5 cauze ale grăsimii abdominale la bărbați

Excesul de grăsime în zona abdominală este extrem de nesănătos. În plus, grăsimea depusă pe burtă (și ne referim aici și la cea care acoperă organele interne, adică la grăsimea viscerală) este un factor de risc pentru boli precum sindromul metabolic, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul.
 
Termenul medical pentru grăsimea deloc sănătoasă depusă în abdomen este "grăsime viscerală", care se referă la grăsimea care acoperă sau înglobează ficatul și alte organe importante din abdomenul bărbatului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Bărbații au o tendință mai mare de a acumula grăsime viscerală abdominală în comparație cu femeile aflate în premenopauză. Acumularea de grăsime viscerală abdominală la bărbați, care este un predictor puternic al mortalității, se datorează în principal absorbției mai mari de grăsimi alimentare de către grăsimea viscerală abdominală a acestora. Deoarece grăsimile alimentare sunt absorbite de enterocite și transportate în circulație sub formă de chilomicroni și lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL), este esențial să se înțeleagă modul în care aceste lipoproteine sunt diferite între bărbați și femei. La bărbați, chilomicronii sunt, în general, de dimensiuni mai mari și în cantitate mai mare decât cei de la femei.

Acumularea de grăsime este rezultatul unui aport caloric mai mare în raport cu cheltuielile energetice. Din punctul de vedere al adipocitelor, acest lucru corespunde unei absorbții mai mari de nutrienți decât descompunerea grăsimilor de către adipocite.

La bărbați, nivelurile adecvate de testosteron sunt necesare pentru a menține o distribuție sănătoasă a grăsimilor. Cu toate acestea, cercetările au arătat că prezența grăsimii viscerale poate interfera cu producția de testosteron, exacerbând și mai mult stocarea grăsimii. Excesul de grăsime abdominală nu numai că reduce producția de testosteron, dar este, de asemenea, asociat cu o creștere a hormonului feminin estradiol la bărbați.

Problema cu grăsimea abdominală este că aceasta nu se limitează la stratul suplimentar de umplutură situat chiar sub piele (grăsime subcutanată). Aceasta include și grăsimea viscerală - care se află în adâncul abdomenului, în jurul organelor interne.

Indiferent de greutatea ta generală, a avea o cantitate mare de grăsime pe abdomen îți crește riscul de:

  • Boli cardiovasculare.
  • Rezistență la insulină și diabet de tip 2.
  • Cancer colorectal.
  • Apnee în somn.
  • Moarte prematură din orice cauză.
  • Hipertensiune arterială.

Chiar și persoanele normo-ponderale cu exces de grăsime abdominală au un risc crescut de a avea probleme de sănătate, așa că azi ne îndreptăm atenția asupra cauzelor care duc la acumularea de grăsime abdominală la bărbați:

1. Alimentele și băuturile ce conțin zahăr

Studiile observaționale au arătat că există o legătură între aportul mare de zahăr și excesul de grăsime viscerală. Acest lucru poate fi, în mare parte, datorat conținutului mare de fructoză al zaharurilor adăugate în diversele produse pe care le consumăm. Atât zahărul obișnuit, ca și siropul de porumb au un conținut ridicat de fructoză.

În cadrul unui studiu controlat cu o durată de 10 săptămâni, persoanele supraponderale și cele obeze care au consumat 25% din caloriile lor sub formă de băuturi îndulcite cu fructoză în cadrul unei diete menite să le ajute să își mențină greutatea au înregistrat o scădere a sensibilității la insulină și o creștere a grăsimii abdominale.

2. Alcoolul

Acesta poate avea atât efecte benefice, cât și efecte nocive. Când este consumat în cantități moderate, în special dacă alcoolul este vinul roșu, acesta poate să îți scadă riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC). Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate duce la inflamație, la boli hepatice și la alte probleme de sănătate.

Unele studii au arătat că alcoolul suprimă arderea grăsimii și că excesul de calorii din alcool este parțial depus sau depozitat ca grăsime abdominală - de aici și termenul de "burtă de bere". Studiile au găsit o legătură între aportul mare de alcool și creșterea în greutate în zona taliei.

Un alt studiu a constatat că bărbații care au consumat mai mult de 3 băuturi alcoolice pe zi au fost cu 80% mai predispuși să aibă exces de grăsime abdominală comparativ cu bărbații care au consumat mai puțin alcool. Și cantitatea de alcool consumată într-o perioadă de 24 de ore pare să joace un rol în ceea ce privește grăsimea viscerală.

3. Grăsimile trans 

Acestea sunt cele mai nesănătoase grăsimi de pe planetă. Ele sunt create prin adăugarea hidrogenului la grăsimile nesaturate, pentru a le face mai stabile. Grăsimile trans sunt adeseori folosite pentru a extinde durata de viață la raft a alimentelor ambalate. În plus, s-a demonstrat că grăsimile trans cauzează inflamația. Acest lucru poate duce la rezistența la insulină, la boli cardiovasculare și la numeroase alte boli. Există unele studii făcute pe animale care sugerează că dietele care conțin grăsimi trans pot fi cauza excesului de grăsime abdominală (viscerală).

4. Sedentarismul

Un stil de viață sedentar este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea noastră. În ultimele câteva decenii, oamenii au devenit în general mai puțin activi din punct de vedere fizic. Acest lucru a jucat un rol în creșterea procentelor legate de obezitate, inclusiv legate de grăsimea abdominală. Un studiu a sugerat, de exemplu, că sedentarismul contribuie la recâstigarea grăsimii abdominale chiar și după ce persoana a slăbit.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

5. Dietele mult prea sărace în proteine

Unul dintre cei mai importanți factori în prevenirea creșterii în greutate este să obții o cantitate adecvată de proteine din alimentație. Dietele bogate în proteine te ajută să îți simți stomacul mai plin (contribuie la senzația de sațietate), cresc rata metabolică și duc la o reducere spontană a aportului caloric. În contrast, dietele prea sărace în proteine te pot face să te îngrași (să depui grăsime în zona abdominală) pe termen lung. Mai multe studii observaționale sugerează că oamenii care consumă cele mai mari cantități de proteine au cele mai puține șanse să aibă exces de grăsime abdominală.

Dintre toți factorii care contribuie la acumularea de grăsime viscerală abdominală, stilul de viață este, fără îndoială, cel mai important. Repartizarea cantității de grăsimi alimentare în mai multe mese mai mici ar trebui să reducă probabilitatea acumulării de grăsime viscerală abdominală prin reducerea atât a dimensiunii, cât și a numărului de chilomicroni. În studiile privind tinerii supraponderali din rândul minorităților, cei care consumă mai multe calorii, într-adevăr, acumulează mai puțină grăsime viscerală abdominală decât cei care consumă mai puține calorii.

Un alt aspect important al stilului de viață este exercițiul fizic. Pe lângă creșterea cheltuielilor energetice, exercițiile fizice pot încetini acumularea de grăsime viscerală abdominală prin creșterea fluxului de chilomicroni. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
  
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Why Do Men Accumulate Abdominal Visceral Fat?” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6906176/ 
“Visceral Fat” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24147-visceral-fat 
“How to reduce visceral body fat (hidden fat)” - https://www.healthdirect.gov.au/how-to-reduce-visceral-body-fat-hidden-fat 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0