5 mancaruri sanatoase pe care sa le faci (partial) inca din weekend

Daca nu vrei sa stai foarte multe ore in bucatarie in timpul saptamanii, cel mai bine este sa pregatesti ingredientele sau macar o parte din reteta inca de sambata sau duminica, astfel incat mesele tale sa nu necesite prea mult efort. Vei vedea ca este "floare la ureche" sa incerci aceste ponturi.

Cine are timp sa prepare pranzul in fiecare dimineata, inainte de a pleca la serviciu sau cine are o cina echilibrata si cu alimente integrale, preparata de la zero, in fiecare seara? Stim ca uneori nu ai timpul si energia necesare pentru a gati, asa ca, planificand lucrurile si preparand legumele in weekend, vei descoperi ca poti manca sanatos chiar si atunci cand ai un stil de viata solicitant. Solutia este sa castigi timp, chiar si cateva ore, duminica, mai ales cand este vorba de pregatirea meselor.

1. Fulgi de ovaz

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestia sunt o varianta excelenta pentru a avea un mic dejun sanatos. In loc sa faci o cantitate mare de fulgi de ovaz cu diverse ingrediente in weekend, pe care sa o reincalzesti pe parcursul saptamanii, avem o idee mai buna: prepara fulgii de ovaz peste noapte, ca sa castigi timp.

Pentru a-i pregati inca de duminica, imparte 300 de grame de fulgi de ovaz in 5 borcane (de sticla) potrivite cu capac, adauga toppingurile tale preferate (nuci maruntite, fructe uscate, scortisoara sau putin unt de nuci). Apoi, noaptea, toarna putin lapte peste fulgii de ovaz pe care planuiesti sa ii mananci a doua zi, iar in acest fel, dimineata, vei avea un mic dejun delicios, proaspat, gata sa fie luat la serviciu (cu tot cu borcan).

2. Quinoa

Quinoa este un ingredient ideal pe care il poti fierbe intr-o transa mai mare si pe care il poti folosi ca baza pentru masa de pranz, pe tot parcursul saptamanii. Trebuie doar sa adaugi niste legume fierte si o sursa de proteine, iar masa este gata.

Pentru a pregati inca de duminica, spala 1 cana de quinoa, apoi adauga boabele intr-o cratita cu 2 cani de apa sau supa de pui ori legume (strecurata) si lasa sa dea in clocot. Redu flacara la foc mic, acopera si fierbe in continuare la foc mic pana cand lichidul se evapora, iar quinoa este moale (totul dureaza aproximativ 15 minute). Asteapta 5 minute, apoi afaneaza boabele cu o furculita. Cand s-a racit, pune quinoa fiarta intr-un recipient etans, in frigider, pentru ca poate fi pastrata asa pana la 4 zile.

3. Paste din grau integral

Pastele sunt o alta optiune grozava pentru pranz, pentru ca le poti combina cu aproape orice ingredient. Prepara din timp paste din grau integral sau paste fara gluten, pentru un plus de proteine si fibre.

Pentru a le pregati inca de duminica, fierbe aproximativ 300 de grame de paste (care inseamna aproximativ 5 portii mici). In functie de tipul de paste, urmeaza instructiunile de pe ambalaj pentru a le fierbe. Dupa ce ai strecurat pastele fierte, stropeste-le cu putin ulei de masline, amesteca-le cu grija si pastreaza-le intr-un recipient etans, la frigider, cel mult 5 zile.

4. Oua fierte tari

Aceste mici "bombe" cu proteine sunt o gustare ideala pe care o poti lua la micul dejun, le poti adauga in salate sau le poti manca la ora 15.00, cand te simti lipsit de energie.

Pentru a le pregati inca de duminica, pune 5-10 oua intr-o cratita mare si toarna apa rece cat sa le acopere. Pune pe aragaz, la foc mare, si tine-le pana cand aproape au dat in clocot.

Ia vasul de pe foc imediat, apoi acopera-l si lasa ouale sa stea in apa fierbinte 10 minute. Raceste ouale sub jet de apa rece si pastreaza-le la frigider cel mult o saptamana.

5. Linte

O solutie inteligenta este sa faci o cantitate mare de linte (sau fasole boabe) din timp, in special daca nu consumi proteine de origine animala. Lintea este mai usor de preparat decat fasolea uscata si este delicioasa. Pentru masa de pranz sau cina, combina lintea fiarta cu quinoa si legume facute la cuptor sau legume sotate, pentru a obtine un fel de mancare delicios.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a pregati mancarea inca de duminica, adauga 1 cana de boabe de linte uscate intr-o oala cu 3 cani de apa sau supa de legume (strecurata) si lasa sa dea in clocot. Fierbe totul la foc mic, 15-20 de minute. Pastreaza lintea fiarta si scursa intr-un recipient etans, in frigider, cel mult 5 zile.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0