10 lucruri pe care sa le faci inainte de culcare pentru a fi mai sanatoasa

Ni se întâmplă tuturor să ne trezim mai obosiți și lipsiți de energie decât înainte de culcare, chiar dacă dormim un număr de ore ce par suficiente pentru refacere și odihnă. Ceea ce afectează calitatea dimineților este atât rutina dinainte de culcare, cât și obiceiurile care țin de trezire.

E important să nu mergi la culcare stresat(ă), cu gândul la activități care îți vor ocupa timpul a doua zi, la fel cum e important să dormi într-o încăpere bine aerisită, curată, cu așternuturi și perne din materiale care să nu provoace alergii. Iată câteva detalii care te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor și o dimineață mai plină de energie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Folosește apă de gură înainte de culcare

Poți avea impresia că periajul zilnic e suficient, dar atât ață dentară, cât și apa de gură au rolul lor bine stabilit. Folosind apă de gură scazi riscul de a face paradontoză, dar reduci cu ajutorul ei și nivelul de tartar, ceea ce contribuie la senzația de respirație proaspătă. Caută una mentolată, fără alcool, pentru a evita senzația de arsură.

2. Ai grijă să te demachiezi cu produse cu efect degresant

În timpul somnului, glandele sebacee își fac în continuarea treaba și secretă sebum, așa că dimineața te poți trezi cu tenul încărcat, chiar dacă te-ai spălat pe față înainte de culcare. Folosește un demachiant cu efect degresant sau un săpun facial cu extract de plante, cum sunt albăstrelele. Excelente sunt produsele pe bază de cărbune sau faimosul săpun negru, care desfundă porii și nu lasă reziduuri în urmă, astfel că pielea ta va respira mai ușor în timpul nopții.

3. Bea o infuzie de plante înainte de culcare

Ai grijă să nu mergi la culcare lăsând stresul să pună stăpânire pe gândurile tale. Există multe amestecuri de plante special create pentru a te ajuta să ai un somn liniștit. Acestea pot conține mușețel, valeriană, lavandă, tei, passifloră, roiniță, rădăcină de kava, hamei. Toate sunt menite să aibă un efect destresant, de calmare. Îți poți prepara și singură un astfel de amestec, după preferințe, astfel încât să poți decide dacă dorești un efect de relaxare sau să induci și senzația de somnolență.

Ai grijă! Dacă ai acasă pliculețe sau cutii de ceai pe care scrie ceai de iasomie sau de lavandă, citește cu atenția eticheta la capitolul ingrediente. În afară de faptul că nu se poate numi ceai decât o băutură pe bază de frunze de ceai (camellia sinensis) , celelalte fiind infuzii, există pe piață ceaiuri verzi cu adaos de plante sau arome de lavandă ori iasomie, pe care distribuitorii nu menționează că au și ceai verde, ci scriu generic ceai de iasomie sau de lavandă. Ceaiul verde conține teină, care în niciun caz nu te va lăsa să dormi.

4. Hidratează-ți pielea

Dacă ai pielea uscată, vei avea o senzație de mâncărime și iritație în timpul somnului, ceea ce, evident, te va împiedică să te odihnești. Ideal e să folosești după duș o loțiune cu efect hidratant și cu o aromă plăcută, liniștitoare, nu energizantă, cum ar fi cea de lavandă, ylang-ylang sau iasomie. În plus, dacă pielea ta e foarte uscată, ai grijă ca loțiunea de corp și crema de față să conțină vitaminele A și E, care redau elasticitatea pielii.

5. Folosește lenjerie de pat din fibre naturale, non-alergice

Ideale sunt mătasea, bumbacul și inul (dacă nu cumva ai alergie la vreunul dintre ele) sau materialele special create pentru persoane care dezvoltă alergii. E important ca materialul să îți lase pielea să respire, altfel riști să te trezești transpirat(ă). Nimic nu e mai plăcut decât să te cuibărești într-un pat cu lenjerie curată, care nu face cute, nu se strânge și mai ales nu se lipește de corp, cum se poate întâmpla cu cele din poliester. Dacă rezonezi cu aromoterapia, pe pernă poți pune două picături de ulei esențial. Pont: dacă vrei să te simți ca la hotel, în vacanță, folosește exclusiv lenjerie albă și cumpără un topper pentru saltea, pentru extra-confort.

6. Ține aproape caietul de vise și idei

Mulți specialiști recomandă să ai lângă pat un carnet sau caiet și un obiect de scris, păstrate la îndemână pentru ideile care îți vin peste noapte sau pentru a îți nota visele. Strict legat de somn, dacă îți vine o idee care începe să te macine, după ce ai scris-o în caiet nu ar mai trebui să te mai deranjeze deloc, întrucât știi că o vezi scrisă a doua zi și poți dezbate atunci problema.

