6 alimente cu efect anti-aging

Nopțile pierdute, oboseala și stresul se citesc pe față foarte ușor și duc la o îmbătrânire prematură a tenului. La fel și obiceiul de a adormi fără demachiere în prealabil, aplicarea produselor de îngrijire printr-un masaj prea accentuat sau consumul de lactate, zahăr și carbohidrați în exces. Dar știai că există unele alimente care au efect anti-aging?

Lactatele pot cauza inflamații, pot afecta producția naturală de colagen și favorizează apariția acneei chiar și la adulți, precum și alte probleme inflamatorii difuze, dacă există genetic intoleranță la lactoză. Consumul de alcool seara târziu contribuie la riduri premature, iar pofta de pizza la întoarcerea de la club poate face că fața ta să arate mult mai îmbătrânită dimineața.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alimente antiîmbătrânire și cum să le consumi

Ca să poți avea o față care își menține tinerețea pentru mai multă vreme, adică elasticitatea pielii, culoarea sănătoasă și finețea ori suplețea, este important să ai o alimentație sănătoasă. Oamenii de știință spun că există unele „alimente antiîmbătrânire”, deci alimente sănătoase care au un efect anti-aging.

Uleiul de măsline extravirgin

Nu este degeaba folosit cu succes în dieta mediteraneeană, unul dintre cele mai sănătose stiluri alimentare, conform cercetărilor. Uleiul de măsline extravirgin are efect antiinflamator asupra pielii, iar consumul te ajută chiar să micșorezi timpul de vindecare a rănilor sau arsurilor. Asupra chipului are, de asemenea, un efect revigorant, contribuind la senzația de reîntinerire atât de dorită. 

Pune puțin ulei de măsline în salate sau la finalul procesului de gătire a alimentelor. Nu scălda mâncarea în ulei și nu prăji alimentele în baie de ulei, deoarece acest lucru nu mai are efect anti-aging, dimpotrivă.

Semințele de rodie

Alimente antiîmbătrânire sunt și rodiile; acestea sunt fructe bogate în vitamina C, care luptă împotriva radicalilor liberi, cauzatori de cearcăne și riduri. Extractul de rodie este folosit și pentru protecția UV. În plus, conține o substanță numită antocianină care crește producția de colagen. Consumă semințele de rodie crude, ca atare sau puse într-un smoothie alături de alte fructe și legume crude.

Ardeiul gras

Ardeii conțin și ei vitamina C din belșug, dar atenție, această vitamină este distrusă la fiert, copt sau prăjit. Așadar, ardeiul gras este ideal pentru a fi consumat crud, contribuind în acest mod la producția de colagen și la protecția împotriva acțiunii negative a razelor solare. Taie ardei gras în salate sau pune-l în sendvișuri. Sau, poți folosi chiar două felii de ardei gras cu care să faci un sendviș (pui între ele cremă de brânză, șuncă presată, salată verde și muștar, de exemplu).

Siropul de arțar

E drept că siropul de arțar are și un conținut ridicat de zahăr, însă, dacă îl consumi în cantități mici, beneficiezi de acțiunea antioxidanților și de proprietățile sale antiinflamatoare. Pune, de exemplu, o linguriță de sirop de arțar într-un pahar cu limonadă făcută în casă.

Pepenele roșu

Pe lista de alimente antiîmbătrânire intră și pepenele roșu. Acesta se remarcă prin conținutul de licopen, un puternic antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi. Consumul de pepene contribuie la reducerea inflamațiilor și unde mai pui că este și prietenos și cu silueta. E adevărat că, dacă nu ai pepene proaspăt, îl găsești sub formă de sucuri sau sorbet, dar vezi să nu aibă și zahăr adăugat. E bine să ții minte, în orice caz, că fiecare felie de pepene consumată contribuie la menținerea tinereții tenului, având acest efect anti-aging.

Frunzoase (diferite tipuri de legume cu frunze verzi)

Salata verde, rucola, valeriana, spanacul, untișorul, leurda, frunzele de praz sau varza kale – toate acestea conțin luteină, care menține nivelul de hidratare al pielii și luptă împotriva ridurilor. Mai mult, studiile arată că o salată verde consumată zilnic, chiar la fiecare masă, te ajută să scazi riscul de a dezvolta cancer de piele.

Avocado

Avocadoul este un fruct bogat în acizi grași esențiali, care luptă contra inflamației din corp și care contribuie la o piele suplă și catifelată. Totodată, avocadoul conține numeroși nutrienți esențiali, printre care se află complexul de vitamine B, vitaminele K, C, E și A și potasiul, care pot preveni efectele negative ale procesului de îmbătrânire. 

Un studiu clinic a arătat că, de fapt, concentrația de carotenoide din piele este în mod direct asociată cu aportul sau cantitatea de fructe și legume. În plus, biodisponibilitatea mare a luteinei și a zeaxantinei din avocado ar putea să ajute la protejarea pielii împotriva daunelor produse de radiațiile ultraviolete (UV), cât și de radiațiile vizibile. Mai multe studii preclinice sugerează și că anumite componente din avocado ar putea proteja sănătatea pielii, grăbind vindecarea rănilor și reducând daunele radiațiilor UV.

