7 reţete pentru care nu trebuie să foloseşti aragazul

În zilele caniculare ai face orice să eviţi creşterea temperaturii din casă, aşa că preferi să nu găteşti pentru a evita folosirea cuptorului sau a aragazului. Există, însă, o mulţime de reţete gustoase şi sănătoase, care pot fi preparate fără ajutorul focului.

Încearcă, în zilele toride de vară, să găteşti preparate ce nu necesită prăjire, coacere sau alt tip de preparare termică. Aceste preparate sunt rapide şi uşor de preparat, dar şi foarte sănătoase.

Gazpacho cu castravete şi busuioc

Ingrediente:

  • 60 g de roşii bine coapte, mărunţite
  • 1 castravete curăţat de coajă şi mărunţit
  • 1 ceapă roşie, tocată mărunt
  • sare şi piper, după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ardei gras roşu, mărunţit
  • 1 căţel de usturoi
  • 4 linguri de busuioc mărunţit
  • 2 căni de roşii cherry mărunţite

Recomandările experților DOC.ro

Mod de preparare:

Într-un blender, amestecă roşiile, ardeiul gras, castravetele, usturoiul, jumătate din ceapa roşie şi jumătate din cantitatea de busuioc. Prepară un piure din toate aceste ingrediente, folosind blenderul, 5-10 minute.

Asezonează apoi cu sare şi piper, după gust, şi porneşte iar blenderul.

Pune gazpacho în boluri şi asezonează cu ceapa si cu busuiocul rămase, precum şi cu roşiile cherry şi cu un strop de ulei de măsline. Serveşte imediat.

Rulouri caprese cu avocado

Ingrediente:

  • 2 lipii/ tortilla din făină integrală
  • o jumătate de cană de frunze de rucola
  • 1 bilă de mozzarella proaspătă, tăiată felii
  • 1 roşie tăiată felii
  • 1 avocado curăţat de coajă şi tăiat felii
  • câteva frunze de busuioc
  • ulei de măsline
  • oţet balsamic
  • sare şi piper

Mod de preparare

Întinde lipia/ tortilla şi aşază apoi feliile de roşie, deasupra feliile de mozzarella şi, la final, feliile de avocado, pe o latură a lipiei. Asezonează cu sare şi piper, apoi rulează lipia pentru a obţine un rulou. Serveşte imediat.

Avocado umplut cu ton

Ingrediente:

  • 1 avocado, tăiat pe jumătate şi curăţat de coajă
  • 1 conservă de ton în suc propriu, scurs bine
  • un sfert de cană de ardei gras roşu, tăiat felii
  • 1 lingură de ardei jalapeno mărunţit
  • un sfert de cană de coriandru proaspăt, mărunţit
  • 1 lingură de zeamă de lime
  • sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Cu ajutorul unei linguri, scobeşte usor avocado, lăsând însă puţină pulpă. Pulpa scobită pune-o într-un bol alături de ton, ardeiul roşu gras, ardeiul jalapeno, coriandrul si zeama de lime. Amestecă bine, apoi pune compoziţia obţinută în cele două jumătăţi de avocado, asezonează cu sare şi piper și serveşte imediat.

Salată grecească cu năut

Ingrediente:

  • 1 conservă de năut, spălat bine şi scurs
  • 1 ardei gras roşu, spălat şi mărunţit
  • 1 ardei gras galben, spălat şi mărunţit
  • 1 ardei gras verde, spălat şi mărunţit
  • o jumătate de ceapă roşie, mărunţită
  • 15 roşii cherry tăiate pe jumătate
  • o treime de cană de măsline Kalamata, fără sâmburi
  • 1 castravete mediu, tăiat felii
  • 120 g de brânză feta, tăiată cubuleţe

Pentru dressing:

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 căţei de usturoi, mărunţiţi
  • 1 linguriţă de oregano uscat
  • sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele pentru salată într-un bol şi amestecă bine.

Separat, într-un alt bol, amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul mărunţit şi oregano. Asezonează cu sare şi piper şi pune dressingul obţinut la frigider, unde îl vei lăsa o oră. Foloseşte apoi dressingul pentru a asezona salata.

