Taierea cuticulei, pericol pentru sanatate

Femeile sunt obișnuite să considere că o manichiură este completă numai atunci când cuticula este îndepărtată, însă medicii ne avertizează, spunându-ne că nu este un obicei deloc sănătos.

Ce este cuticula?

Cuticula este pielea albă, care se atașează de patul unghiei. Cuticula funcționează precum un strat protector, ținând agenții patogeni la distanța de celulele de la baza unghiei. Așadar, prin tăierea cuticulei nu facem altceva decât să distrugem scutul care protejează pielea de infecții.

Ce riscuri implică tăierea cuticulei

În majoritatea țărilor europene, tăierea cuticulei este un procedeu care nu se mai practică în saloanele de înfrumusețare, find interzis. Din păcate însă, în România există încă ideea potrivit căreia o manichiură arată impecabil numai dacă cuticula este îndepărtată. 

Infecții minore

Dacă obișnuiești să-ți tai cuticula, riști să dezvolți infecții bacteriene care pot varia de la iritații minore până la afecțiuni mai grave, cum ar fi panarițiu sau paronichia. Și roaderea cuticulelor este un obicei destul de comun, atribuit de obicei stresului și poate duce adesea la răni deschise în jurul patului unghiei, care cresc și mai mult riscul unei infecții dăunătoare.

Practicile pentru oprirea roaderii cuticulelor pot include înfășurarea temporară a vârfurilor degetelor în bandaje până când rănile se vindecă. Roaderea și tăierea cuticulelor duc frecvent la pielea uscată și fragilă a cuticulelor, așa că majoritatea specialiștilor recomandă aplicarea regulată a cremelor sau loțiunilor concepute pentru a înmuia cuticulele.  

Semnele unei infecții includ, de regulă, roșeața și umflarea în jurul unghiei. În cazuri mai grave pot apărea vezicule pline cu puroi și adesea indică panarațiu. Tratamentul pentru această problemă necesită consult medicat și antibiotice în majoritatea cazurilor. Cele mai severe cazuri de panarițiu pot necesita un tratament chirurgical, cum ar fi injectarea veziculelor sau chiar excizia unei părți a unghiei afectate.

Dacă preferi aspectul pe care îl oferă manichiurii tale îndepărtarea cuticulei, poți folosi instrumente speciale pentru a împinge cuticula cât mai mult, astfel încât să nu fie deloc vizibilă.

Cuticula crește la loc, dar are un aspect mai neplăcut

Un alt dezavantaj al tăierii cuticulelor este acela că, odată tăiată, cuticula va crește la loc, însă nu va avea același aspect, ci unul mult mai neplăcut, se va rupe, și vă avea un aspect franjurat. În cazul în care obișnuiești să îți tai cuticulele și observi că în jurul unghiei pielea se înroșește, se umflă și devine chiar dureroasă, trebuie neapărat să apelezi la ajutorul unui medic dermatolog pentru că e posibil să ai de-a face cu o infecție fungică sau bacteriană și ai nevoie de tratament.

Cum să îți îngrijești cuticulele

Hidratarea, esențială

Hidratarea cuticulelor este esențială pentru ca aspectul acestora să fie unul plăcut iar manichiura ta să fie impecabilă. Îți poți hidrata cuticulele folosind fie o cremă specială, fie un ulei natural, încălzit în prealabil. Spre exemplu, uleiul de argan, cel de măsline sau uleiul din sâmbure de strugure pot fi încălzite în cuptorul cu microunde și folosite pentru hidratarea cuticulelor, dar și a unghiilor. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi oja de pe unghii și să îți ții degetele într-un bol cu ulei cald.

Cum îți împingi corect cuticula

Împingerea cuticulei o va face pe aceasta să fie foarte puțin vizibilă, iar astfel unghia ta va părea mai lungă. Poți face asta imediat ce ieși din duș ori după ce hidratezi cuticula cu un ulei cald, pentru că aceasta să fie mai flexibilă. Un băț pentru cuticule din lemn de portocal te va ajuta să împingi, ușor ușor, cuticula. Cu cât îl folosești mai des, cu atât cuticula ta va fi mai greu de observat.

Înainte de împinge cuticulele, îndepărtează lacul de unghii cu un produs care nu are în compoziție acetonă. Dacă nu îndepărtezi oja, mici bucăți de lac s-ar putea bloca în patul unghiei și pot duce la o infecție.

Cel mai bun mod de a-ți împinge cuticulele înapoi este să folosești fie un bețișor pentru cuticule, fie un dispozitiv de împingere a cuticulelor. Apoi, cu mâna așezată pe o suprafață stabilă, împinge ușor înapoi pielea crescută din jurul unghiei.

Îți vei păstra cuticulele în stare excelentă împingându-le cel puțin o dată pe săptămână.  Spală bine unghiile, pentru a îndepărta reziduurile.

Folosește din nou dispozitivul de împingere a cuticulei și îndepărtează orice exces de piele rămas pe unghie, apoi igienizează suprafața unghiei cu dezinfectant pentru mâini, pentru a îndepărta orice reziduu în exces.

Odată ce cuticulele sunt îngrijite, folosește un buffer pentru unghii, cu o granulație de 220 până la 240 sau mai mare. Lustruiește ușor suprafața unghiei din jurul zonei cuticulei pentru a finaliza etapa de îngrijire a cuticulelor.

