Uleiul din germeni de grâu: beneficii, întrebuințări, contraindicații

Include în rutina ta de înfrumusețare uleiul din germeni de grâu, un ingredient bogat în nutrienți, care luptă contra îmbătrânirii, dar care are, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate. 

Uleiul din germeni de grâu este un ulei vegetal bogat în nutrienți și este obținut prin presarea la rece a germenilor de grâu. Germenii de grâu sunt partea cea mai nutritivă a boabelor de grâu, deoarece conțin o cantitate mare de substanțe nutritive esențiale pentru organism. Fie că preferi să iei acest ulei sub formă de supliment, fie că îl adaugi în rețetele tale, fie că îl aplici local, uleiul din germeni de grâu îți oferă numeroase beneficii. Așadar, dacă ești interesată de metode naturale de a avea un ten sănătos și strălucitor, uleiul din germeni de grâu merită investigat.

Ce trebuie să știi despre uleiul din germeni de grâu

Acest ulei este derivat din germenii de grâu, care sunt considerați "inima" grâului, deoarece se găsesc în centrul bobului de grâu. El hrănește planta cu nutrienți, pentru a o ajuta să germineze și să crească. 

Recomandările experților DOC.ro

Germenii de grâu sunt componenta cea mai nutritivă a plantei de grâu și conțin 23 de substanțe nutritive diferite, printre care și proteine, complexul de vitamine B, acizi grași Omega-3, fier și calciu.

De asemenea, uleiul din germeni de grâu este o sursă importantă de acizi grași nesaturați, în special acid linoleic și acid oleic, precum și de vitamina E, care are proprietăți antioxidante și protejează celulele împotriva daunelor oxidative. În plus, uleiul de germeni de grâu conține fitosteroli, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge. 

Beneficiile sale dense din punct de vedere nutrițional fac din acest ulei un supliment sănătos, pe care îl poți include în dieta ta. În plus, uleiul din germeni de grâu este bogat în nutrienți, ceea ce îl face rapid un ingredient foarte potrivit pentru hidratarea și calmarea pielii.

Beneficiile uleiului din germeni de grâu

Uleiul din germeni de grâu este rapid absorbit în piele, ceea ce îl face un agent hidratant eficient și un tratament local foarte indicat pentru rutina de îngrijire a pielii. Când este aplicat local pe pielea ta, uleiul din germeni de grâu îi asigură o "infuzie" sănătoasă de vitamina A, vitamina D și complexul de vitamine B, antioxidanți și acizi grași.

Acești nutrienți nu doar că îți hidratează și vindecă pielea uscată și crăpată, dar în același timp ajută la prevenirea cicatricilor inestetice. 

De fapt, uleiul din germeni de grâu este o sursă bogată de vitamina E, care ajută la reducerea deteriorării pielii, luptă contra acțiunii radicalilor liberi, susține formarea colagenului și menține o nuanță uniformă a pielii.

De asemenea, studiile sugerează că uleiul din germeni de grâu poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv: 

  • Scăderea nivelului de colesterol din sânge: un studiu a arătat că consumul de ulei din germeni de grâu timp de 8 săptămâni a dus la o reducere semnificativă a nivelului de colesterol total și LDL (colesterol "rău") în sânge. 
  • Reducerea inflamației: un alt studiu a arătat că un consum de ulei din germeni de grâu timp de 6 săptămâni a dus la o reducere semnificativă a nivelului de proteine ​​inflamatorii în sânge. 

Studiul VITALISsCE
  • Ameliorarea simptomelor menopauzei: un studiu a arătat că consumul de ulei din germeni de grâu timp de 6 săptămâni a dus la o reducere semnificativă a bufeurilor și a altor simptome ale menopauzei
  • Protecția împotriva cancerului: cercetările preliminare sugerează că compușii din uleiul de germeni de grâu pot avea proprietăți antitumorale și pot ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului.

