5 semne care arată că ai calculi biliari

Problemele vezicii biliare, în mod special calculii biliari, sunt destul de frecvente. Așa că astăzi îți spunem cum îți poți da seama dacă simptomele precum durerea de stomac și greața sunt un semn ce indică faptul că ai litiază biliară, cunoscută și sub numele de calculi biliari.

Cea mai întâlnită problemă a vezicii biliare este reprezentată de calculii biliari, acumulări cristalizate de bilă și colesterol dizolvat. Aceste acumulări se formează în vezica biliară sau în tubul care transportă bila către intestinul subțire. Calculii biliari pot provoca durere și inflamație, iar femeile sunt mai predispuse să dezvolte aceste formațiuni, pentru că modificările hormonilor precum estrogenul și progesteronul pot crește ușor nivelul producției de bilă.

Dacă calculii biliari blochează canalele biliare, bila s-ar putea acumula în vezica biliară, provocând un atac al vezicii biliare, uneori numit colica biliară. Atacurile vezicii biliare provoacă de obicei durere în abdomen, partea dreaptă sus, uneori cu o durată de câteva ore. Crizele de vezică biliară urmează adesea meselor grele și apar de obicei seara sau în timpul nopții. Dacă ați avut un atac de vezică biliară, probabil că vor urma mai multe atacuri.

Cunoaște-te mai bine

Atacurile vezicii biliare se opresc de obicei atunci când calculii biliari se mișcă și nu mai blochează canalele biliare. Cu toate acestea, dacă oricare dintre căile biliare rămâne blocată mai mult de câteva ore, este posibil să dezvoltați complicații ale calculilor biliari. Calculii biliari care nu vă blochează căile biliare nu provoacă simptome.

Majoritatea persoanelor cu calculi biliari nu au simptome. Calculii biliari care nu provoacă simptome se numesc calculi biliari silențiosi. Aceștia nu vă împiedică vezica biliară, ficatul sau pancreasul să funcționeze, așa că nu au nevoie de tratament.

Simptome importante

Calculii biliari sunt adeseori detectați întâmplător, când sunt investigate alte probleme de sănătate, dar dacă ți se întâmplă să observi semnele și simptomele enumerate mai jos, este recomandat să mergi imediat la medicul specialist.

1. Durere abdominală

Recurența ocazională a unei dureri surde lângă ficatul tău este cel mai întâlnit semn care îți arată că ai calculi biliari. Durerea, adeseori, te "lovește" după ce mănânci și poate dura câteva ore până când trece. Pacientul simte durere, de obicei, în partea superioară dreaptă a abdomenului, lângă cutia toracică, dar durerea poate de asemenea să radieze către partea superioară a spatelui și spre centrul abdomenului.

2. Calmantele nu te ajută

Dacă durerea cronică sau durerea biliară nu se ameliorează cu ajutorul unui calmant (analgezic) eliberat fără prescripție medicală, acesta poate fi un indicator al faptului că ai o problemă la vezica biliară. Dacă pacientul simte doar o ușoară îmbunătățire după ce și-a schimbat poziția în care statea, după mișcările peristaltice (adică motricitatea intestinală) sau după eliminarea gazelor intestinale, și acestea sunt în aceeași măsură indicatori ai problemei de la nivelul vezicii biliare.

3. Icter

Icterul este un simptom al unei probleme la ficat care se manifestă ca o îngălbenire a pielii și a albului ochiului. Acest lucru se întâmplă alături de alte simptome, cum ar fi urina închisă la culoare și scaunul de culoare pală. Icterul este întâlnit la nou-născuți, dar este totodată un indicator al unei probleme a vezicii biliare la adulți. Vezica biliară eliberează bila în intestinul subțire printr-un tub numit ductul (canalu) cistic, care se leagă la ductul care transportă bila. Icterul apare atunci când aceste canale sau tuburi sunt obstrucționate. Dacă vezica biliară formează o "piatră" (un calcul biliar) care se blochează în aceste "tuburi", atunci apare un blocaj. Blocajul poate cauza acumularea de bilă în vezica biliară și crește concentrația unei substanțe numită bilirubina, un pigment biliar de culoare galbenă.

4. Greața

Mulți oameni confundă problemele vezicii biliare cu un stomac deranjat, cu o arsură la stomac sau cu refluxul gastroesofagian. Dar dacă greața sau vărsăturile apar după episoade repetate de durere (simptome apărute după ce persoana a mâncat), acesta ar putea fi un indicator că există o problemă a vezicii biliare. Deși greața nu este un simptom la fel de des întâlnit ca durerea abdominală, dacă observi că starea de greață și vărsăturile ies din tipare, acestea sunt semnele care ar trebui să te trimită la medicul specialist sau la urgență.

5. Pancreatita

Dacă dezvolți pancreatită, o inflamație a pancreasului, ar trebui ca medicul să verifice și prezența calculilor biliari. Pancreasul se află lângă ficat și eliberează enzime digestive în aceeași zonă a tractului digestiv ca și bila. Deoarece aceste două ducte (canale) se întâlnesc în apropierea intestinelor, o "piatră" (sau calcul) în unul dintre aceste canale poate afecta funcția celuilalt. Dacă există un calcul biliar în vezica biliară și acesta rămâne blocat în ductul pancreatic, el poate cauza inflamarea zonei și durere abdominală. Dacă acest lucru se întâmplă, medicii recomandă, de obicei, ca vezica biliară să fie îndepărtată. Simptomele pancreatitei includ: durere abdominală, greață și vărsături, bătăi rapide ale inimii și febră.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
 

Cauzele formării calculilor biliari

Se pot forma calculi biliari dacă bila conține prea mult colesterol, prea multă bilirubină sau nu sunt suficiente săruri biliare. Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce apar aceste modificări ale bilei. De asemenea, se pot forma calculi biliari dacă vezica biliară nu se golește complet sau suficient de des. Anumite persoane sunt mai susceptibile de a avea calculi biliari decât altele din cauza factorilor lor de risc pentru litiază biliară, inclusiv obezitatea și anumite tipuri de dietă.

Aceste simptome enumerate mai sus pot fi semne ale unei infecții grave sau ale unei inflamații a vezicii biliare, ficatului sau pancreasului. Simptomele calculilor biliari pot fi similare cu simptomele altor afecțiuni, cum ar fi apendicita, ulcerul, pancreatita și boala de reflux gastroesofagian, toate acestea ar trebui tratate de un medic cât mai curând posibil.

Pot apărea complicații ale calculilor biliari dacă canalele biliare rămân blocate. Lăsate netratate, blocajele căilor biliare sau ale canalului pancreatic pot fi fatale.
 
Dacă îți dorești să te programezi pentru o consultație la gastroenterolog sau hepatolog nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase! Te poți programa în curând, la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME.  Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!

 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.nhs.uk/conditions/gallstones/symptoms/ 
https://www.healthline.com/health/gallstones 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0