Stai departe de produsele care deshidratează pielea

Evită să folosești produse care îți deshidratează pielea și, prin urmare, și cuticulele. Este vorba despre produsele de curățenie foarte agresive ori despre detergentul de vase. Chiar și cele mai naturale săpunuri de vase și spray-uri de curățare pot conține ingrediente extra-uscante - cum ar fi oțetul și lămâia - pot usca cuticulele.  

Atunci când folosești asemenea produse, este necesar să porți mănuși care să te protejeze. Pentru un plus de hidratare pentru cuticule, dar și pentru pielea și unghiile tale, poți aplica o cremă hidratantă înainte de a-ți pune mănușile de curățenie. Astfel, căldură produsă de cauciucul mănușilor va facilita pătrunderea cremei în piele.

Scapă de ticurile nervoase

Renunță la ticurile nervoase precum roaderea unghiilor și al cuticulelor. Acest obicei nu este deloc estetic, însă nici sănătos. Enzimele care se regăsesc în salivă pot accelera distrugerea cuticulei, facilitând astfel apariția infecțiilor.

Nu uita de protecția solară!

Specialiștii spun că este important să aplici zilnic protecție solară pe mâini și pe zona unghiilor. Eponichiumul (pielea care mărginește baza plăcii unghiei) arde la fel de ușor ca și restul pielii tale. De aceea, trebuie să aplici și pe unghii o cremă de protecție cu SPF. În plus, așa vei evita apariția petelor solare premature.

Ia un supliment pentru sănătatea unghiilor

Ca să ai unghii hidratate și netede este uneori nevoie de suplimente alimentare.   Două dintre cele mai populare (și studiate pe scară largă) vitamine pentru unghii sunt biotina și colagenul, dar o mulțime de suplimente includ alți antioxidanți și bioactivi pentru a susține sănătatea unghiilor.

Biotina este o vitamină din complexul B, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, coenzima R și vitamina H.

Aceasta susține creșterea sănătoasă a celulelor și ajută la metabolismul aminoacizilor care formează proteine, care sunt esențiali pentru creșterea unghiilor. Biotina se găsește în ficat, dar și gălbenuș, produse lactate, drojdie, somon, avocado, cartof dulce, nuci, semințe și chiar conopidă.

Un studiu mai vechi a arătat o creștere cu 25% a grosimii unghiei la pacienții cu unghii fragile care au primit suplimente de biotină. Studiul s-a făcut pe 44 de pacienți cu unghii fragile, cărora li s-a prescris vitamina biotina din complexul B. 63% dintre pacienți au prezentat îmbunătățiri clinice și 37% nu au raportat nicio schimbare în starea lor. Rezultatele acestui mic studiu retrospectiv sugerează un răspuns pozitiv la biotină în tratamentul unghiilor fragile la unii pacienți.

Colagenul este principala proteină structurală la animale - inclusiv oamenii - și joacă un rol vital în țesuturi precum oase, tendoane, ligamente, cartilaj și piele. Există foarte puține cercetări cu privire la efectele consumului de colagen asupra părului și unghiilor. Un mic studiu a constatat că a scăzut ruperea unghiilor, dar nu avea un grup de control pentru comparație 1

Nu-ți scufunda unghiile în apă o lungă perioadă de timp

În timp ce apa poate înmuia unghiile și te poate ajută să împingi cu ușurință cuticulele, o înmuiere prelungită poate determina ca unghiile să se extindă și să se contracte, ceea ce le poate face casante și uscate.  

Aplică pe unghii doar produse cu ingrediente hrănitoare

Pentru unghii și cuticule sănătoase, asigură-te că lacurile de unghii pe care le utilizezi (atât base coat-ul, cât și top coat-ul) conțin ingrediente hrănitoare, mai degrabă decât substanțe chimice dăunătoare precum formaldehida, camforul și toluenul.

Ai grijă și la produsele pe care le folosești ca să îndepărtezi oja de pe unghii. Stai departe de produsele care conțin 100% acetonă, deoarece pot usca unghiile, și încearcă să găsești opțiuni care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi un dizolvant pe bază de soia. Acesta poate dizolva eficient lacul de unghii, întărind simultan unghia.

Și nu uita să aplici un strat de bază atunci când îți faci manichiura! Potrivit specialiștilor, straturile de bază vor proteja unghia de pete și vor stimula creșterea unghiei.

Dezinfectează lunar instrumentele cu care îți faci manichiura acasă

Asigură-te că instrumentele pe care le folosești ca să-ți faci unghiile acasă sunt curate. Dezinfectarea acestora și a pilelor folosite anterior reprezintă o necesitate. Acest lucru se poate face prin înmuierea unei perii în alcool izopropilic (70% sau mai mult). Folosește această perie pentru a curăța unghiera sau forfecuța. Apoi, clătește-le cu apă fierbinte. Specialiștii spun că ar trebui să folosești un instrument de tăiat unghii separat pentru degetele de la mâini și de la picioare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - Manicure and pedicure safety
https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/manicure-pedicure-safety
1 Studiul „Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails”, J Cosmet Dermatol. 2017 Dec, Doris Hexsel, Vivian Zague, Michael Schunck, Carolina Siega, Fernanda O Camozzato, Steffen Oesser
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0