6 lucruri pe care sa le faci IMEDIAT dupa sex daca esti femeie

După o partidă de sex cu partenerul tău, oricât de tentant ar fi să mergi la culcare sau să te grăbești să ajungi la serviciu, e bine de știut că există câteva aspecte de care trebuie să ai grijă, înainte de toate. Așadar, ce e bine să faci după sex dacă ești femeie?

Sexul este nu doar o activitate fizică și emoțională plăcută, care consolidează legătura afectivă și sentimentul de intimitate cu partenerul, ci are și multe beneficii pentru sănătate. În ceea ce privește actul în sine, dacă ești femeie, e bine să ții cont de câteva aspecte după ce faci sex, pentru a-ți păstra sănătatea și starea de bine.

Ce e bine să faci după sex?

1. Mergi la toaletă și urinează 

Fie că ai făcut sex cu prezervativ sau fără, un sfat util este să urinezi după raportul sexual, pentru că acest lucru te protejează împotriva infecțiilor tractului urinar. În timpul sexului, în uretră pot pătrude diverse bacterii, care ajung în vezică și se pot înmulți. Așadar, dacă urinezi după sex, ajuți la la eliminarea acelor microbi. Cel mai bine este să mergi la toaletă când simți într-adevăr această nevoie, chiar dacă apare la două minute sau la 20 de minute după actul sexual.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

2. Spală-ți zona intimă, însă nu exagera

Pentru că în zona genitală pot rămâne fire de păr pubian, lubrifiant sau lichid seminal, nu uita cât de importantă este igiena intimă după sex. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să acorzi o atenție deosebită zonei genitale, ci pur și simplu să te speli cu apă călduță și cu un săpun fără parfum. Nu folosi săpunul în interiorul vaginului, deoarece riști iritații. Vaginul se curăță singur și nu trebuie să faci spălături decât la indicația medicului ginecolog, în anumite situații clare (tratarea unei afecțiuni, pregătire pentru o operație etc.).

3. După ce te-ai spălat, usucă zona intimă cu un prosop curat

Infecțiile fungice (precum cele cauzate de ciuperca microscopică numită Candida albicans) prosperă în locurile calde și umede, așa că e indicat ca vulva să fie uscată bine după ce te-ai spălat cu apă și cu săpun. Un prosop curat și moale este tot ce ai nevoie pentru a usca pielea din zona intimă, după duș.

4. Bea apă multă și mănâncă alimente bogate în probiotice

La fel ca în cazul altor forme de activitate fizică, este important să îți menții corpul hidratat și după ce ai făcut sex. Volumul de apă pe care îl bei după sex te va hidrata și te va ajuta să elimini din vezica urinară acele bacterii care pot cauza infecții la nivelul tractului urinar.

Totodată, alimentele care conțin probiotice (iaurtul sau alte alimente fermentate) sunt variante excelente pe care le poți consuma ca gustări, pentru a restabili rezervele de bacterii „bune” și pentru a preveni infecțiile fungice. 

5. Poartă lenjerie intimă confortabilă

Un alt pas important pe care e bine să îl adopți după o partidă de sex, mai ales că te ajută să previi infecțiile bacteriene și pe cele fungice, este să porți lenjerie intimă din bumbac sau - și mai bine - să nu porți nimic în zona intimă după sex. Nu sunt recomandate articolele de lenjerie intimă din nylon și alte materiale care provoacă mâncărimi sau care nu lasă pielea să respire.

6. Notează orice disconfort care nu este normal pe care îl observi după sex

Uneori, se întâmplă să simți durere în timpul actului sexual. Cele două disconforturi principale pe care le poți observa din când în când sunt durerea cauzată de uscăciunea vaginală și o senzație mai profundă, care ar putea fi cauzată de probleme cum ar fi constipația, un spasm muscular sau de faptul că partenerul tău atinge unul dintre ovare (lucru care este mai probabil dacă te afli la ovulație).

Cu toate acestea, disconfortul, dacă îl simți de fiecare dată sau în majoritatea cazurilor când faci sex, nu este normal, mai ales dacă senzația persistă câteva ore bune și nu este influențată de cât de dură a fost partida de sex.

În cazul în care se întâmplă să simți deseori sau de fiecare dată un disconfort precum cele descrise mai sus, programează-te la un consult ginecologic, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai mult sau mai puțin grave, precum chisturile ovariene, fibroza uterină, endometrioza sau cancerele din sfera genitală.

Câteva beneficii ale sexului

Sexul este o parte importantă a vieții și beneficiile sunt multiple. De exemplu, sexul poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, la scăderea tensiunii arteriale mărite, la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială, precum și la reducerea durerilor de cap, inclusiv a migrenelor, și la arderea caloriilor.

În plus, sexul poate contribui la o mai bună imunitate. Într-un studiu asupra imunității la care au luat parte persoane aflate în relații de cuplu, cele care întrețineau relații sexuale frecvente (de una până la două ori pe săptămână) aveau mai multă imunoglobulină A (IgA) în salivă. IgA este anticorpul cu rol în prevenirea bolilor și este prima linie de apărare împotriva papilomavirusului uman (HPV). 

Sexul contribuie și la obținerea unui somn mai bun. În timpul actului sexual sfârșit cu un orgasm, corpul eliberează oxitocină, numită și hormonul iubirii sau al intimității, precum și endorfine. Combinația acestor hormoni poate acționa ca sedativ, ajutând la un somn mai odihnitor.

În cazul femeilor, studiile științifice au arătat că orgasmul poate îmbunătăți controlul vezicii urinare, poate reduce incontinența, ușurează crampele menstruale și premenstruale, îmbunătățește fertilitatea, face mușchii pelvieni mai puternici și poate proteja împotriva endometriozei sau a creșterii țesuturilor în afara uterului.

Nu mai puțin important, sexul poate oferi importante beneficii psihice și emoționale. La fel ca exercițiile, sexul poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății și la creșterea stării de bine. La o vârstă mai înaintată, activitatea sexuală poate influența în bine și capacitatea de a gândi. Cercetările au descoperit că adulții activi sexual cu vârste între 50 și 90 de ani au o memorie mai bună și au un risc mai mic de a se simți deprimați și singuri.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - The Relative Health Benefits of Different Sexual Activities
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1743-6109.2009.01677.x#ss41
OHSU - The Benefits of a Healthy Sex Life
https://www.ohsu.edu/womens-health/benefits-healthy-sex-life
Cleveland Clinic - Is Peeing After Sex Important? 
https://health.clevelandclinic.org/peeing-after-sex/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0