5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul mușcăturilor de insecte, unele dintre ele pot fi periculoase și pot duce la complicații. 

Iritația, senzația de arsură și roșeață pot fi ameliorate prin aplicarea de remedii naturale, pe baza de ulei de arbore de ceai sau lavandă, cu care se impregnează o dischetă cosmetică, timp de 10 minute, de două ori pe zi. 

Recomandările Experților DOC

Indiferent dacă ești la mare, la munte sau în grădina ta, te poți confrunta cu mușcăturile unor insecte, cum ar fi albinele, furnicile, puricii, muștele, țânțarii, viespile și păianjenii. 

Contactul inițial al unei mușcături poate fi dureros. Este adesea urmată de o reacție alergică la veninul depus în pielea ta prin gura  insectei. Cele mai multe mușcături și înțepături nu declanșează altceva decât disconfort minor, dar unele pot fi mortale, mai ales dacă ai alergii severe la veninul insectelor.

Prevenirea este cel mai bun medicament, astfel încât să știi cum să recunoști și să eviți mușcăturile și înțepăturile de animale sau insecte este cel mai bun mod de a te menține în siguranță.

Care sunt simptomele unei reacții alergice la mușcături și înțepături?

Dacă ești mușcat sau înțepat, este posibil să vezi sau să simți  insecta pe piele în timpul atacului. Unii oameni nu observă insecta și este posibil să nu fie conștienți de o mușcătură sau de o înțepătură până când nu apar următoarele simptome:

•    umflătură
•    roșeață sau erupție cutanată
•    durere în zona afectată sau în mușchi
•    mâncărime
•    piele fierbinte în locul mușcăturii sau înțepăturii
•    amorțeală sau furnicături în zona afectată

Simptomele unei reacții severe care necesită tratament medical imediat includ:

•    febră
•    respirație dificilă
•    greață sau vărsături
•    spasme
•    puls accelerat
•    umflarea buzelor și a gâtului
•    confuzie
•    leșin

Dacă te simți rău sau ai simptome asemănătoare gripei în zilele următoare unei mușcături de insecte, consultă medicul pentru teste pentru a exclude infecțiile sau bolile pe care le-ai fi putut contracta de la insectă.

1. Păduchi

Mușcăturile de păduchi seamănă cu cele de țânțar - mici umflături roșii. Le poți deosebi însă fiindcă cele de păduchi sunt de multe ori poziționate în linie dreaptă, mai multe la număr, pe spate, abdomen sau picioare. Dacă astfel de mușcături se înmulțesc și simți mereu o senzație de mâncărime, poți avea o infestare a saltelei, pe care va trebui să o elimini cât mai rapid cu substanțe speciale, din farmacii.

2. Albine sau viespi

Deși în general sunt dureroase și vei simți înțepătura unei albine atunci când se produce, poți suferi astfel de mușcături și când ești la plajă sau în pădure și să nu îți dai seama. În general arată că o vânătaie roșie dureroasă, cu un punct mai alb în centru. Încearcă să elimini cât mai rapid din piele acul rămas din corpul albinei și mergi de urgență la un medic. 

Studiul VITALISsCE

Principalul risc în cazul intepaturilor de albine sunt alergiile, iar un șoc anafilactic puternic poate fi fatal. Dacă nu te știi alergic la înțepătura de albina, însă ai această problema, trebuie să știi că se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale și instalarea dificultăților de respirație, din cauza edemului glotei. În aceste cazuri, reacția este foarte rapidă și itrebuie apelata de urgență, "salvarea", pentru administrarea unei  injecții de adrenalină subcutanat și utilizarea măștii de oxigen pentru respirație artificială.Trebuie mers la spital cât mai repede, deoarece există riscul de moarte prin asfixiere.

3. Scabia

Infestarea cu scabie este puțin diferită, fiindcă nu pornește chiar de la o insectă, ci de la acarieni microscopici. Scabia arată că o acnee foarte agresivă, cu bubițe mici, roșii și inflamate, multe și apropiate între ele, iar senzația de mâncărime este uneori insuportabilă. Mergeți de urgență la medic pentru un tratament adecvat!