7. Înlătură sursele de zgomot și de lumină

Zgomot înseamnă televizor, muzică, agitație, mașini și activitățile celor din afara casei, pe care le auzi și tu când locuiești într-un oraș mare. Investește în draperii  groase și închise la culoare, care țin luminile la distanță sau în ochelari pentru somn. Melatonina, hormonul somnului, e secretată pe întuneric. Investește și în aparate la care poți pune muzică liniștitoare în surdină. Nu telefonul mobil și nu laptopul! Poate fi un CD-player sau un aparat special. În funcție de preferințe, poți selecta muzica pentru adormit copiii, cum ar fi selecții din Mozart, jazz ușor, cafe concert sau, de ce nu, valurile mării sau picături de ploaie. Găsești astfel de CD-uri sau DVD-uri și în diverse magazine unde se comercializează obiecte decorative pentru casă sau în librării.

8. Evită proteinele înainte de culcare

Evită orice fel de mâncare cu două ore înainte de somn, dacă vrei să te poți odihni, mai ales alimentele care conțin proteine. Sistemul digestiv e pus la treabă de îndată ce ai mâncat și asta nu te lasă oricum să dormi bine, însă mâncărurile cu conținut mare de proteine sunt mult mai greu de digerat față de alte mâncăruri. Consumă-le în timpul zilei, cu câteva ore înainte de ora de culcare. În schimb, poți bea apă înainte de somn, cu înghițituri mici, încet. Altfel, te vei special pentru a merge la toaletă în timpul nopții.

9. Plănuiește un mic dejun delicios

Dacă ești o persoană pofticioasă din fire, gândul că la trezire te vei răsfață cu un mic dejun gustos te va binedispune și te va face să te trezești fericită, știind că urmează o zi frumoasă, care începe bine. Plănuiește și activități care îți plac pentru prima parte a zilei, din același motiv: să te trezești cu chef de acțiune. E un fel de efect placebo, însă, până la urmă, totul pornește de la creier, mai exact de la gânduri. Noi setăm în mare parte felul în care ne simțim.

10. Dă-te jos din pat de când sună alarma ceasului

Mulți oameni au obiceiul de a seta ceasul să sune din jumătate în jumătate de oră sau chiar din 10 în 10 minute, cu o oră sau două înainte de ora necesară trezirii propriu- zise. Poți face asta dacă vrei să te trezești lent și să mai visezi, iar ora de trezire nu e chiar bătută în cuie și nu trebuie să te grăbești să ajungi undeva. Dacă vrei însă să ajungi undeva anume sau ai ceva de făcut, amânarea îți poate da dureri de cap și riști să te trezești și mai greu pe măsură ce alarma sună a treia sau a patra oară. Specialiștii spun că pentru trezire matinală și program organizat e bine să te dai jos din pat de la prima alarmă și să mergi direct la baie, unde să te speli pe față cu apă rece. Restul detaliilor de trezire te vor prinde astfel mai fresh.

Ce mai poți înainte de culcare ca să fii sănătos

Poți face un duș

Potrivit oamenilor de știință, temperatura corpului este crucială în reglarea somnului. Dușul înainte de culcare ar putea ajuta la acest proces. Apa caldă te relaxează, iar astfel îți este îmbunătățită calitatea somnului.

Poți să meditezi

Calmează-ți mintea cu câteva momente de meditație. Practica are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un somn mai bun. Încearcă să reciți câteva mantre înainte de a adormi în seara asta și vei culege roadele mâine.

Poți să scrii într-un jurnal

Cercetările arată că atunci când pui pe hârtie ce anume te stresează ajută la limpezirea minții. Nu numai că jurnalul are puterea de stimulare a minții. Experții îl recomandă chiar ca o modalitate de a te ajuta să dormi.

Poți să faci câteva exerciții fizice

Nu numai că mișcarea este benefică pentru sănătatea ta,  dar cercetările arată că exercițiile fizice te pot ajuta să te odihnești mai bine. Totuși, practică sport la câteva ore înainte de a te băga la somn. 

Poți să renunți la dispozitivele cu ecran

Ceea ce părea a fi un obicei inofensiv înainte de culcare îți afectează de fapt somnul. Studiile arată că lumina albastră emisă de telefoanele, laptopurile și televizoarele noastre ne poate perturba ciclurile de somn. Chiar și câteva minute petrecute pe rețelele de socializare pot fi dăunătoare. Dacă depinzi de telefonul tău pentru a te trezi,  încearcă să îl lași în afara dormitorului și să utilizezi în schimb un ceas obișnuit cu alarmă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sleep Foundation - Exercise and Sleep
https://www.sleepfoundation.org/physical-activity/exercise-and-sleep


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0