Salata poate fi servită imediat după preparare, dar şi la 2-3 zile după preparare, dacă este depozitată la frigider.

 

 

Salată Sonoma, cu năut şi ţelină

Ingrediente pentru salată:

  • 2 conserve de năut, spălat şi scurs
  • 1 cană şi jumătate de boabe de struguri, tăiate pe jumătate
  • 2-3 beţe de ţelină, mărunţite
  • o jumătate de cană de nuci pecan, mărunţite

Ingrediente pentru dressing:

  • 4 linguri de tahini
  • 2 linguri de oţet de mere
  • 1 lingură de sirop de arţar
  • 2 linguriţe de seminţe de mac
  • un praf de usturoi granulat
  • sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Prepară dressingul punând toate ingredientele într-un bol şi amestecând bine. Adaugă 1-2 linguri de apă pentru a-l subţia.

Prepară salata punând într-un bol năutul, strugurii, nucile pecan şi ţelina mărunţită. Acoperă salata cu dressingul preparat anterior, apoi asezonează cu sare şi piper proaspăt măcinate, după gust.

Serveşte salata imediat ori după ce ai ţinut-o la frigider câteva ore.

Salată de mango Thailandeză

Ingrediente:

  • 1 mango verde (necopt) de mărime medie
  • 4 şalote (numite şi haşmă sau ceapă mică franţuzească)
  • 3 linguri de arahide prăjite şi zdrobite
  • 2 ardei iuţi roşii, copţi (sau unul, după gust)
  • 1 cm şi jumătate de ghimbir
  • 1 lingură de miere (poţi folosi şi sirop de arțar sau agave pentru opțiunea vegană)
  • 1 linguriţă sos de soia
  • 2 linguri frunze de coriandru sau o jumătate de linguriţă frunze proaspete de busuioc
  • Sare

Mod de preparare:

Spală și îndepărtează pielea verde de mango mai întâi. Folosind un curățător în zig-zag sau un feliator julienne, taie mango-ul în fâșii. Dacă nu ai curățător, poţi felia mango subțire și apoi îl vei tăia în fâșii subțiri. Nu-l da pe răzătoare deoarece mango-ul va fi moale și nu va fi crocant în salată. Curăță ceapa şi toac-o mărunt. Macină împreună ardeiul iute roșu, ghimbirul, mierea, sosul de soia şi frunzele de coriandru.

Adaugă puțină apă dacă este necesar. Dacă dorești să fie mai puțin picant, taie și îndepărtează semințele de la ardeiul iute înainte de a le măcina. Oricum va fi picant, dar mai puțin picant.

Într-un castron, amestecă ușor toate aceste ingrediente. Poftă bună!

Sfaturi:

Mărunţește întotdeauna mango chiar înainte de a face salata, pentru a rămâne crocant.

Arahidele trebuie zdrobite cu un mojar pentru a te asigura că nu sunt făcute pudră. Dacă folosești un mixer, atunci poţi cerne pentru a elimina pulberea fină şi adaugă doar arahidele grosiere.

De asemenea, poți garnisi cu câteva fâşii de morcovi și ceapă verde tocată, pentru un aspect şi mai atrăgător. 

Biscuiți de ciocolată

Ingrediente:

 

  • 18 biscuiți simpli sau 10 biscuiți digestivi
  • 2 linguriţe pudră de cacao
  • 2 linguriţe de zahăr pudră
  • 2 linguriţe de lapte
  • 2 linguri lapte condensat
  • câteva fructe uscate, după preferinţe
  • nucă de cocos uscată sau nuci zdrobite pentru înveliş
  • scobitori pentru servire

Mod de preparare:

În primul rând ia biscuiții și sfărâmă-i cât mai mărunt. Apoi adaugă pudră de cacao, câteva fructe uscate zdrobite și două lingurițe de zahăr pudră. Adaugă lapte şi lapte condensat pentru a putea frământa un aluat şi ajustaţi cantitatea de lapte pentru a obţine o consistenţă de aluat. Fă bile mici și acoperă-le cu nucă de cocos deshidratată sau nuci zdrobite. Introdu o scobitoare în fiecare bilă. Pune biscuiţii astfel formaţi la frigider pentru aproximativ două ore, pentru a se aşeza înainte de servire.

 
Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0