4. Țânțari

În general mușcăturile țânțarilor sunt inofensive, însă în anumite zone ale globului și în cazul anumitor specii de țânțari, mușcătura poate fi o sursă de infestare cu boli grave. Malaria, febra galbenă, febra West Nile și encefalită sunt doar câteva dintre exemplele de afecțiuni transmise de țânțari. Cea mai recentă epidemie cu această sursă de infectare a fost virusul Zika. Dacă vedeți că mușcătura devine roșie și foarte inflamată, apar febra, senzație de greață sau dureri de cap, mergeți de urgență la medic.

5. Căpușe

Căpușele sunt purtătoare ale unui număr impresionant de boli, pe care le pot transmite atât la oameni cât și la animale. Printre cele mai mediatizate și temute este boală Lyme. Dacă observați o căpușă pe piele, mergeți de urgență la medic pentru extragerea corectă a acesteia și pentru teste suplimentare.

6. Furnici roșii

Înțepătura lor este considerată o urgență medicală. Poate fi necesară îngrijire urgentă. Furnicile roșii sunt furnici veninoase mici, agresive, care îți pot produce o mușcătură dureroasă, care te ustură. 

Mușcăturile apar ca pete roșii umflate care dezvoltă o vezicula deasupra. Înțepăturile ard, mănâncă și durează până la o săptămână. Acestea pot provoca o reacție alergică periculoasă și severă la unele persoane, rezultând umflături, mâncărime generalizată și dificultăți de respirație.

7. Păianjeni

Majoritatea păianjenilor nu reprezintă o amenințare pentru oameni, iar mușcăturile lor sunt inofensive sau ușor iritante, ca o înțepătură de albine.

Păianjenii periculoși includ păianjenul pustnic maro, văduva neagră, păianjenul cu pâlnie (Australia) și păianjenul rătăcitor (America de Sud).

La locul mușcăturii poate apărea o singură papulă umflată sau  pustulă, urmată de roșeață și sensibilitate. Mușcătura va apărea ca două mici semne de puncție.

Reacțiile alergice severe la o mușcătură de păianjen pot necesita asistență medicală.

8. Văduva Neagră

Acest păianjen este rotund, negru și strălucitor, cu un semn roșu în formă de clepsidră pe abdomen. Nu este agresiv și va mușca numai dacă se simte amenințat.

Mușcăturile provoacă dureri musculare și spasme în brațe, picioare, abdomen și spate, tremur, transpirație, slăbiciune, frisoane, greață, vărsături și cefalee. Zona mușcată va fi roșie, cu mijlocul alb.

Tratarea mușcăturilor și a înțepăturilor

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Majoritatea mușcăturilor și înțepăturilor pot fi tratate acasă, mai ales dacă reacția este ușoară.

Pentru a trata o mușcătură sau o înțepătură:

•    Îndepărtează acul dacă ți-a rămas în piele
•    Spală zona afectată
•    Aplică un pachet de gheață pentru a reduce durerea și umflătura
•    Creme anti-mâncărime topice, analgezice orale și antihistaminice pot fi utilizate pentru a combate simptomele ce provoacă disconfort.
•    De asemenea, ia în considerare aplicarea unui strat subțire de bicarbonat de sodiu și apă pe zona afectată, pentru a calma mâncărimea.

Care sunt urmările pe termen lung?

Cele mai multe mușcături și înțepături se vindecă singure după câteva zile de disconfort ușor.

Monitorizează locul afectat pentru semne de infecție. Contactează  medicul dacă rana pare să se înrăutățească sau nu s-a vindecat după câteva săptămâni. Mușcăturile și înțepăturile care provoacă reacții severe pot fi fatale dacă nu sunt tratate imediat.

Odată ce ai experimentat o reacție alergică severă, medicul îți va prescrie probabil un auto-injector de epinefrină. Epinefrina este un hormon care poate preveni șocul anafilactic.

Ia dispozitivul cu tine în orice moment pentru a preveni reacția imediat după o mușcătură sau înțepătură.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Insect Bites - https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/symptoms/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0