Anghinarea si alte 9 alimente ideale pentru detoxifiere

Nu trebuie să pici în capcana din spatele unui mit renumit, acela că organismul tău are nevoie de ajutor din exterior pentru a efectua un proces natural fiziologic și anume acela de detoxifiere. Există, însă, unele alimente care pot sprijini acest proces.

De fapt, corpul fiecăruia dintre noi este capabil să facă față toxinelor și să le elimine pe toate de unul singur, fără a-l ajuta prin cure de detoxifiere ori cure cu sucuri sau printr-o detoxifiere cu ceaiuri. Corpul uman are multe sisteme care contribuie la procesul de detoxifiere, zi de zi.

Corpul se detoxifiază fără ajutor din afară

Rinichii, ficatul și intestinele sunt cele implicate în acest proces de detoxifiere a organsimului. Rinichii lucrează pentru a elimina toxinele și produșii reziduali (de care organismul nu mai are nevoie) sub formă de urină. Ficatul face în mare parte același lucru, eliminând deșeurile sub forma materiilor fecale. Intestinul subțire descompune alimentele și ajută fluxul sangvin să absoarbă nutrienții care rezultă de aici, iar apoi intestinul gros procesează orice produși reziduali și ajută la transformarea lor în materii fecale.

Așadar, detoxifierea este de fapt un proces fiziologic normal, care are loc în fiecare zi prin intermediul acestor sisteme și organe. Desigur, în anumite situații, dacă dorești, poți opta pentru alimente bogate în nutrienți, care ajută la facilitarea procesului de detoxifiere din corp, însă nu acestea, în sine, îți detoxifică organismul, ci doar dau o mână de ajutor în tot acest proces fiziologic complex.

Alimente care facilitează detoxifierea organismului

Poți include în alimentația ta o serie de alimente cu rol diuretic și care facilitează procesul de detoxifiere, precum cele de mai jos. 

Anghinare

Anghinarea este excelentă pentru funcționarea ficatului. Fiindcă ficatul este unul dintre organele care are rolul de a elimina toxinele din organism, orice aliment care susține această funcție hepatică este util. Anghinarea poate fi pregătită la grătar, la cuptor, pusă în plăcinte sau în salate, pe pizza ori în paste.

Sparanghel

O legumă-vedetă pentru un organism sănătos, sparanghelul nu ajută doar la facilitarea procesului de detoxifiere, ci și în lupta împotriva îmbătrânirii și împotriva cancerului. Sparanghelul contribuie la drenajul ficatului și are un conținut destul de mare de apă, util pentru rinichi. Sparanghelul poate fi preparat la aburi, la grill, la cuptor, pus în risotto sau în tarte.

Usturoi

Nelipsit din aproape orice bucătărie de la noi, usturoiul are capacitatea unică de a lupta aproape instantaneu cu bacteriile. Este util pentru că facilitează procesul de detoxifiere a colonului și a ficatului. În plus, este un bun ingredient pentru a condimenta mâncărurile în zilele de post. Usturoiul își păstrează cel mai bine calitățile când este consumat crud, însă poate fi pus și în mâncăruri gătite spre final.

Ghimbir

Nu putea să lipsească din lista alimentelor care sprijină detoxifierea ghimbirul, un aliment recomandat deseori pentru persoanele cu ficat gras. Poți consuma ghimbirul crud sau gătit, sub formă de ceai, în smoothie-uri, salate, supe, curry-uri sau alte mâncăruri gătite.

Ceai verde

Antioxidanții din ceaiul verde sunt ideali pentru orice perioadă în care vrei să îți ajuți organismul în procesul de eliminare a toxinelor. Mai mult decât atât, fiindcă hidratarea este esențială, ceaiul verde este o bună variantă de completare a apei. Atenție, însă, acest tip de ceai este energizant, deci, mai ales dacă știi că ai probleme cu insomniile, bea doar o cană cu ceai verde în timpul dimineții, nu mai târziu.

Avocado

Devenit popular și la noi, avocadoul este de multe ori consumat sub formă de guacamole sau pe pâine prăjită, la micul dejun, alături de un ou fiert. E bine de știut că acest fruct care conține grăsimi sănătoase este, de fapt, un adevărat superstar când vine vorba de a facilita procesul de detoxifiere. Avocadoul conține o substanță care ajută ficatul să filtreze chimicalele sintetice, sprijinind corpul să scape de toxinele nedorite.

Busuioc

O plantă aromatică apreciată, busuiocul are multe beneficii, pe lângă faptul că dă savoare preparatelor. Busuiocul ajută descompunerea metabolică și contribuie la eliminarea substanțelor chimice din sânge. Este suficient să adaugi câteva frunze proaspete în salate, pe pizza sau în sosul de paste.

Sfeclă roșie

Sfecla roșie conține fitochimicale și minerale care fac din această legumă un excelent purificator al sângelui și un agent care ajută la buna funcționare a ficatului. Sfecla este cunoscută drept una dintre cele mai bune legume care sporesc performanța sportivilor și îi pot ajuta să se miște mai bine în cazul antrenamentelor pe intervale de intensitate ridicată.

Broccoli

Broccoli-ul nu doar că are în compoziție glutation, care ajută ficatul să transforme toxinele într-o formă care poate fi cu ușurință eliminată din organism, dar oamenii de știință chiar au găsit o legătură între aceste legume crucifere și o viață mai lungă. Deși multe persoane sunt reticente cu privire la consumul de broccoli, acesta poate fi preparat simplu și gustos. Se desfac buchețelele, se spală, se pun la abur sau se opăresc rapid, se toacă și apoi se amestecă bine cu puțină sare, piper, zeamă de lămâie, usturoi pisat și parmezan ras. Salata de broccoli astfel preparată poate fi consumată ca garnitură la pește sau la alt fel de carne, ori pe lângă cartofi natur sau pilaf.

Varză de Bruxelles

Bogate în sulf, micuțele verze de Bruxelles sunt bogate și în antioxidanți, sulforafan și alte substanțe care s-au dovedit a fi excelenți luptători împotriva cancerului.

Alimentația adecvată, o investiție în sănătate pe termen lung

Dacă introduci în alimentația ta zilnică aceste alimente despre care am discutat, vei stimula procesul de eliminare a toxinelor din organism. Este important, pentru rezultate foarte bune, să combini consumul acestora cu practicarea zilnică a unor activități fizice (și banalul mers pe jos este de folos, dacă este practicat zilnic măcar 30 de minute), precum și cu adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate în fiecare zi.

Pe termen lung, pentru a evita suprasolicitarea rinichilor și a ficatului, e important să consumi mai rar prăjeli și alimente bogate în grăsimi trans (care se pot găsi în semipreparate, margarine, aluaturi de plăcintă sau de pizza din comerț) ori în grăsimi saturate (unt, untură, smântână etc.). Consumul adecvat de apă și odihna sunt, de asemenea, foarte importante pentru o stare bună de sănătate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Narayana Health - Detox Foods
https://www.narayanahealth.org/blog/detox-foods-detoxification-is-an-essential-part-of-optimal-health/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1