5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabetul gestational

Potrivit statisticilor, un procent mare dintre femeile gravide acumuleaza foarte multe kilograme in timpul sarcinii, iar excesul ponderal reprezinta un factor care creste semnificativ riscul de diabet gestational al viitoarei mamei.

Un dezechilibru de acest gen, care declanseaza niveluri anormale ale glucozei in sange in timpul sarcinii, poate afecta atat sanatatea femeii, cat si sanatatea bebelusului. Iata ce trebuie sa stii despre diabetul gestational:

 

1. Pana la 10% dintre sarcini sunt afectate, in fiecare an

Schimbarile normale in sarcina predispun femeile la diabetul gestational, spun specialistii americani. In timpul sarcinii, placenta produce niveluri foarte ridicate de diversi hormoni, si aproape toti acesti hormoni afecteaza capacitatea corpului de a mentine un nivel normal al glucozei in sange. Pe masura ce sarcina progreseaza, insulina pe care o femeie o produce pentru a echilibra glucoza in sange incepe sa devina tot mai slaba.

 

 

Pentru majoritatea femeilor, aceasta insulina care isi "pierde" puterea nu provoaca niciun fel de probleme, pentru ca organismul lor poate produce din ce in ce mai multa insulina pentru a compensa. Dar pentru unele femei, acest lucru poate duce la sindromul rezistentei la insulina, atunci cand corpul nu poate produce suficienta pentru a depasi actiunea acelor hormoni care blocheaza insulina. Si, prin urmare, concentratia de glucoza in sange ajunge sa fie prea mare, iar inainte de a-ti da seama ce s-a intamplat, diabetul gestational te loveste.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

2. De multe ori, simptomele diabetului gestational nu sunt vizibile

Deoarece semnele diabetului gestational tind sa treaca neobservate in cazul multor femei insarcinate, este bine ca femeia sa caute ajutor de specialitate (un medic profesionist) inainte de a ramane insarcinata, astfel incat doctorul ei sa poata evalua riscul de a dezvolta diabet gestational.

 
 

O femeie este mai predispusa sa faca diabet gestational daca are varsta peste 25 de ani, are un istoric familial cu persoane cu diabet, este supraponderala. Multi dintre acesti factori de risc sugereaza pre-existenta unei rezistente la insulina, care are mari sanse sa se inrautateasca in timpul sarcinii.

3. De obicei, diabetul gestational se instaleaza in al treilea trimestru

Medicii ginecologi spun ca diabetul gestational are tendinta de a se dezvolta la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina, atunci cand hormonii care blocheaza insulina ating niveluri extrem de ridicate si provoaca cea mai mare rezistenta la insulina. Tocmai de aceea testarea mamei se face, de obicei, in jurul saptamanii 28 de sarcina.

4. Cu cat burtica este mai mare, cu atat riscul de diabet gestational este mai ridicat

Un studiu publicat in jurnalul "Diabetes Care" a aratat ca femeile care au niveluri mari de grasime abdominala in cel de-al treilea trimestru de sarcina ar putea sa prezinte un risc crescut de a face diabet mai tarziu, in timpul sarcinii. Studiul realizat pe 500 de femei a constatat ca femeile care acumulasera mai multa grasime abdominala au fost mai predispuse sa dezvolte diabet gestational in jurul saptamanii 24-28 de sarcina.

 

 

5. Lasat netratat, diabetul gestational poate sa ii faca rau bebelusului

Daca viitoarea mama nu stie ca are diabet gestational sau daca nu isi tine boala sub control, este posibil ca si bebelusul sa aiba glicemia marita. Asta inseamna ca pancreasul fatului va trebui sa produca mai multa insulina pentru a tine diabetul sub control, iar excesul de glucoza din sangele bebelusului se va depozita apoi ca grasime pe corpul lui. Acest lucru poate duce la mai multe probleme de sanatate, cum ar fi faptul ca bebelusul va fi foarte mare la nastere, iar pentru mama, asta inseamna o nastere dificila si periculoasa.

 


Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0