul de dovleac. Se iau 40-50 de semințe de dovleac, crude, pisate într-un mojar și se amestecă în lapte sau miere, rezultând o pastă. Se recomandă câte o lingură, dimineața, înainte de micul dejun, timp de două-trei săptămâni minimum. Pe parcursul zilei se va folosi uleiul de dovleac în salate, supe sau peste o felie de pâine prăjită.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Intestinal parasites
https://www.mountsinai.org/health-library/condition/intestinal-parasites

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2