Cum să folosești uleiul din germeni de grâu

Dacă folosești uleiul din germeni de grâu local, cel mai bine este să îl întrebuințezi ca parte dintr-un amestec. Deoarece are o aromă puternică, nu adauga mai mult de 10-15% (raportat la toată cantitatea) de ulei din germeni de grâu în compoziția ta. De asemenea, încearcă să folosești uleiuri de bază, cum ar fi cel de jojoba sau de morcovi, și uleiuri esențiale, cum ar fi cele din lemn de santal, geranium, lemn de cedru, fenicul, lavandă și patchouli. Toate aceste uleiuri contribuie la o piele mai sănătoasă. 

Uleiul din germeni de grâu este adesea utilizat în produsele cosmetice, datorită proprietăților sale antioxidante și hidratante. Este adăugat în creme, loțiuni și uleiuri pentru masaj pentru a hidrata și proteja pielea. 

În plus, uleiul din germeni de grâu este adesea utilizat în masajul terapeutic, datorită proprietăților sale emoliente și hidratante. Este un ulei de masaj excelent, deoarece se absoarbe ușor în piele și nu lasă o senzație grasă.

Pe lângă faptul că poți aplica uleiul din germeni de grâu local, poți să îl folosești în salate sau să stropești cu el legumele ori îl poți include în diferite alte preparate culinare, pentru a le da rețetelor tale un plus de savoare. Uleiul din germeni de grâu este bogat în vitamine și minerale și este adesea adăugat în produse alimentare pentru a îmbunătăți valoarea nutritivă. 

Uleiul din germeni de grâu este disponibil și sub formă de capsule și este utilizat ca supliment alimentar pentru a îmbunătăți sănătatea generală și pentru a preveni anumite afecțiuni.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune întrebuințări ale uleiului din germeni de grâu. În general, uleiul din germeni de grâu este un ulei nutritiv și versatil, care poate fi utilizat în multe scopuri.

Contraindicații și detalii legate de depozitare

Pe lângă culoarea închisă a uleiului din germeni de grâu și pe lângă aroma sa puternică și intensă, nu uita că persoanele care au o alergie sau o sensibilitate la grâu sau la gluten ar trebui să evite să folosească acest ulei obținut din germenii de grâu. În plus, din cauză că acest ulei este foarte sensibil la lumină, la fluctuațiile de temperatură și la oxidare, este recomandat să îl păstrezi la frigider, unde își poate menține prospețimea pe o perioadă de până la 1 an.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
“Evaluation of the Wheat Germ Oil Topical Formulations for Wound Healing Activity in Rats”, autori: Raghda Zakaria, Raad J Musa, Jabar Faraj, Zead H Mahmoud Abudayeh, Hamdoon A Mohammed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34486347/
“Wheat germ oil vitamin E cytoprotective effect and its nutrigenomics signature in human hepatocyte lipotoxicity”, autori: Desirée Bartolini, Rita Marinelli, Anna Maria Stabile, Tiziana Frammartino, Angela Guerrini, Stefano Garetto, Jacopo Lucci, Anna Migni, Linda Zatini, Giada Marcantonini, Mario Rende and Francesco Gallia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9525900/ 
“Ameliorative Impacts of Wheat Germ Oil against Ethanol-Induced Hepatic and Renal Dysfunction in Rats: Involvement of Anti-Inflammatory, Anti-Apoptotic, and Antioxidant Signaling Pathways”, autori: Salwa A Elgendy, Samar H Baloza, Lina Abdelhady Mohammed, Hend Elsayed Nasr, Noha Osama El-Shaer, Heba I Ghamry, Saed A Althobaiti, Mustafa Shukry, Mohamed Mohamed Soliman, Heba A Elnoury - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36295108/ 
“The ameliorative impacts of wheat germ oil against ethanol-induced gastric ulcers: involvement of anti-inflammatory, antiapoptotic, and antioxidant activities”, autori: Rabab Shaban El-Shafey, Samar H Baloza, Lina Abdelhady Mohammed, Hend Elsayed Nasr, Mohamed Mohamed Soliman, Heba I Ghamry, Salwa A Elgendy - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35510233/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0