10 portii zilnice de fructe si legume - elixirul pentru longevitate

O noua analiza sugereaza ca, pentru o viata mai lunga, se recomanda 10 portii zilnice de fructe si legume. Se pare ca beneficiile constau in rate mai mici de infarct, atac cerebral, cancer si deces prematur. Asta nu inseamna insa sa ne indopam cu fructe dulci toata ziua, intrucat fructoza din acestea pot fi transformate in grasime si sa perturbe activitatea insulinei. Insa consumul calculat de  cantități mai mici de fructe și legume au  beneficii de protecție impotriva bolilor grave.

 

 

Cercetatorii nutritionisti au estimat ca, daca fiecare persoana ar reusi sa consume zilnic 10 portii de legume si fructe, in fiecare an s-ar evita 7,8 milioane de decese premature la nivel mondial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primul rand, cat inseamna o  porție de fructe? Aceasta  este de aproximativ 100g , care poate reprezenta un măr mediu, o banană semicoapta, mica, o portocală sau o para sau cate doua caise mici, kiwi sau prune ori o cană de fructe de padure- afina, zmeura, capsune sau diverse  fructe tăiate cubulețe sau conservate, insa fără zahăr adăugat sau sirop. Asadar, ideal ar fi sa mancam doua astfel de portii pe zi, deci un maxim de 200 g fructe, 

Cat inseamna o portie de legume? O servire standard este de aproximativ 75g (100-350kJ) sau: ½ cană de legume crude sau fierte  (de exemplu, broccoli, spanac, morcovi sau dovleac). In privinta legumelor, putem merge pana la 8 portii pe zi, ceea ce duce pana la un maxim 600g de zarzavaturi, verdeturi si legume, zilnic. 

De cate fructe si legume este vorba mai exact in propunerea cecetatorilor? Acestia  sustin ca avem nevoie ca pe  parcursul zilei sa consumam portii mici de bucatele de mere , fructe de padure sau pere, dar si pana la 30 de linguri de diverse zarzavaturi, legume sau verdeturi - cum ar fi spanac crud sau gatit, mazare, broccoli sau conopida, adica in total  aproximativ 800 de grame de legume si fructe. In prezent, majoritatea agentiilor de sanatate recomanda cel putin 5 cinci portii (400 de grame) de fructe si legume zilnic.

„Desi cinci portii de fructe si legume este foarte bine, 10 portii pe zi ar fi si mai bine”, a declarat autorul studiului, Dagfinn Aune, de la Scoala de Sanatate Publica (School of Public Health) de la Imperial College London (Colegiul Imperial din Londra).

Cercetatorii au adaugat ca putin mai mult de doua portii zilnice de fructe si legume in plus fata de recomandarile standard au facut diferenta in timpul studiului.

 

 

De ce sa mancam atat de multe legume

Consumul zilnic de 2 portii si jumatate (200 de grame) de fructe si legume a fost asociat cu reduceri ale: bolilor cardiace (cu 16%), atacurilor cerebrale (cu 18%), bolilor cardiovasculare (cu 13%), riscului de cancer (cu 4%) si a deceselor premature (cu 15%).

Rezultatele in cazul a 10 portii zilnice au fost superioare si mai incurajatoare: reducerea cu 24 % a riscului de boli cardiace, cu 33% a riscului de atac cerebral, cu 28% a bolilor cardiovasculare, cu 13% a riscului de aparitie a cancerului si cu 31% a riscului de deces prematur.

„S-a demonstrat ca fructele si legumele reduc nivelul colesterolului in sange, tensiunea arteriala si imbunatatesc starea vaselor de sange si sistemul imunitar”, a afirmat Aune intr-un comunicat de presa al universitatii.

„E posibil ca acest lucru sa se datoreze retelei lor complexe de nutrienti. Spre exemplu, contin multi antioxidanti, care ar putea reduce leziunile la nivelul ADN-ului si implicit, riscul de aparitie a cancerului” a explicat Aune.

 
 

Cu toate acestea, studiul nu a aratat o legatura de tip cauza-efect intre consumul mai mare de fructe si legume si o durata de viata mai mare.

„Intregul pachet de nutrienti benefici sanatatii din fructe si legume este cel mai probabil esential pentru sanatate” a spus Aune.

„De aceea este important sa consumam cat mai multe fructe si legume ca sa beneficiem de pe urma nutrientilor, in loc sa luam suplimente de vitamine sau antioxidanti (despre care nu s-a demonstrat ca ar reduce riscul de aparitie a bolilor),” a subliniat Aune.

 

 

In total, cele 95 de studii pe care le-au analizat oamenii de stiinta de la Imperial College London (Colegiul Imperial din Londra) au inclus aproape 2 milioane de persoane.

In analiza lor, cercetatorii au gasit indicii conform carora urmatoarele tipuri de fructe si legume ar fi cele mai benefice pentru sanatate: mere, pere, citrice, legume cu frunze verzi, legume din familia cruciferelor (precum broccoli, varza si conopida) si legume verzi si galbene (fasole verde, spanac, morcovi si ardei).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a fost publicat  in International Journal of Epidemiology (Jurnalul International de Epidemiologie). 

Ce se intampla daca mancam si mai multe fructe si legume decat cantitatea recomandata?

In ceea ce priveste legumele, acestea au un numar mic de calorii si multe fibre, minerale si vitamine, insa fructele aduc un aport semnificativ de zahar, care nu face neaparat bine. In plus, organismul are limite in legatura cu absorbtia anumitor  componente ale fructelor și legumelor, in sensul in care isi ia o cantitatte maxima pe care o poate absorbi din fiecare portie. De aceea este bine sa le spatiem pe parcursul zilei, pentru a beneficia de o absorbtie si stocare superioara. Absorbtia limitata se aplica si in cazul antioxidantilor din legume si fructe- cum ar fi carotenoizii (pigmenții vegetali responsabili de culorile roșu, galben și portocaliu din anumite fructe și legume), vitamina C și polifenoli (micronutrienți găsiți în plante care ajută la combaterea anumitor boli). Există o limitare a proceselor de absortie si stocare de nutrienti  simultana. Dar chiar si asa ar trebui sa mergem spre cantitatea maxima recomandata de cercetatorii in nutritie, deoarece cantitatea de fibre este extrem de benefică, în special pentru un microbiom intestinal sănătos.

Este suficient sa mancam doar fructe si legume ?

Unii oameni cu boli cronice renale sau hepatice, ori metabolice, de tipul gutei pot recurge la recomandarea medicului la aceste diete extreme. La persoanele sanatoase sau adolescentii in crestere mancarea vegana sau vegetariana poate crea  un dezechilibru al macronutrienților, deoarece fructele și legumele nu conțin grăsimi și proteine ​​esențiale pentru organism. Aportul scăzut de calorii poate  duce treptat la o scădere semnificativă a nivelurilor de energie, ceea ce va face activitățile zilnice greu de desfășurat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0