5 coloranți alimentari periculoși pentru sănătate

 

Stiai ca nu doar dulciurile sau sucurile "beneficiaza" de coloranti in compozitie? Colorantii pot fi prezenti si in semipreparate, in carne sau ceaiuri, dar si in obiectele vestimentare sau de ingrijire personala. Cu siguranta, culoarea mov a gelului tau de dus nu este dat de extractul de afine! Asadar, cum stim ce coloranti pot fi trecuti cu vederea si ce coloranti sunt periculosi pentru sanatatea noastra. In plus, nu te lasa pacalita de numele culorii! Pot exista urme de colorant albastru intr-un produs care nu este nici pe departe albastru.

Citeste intotdeuna etichetele produselor si nu le cumpara daca observi urmatorele substante:

Rosu 40 (Red 40)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colorantul rosu mimeaza de minune sosurile de capsuni, fructe de padure, dar poate "ajuta" si carnea sa para mai proaspata. Este cel mai utilizat colorant la nivel mondial si il poti gasi in bomboane, bauturi carbogazoase, chiar si in paine sau cereale. 

Pericolul este dat de benzidena, substanta din compozitia acestui colorant, care s-a dovedit a fi cancerigena in urma studiilor efectuate.

Albastru 1 (Blue 1)

Acest colorant este utilizat in general in industria cosmetica, in cea a articolelor vestimentare, dar si in cea alimentara, pentru bomboane, drajeuri, jeleuri si sucuri. Probabil ti s-a intamplat sa observi culoare care iese in exces din noii tai blugi. Imagineaza-ti acelasi lucru intamplandu-se in stomacul tau sau al copilului tau.

Studiile au demonstrat ca Albastru 1 poate afecta celulele nervoase, fiind singurul colorant ce are capacitatea de a traversa bariera sange - creier. Poate provoca si reactii alergice puternice si favorizeaza cancerul.

Galben 5 (Yellow 5)

Un colorant utilizat frecvent in medicamente si vitamine, cunoscut si sub numele de tartrazina. Poate provoca reactii alergice, scade nivelul de zinc din organism si unele studii au indicat efecte negative si asupra fertilitatii barbatilor. Copiii care consuma multe alimente sau bauturi cu colorant Galben 5 prezinta probleme de concentrare si de memorie.

Acest colorant se combina cu Albastru 1 pentru a obtine nuante de verde.

Galben 6 (Yellow 6)

Inca un colorant galben care apare pe lista de substante periculoase. Efectele sale negative s-au observat in special in cazul copiilor, mai multe companii americane fiind fortate sa elimine complet aceasta substanta din produsele lor. De altfel, in cazurile copiilor diagnosticati cu ADHD, una dintre primele recomandari este eliminarea tuturor elimentelor care contin acest colorant.

Alte probleme pot fi reactiile alergice, favorizarea crizelor de astm si agitatia.

Caramel

Nu ne referim aici la variantele sanatoase de caramel realizat din substante naturale, ci la colorantul care ofera aceasta nuanta. Acest colorant este prezent in special in bauturile racoritoare inchise la culoare, in bere, sosuri semipreparate cum este sosul barbeque, dar si in dulciuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Problema cu culoarea caramel este amoniacul, utilizat deseori in obtinerea ei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0