Pune avocado în salatele de crudități și leguminoase fierte, în sendvișuri sau pe tartine sau consumă-l sub formă de guacamole. Exemplu de tartină: pe o felie de pâine unsă cu avocado pisat cu puțină sare și zeamă de lămâie, pui un ou fiert moale cu piper pe deasupra. Exemplu de sendviș: între două felii de pâine unse cu muștar și puțin iaurt, pui un ou fiert tare, felii de avocado și frunze de salată verde.

Afine

Sunt fructe bogate în vitaminele A și C, însă micuțele afine mai conțin și un antioxidant care luptă contra îmbătrânirii, numit antocian. Este vorba despre un pigment care le dă afinelor acea culoare frumoasă de albastru. Acești antioxidanți puternici pot să protejeze pielea împotriva daunelor produse din cauza soarelui, stresului și a poluării, moderând răspunsul inflamator și prevenind pierderea colagenului.

E indicat să consumi afine crude: le poți pune peste bolul cu fulgi de ovăz și lapte de la micul dejun sau le poți mânca pe post de gustare între mese, alături de o mână de nuci sau semințe crude ori coapte.

Nucile sau fructele cu coajă lemnoasă

Multe tipuri de nuci, în special migdalele, sunt o sursă extraordinară de vitamina E, care poate să ajute la repararea țesuturilor din care e alcătuită pielea, rețin umezeala (hidratarea) în piele și protejează pielea de radiațiile UV. Nucile românești conțin chiar acizi grași Omega 3 cu proprietăți antiinflamatoare, care pot să ajute în mai multe sensuri: întăresc membranele celulelor din piele, protejează împotriva daunelor razelor soarelui și oferă pielii o strălucire aparte, menținând astfel bariera naturală a acesteia.

Profită de efectul anti-aging al nucilor consumând câte un căuș de palmă pe zi, fie ca atare, fie alături de un fruct proaspăt, fie puse într-un iaurt simplu în care tai și bucăți de fructe. De asemenea, nucile pot fi puse și în salate de crudități.

Ce băuturi au efecte anti-aging?

Există o serie de băuturi cu efect anti-aging, însă este important de reținut că nu există nicio magie care să prevină sau să inverseze îmbătrânirea. Cele mai bune modalități de a preveni îmbătrânirea sunt prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.

Cu toate acestea, următoarele băuturi pot avea beneficii pentru sănătate și pentru îmbunătățirea aspectului pielii:

Apa

Hidratarea este importantă pentru menținerea unei pieli sănătoase și tinere. Este recomandat să bei 7-8 pahare de apă pe zi – dar dacă lucrezi într-un mediu în care este foarte cald sau faci mult efort fizic, ai nevoie de mai mult.

Ceai verde

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și polifenoli, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ, care este asociat cu îmbătrânirea. E indicat să bei o cană cu ceai verde dimineața, deoarece acesta conține și cofeină și te va ajuta să te energizezi și să te concentrezi mai bine la activitățile tale. Dacă suferi de insomnii sau alte tulburări de somn, nu e deloc o idee bună să bei mai mult de o cană dimineața, pentru că va interfera negativ cu somnul.

Smoothie-uri cu fructe și legume

Smoothie-urile din fructe și legume sunt bogate în nutrienți și antioxidanți care au efect anti-aging. Când faci un smoothie (unul pe zi este suficient), combină fructe și legume foarte bogate în vitamine, cum ar fi căpșunile, afinele, mango, spanac, broccoli și morcovi.

Laptele de migdale

Și laptele de migdale este o băutură cu efect anti-aging; bogat în vitamina E, acesta poate ajuta la menținerea pielii hidratate și sănătoase. Cum faci lapte de migdale acasă? Ai nevoie de o cană de migdale crude, patru căni de apă și, opțional, o linguriță sau două de înduclitor natural, cum ar fi miere sau sirop de arțar și esență de vanilie sau alte arome.

Lasă migdalele să se înmoaie în apă timp de cel puțin 6 ore sau peste noapte. Clătește migdalele cu apă curată și scurge apa înainte de a le pune în blender. Adaugă patru căni de apă în blender împreună cu migdalele și mixează timp de 1-2 minute până când amestecul devine cremos și fără bucăți mari de migdale.

Apoi, pune o sită fină sau un șervet foarte subțire de bumbac peste un bol și toarnă amestecul de lapte de migdale în sită. Strânge bine șervetul pentru a stoarce laptele de migdale. La final, adaugă îndulcitorul și aromele opționale, după gust. Transferă laptele de migdale într-un recipient care se închide bine. Poate fi păstrat în frigider timp de 3-4 zile. Resturile de migdale le poți folosi pentru a face fursecuri.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Top 11 Anti-Aging Foods + How to Get Them in Your Diet 
https://draxe.com/nutrition/anti-aging-foods/
Science Direct - Anti-skin aging activities of green tea (Camelliasinensis (L) Kuntze) in B16F10 melanoma cells and human skin fibroblasts 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382020313937
Studiul „Anti-skin aging activities of green tea (Camelliasinensis (L) Kuntze) in B16F10 melanoma cells and human skin fibroblasts”, apărut în European Journal of Integrative Medicine, Volume 40, December 2020, 101212, autori: Puxvadee Chaikul et al.

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0