Nutrienți pentru un păr frumos

Părul are nevoie de o serie de nutrienți pentru a-și păstra sănătatea și vitalitatea. Care sunt aceștia și de unde îi obții?

Rădăcina părului este compusă dintr-un element numit folicul. Acesta, la fel ca altă parte a corpului, se hrănește cu vitamine și minerale, precum vitamina A, vitamina C, calciul, zincul, fierul pe care le obținem din alimente și din suplimente alimentare. Dacă nici în urma folosirii tratamentelor cosmetice și a măștilor făcute acasă nu ai obținut părul strălucitor pe care ți-l doreai, poate că problema este undeva în alimentație.

Cum afectează o dietă nefavorabilă părul? Majoritatea problemelor scalpului sunt relaționate cu alimentația, căderea părului, lipsa de strălucire sau mătreața fiind doar câteva dintre ele. Când nutrienții necesari unui păr sănătos sunt într-o cantitate redusă, scalpul este slăbit. Așadar, ce este bine să ai în alimentație pentru un scalp sănătos și un păr frumos?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitamina A

Vitamina A ajută glandele pielii să producă o substanță uleioasă numită sebum, care hidratează pielea capului și ajută la menținerea sănătății părului. Carența de vitamina A poate duce la mai multe probleme, inclusiv la căderea părului. Deși este important să se obțină suficientă vitamină A, prea multă poate fi periculoasă și poate contribui inclusiv la pierderea părului. Așadar, e bine să fie luată din alimentație - cartofi dulci, morcovi, dovlecei, spanac, varză, lapte, ouă, iaurt, iar suplimentele cu vitamina A să fie luate doar la recomandarea medicului.

Biotină

Vitamina B7 sau biotina este o vitamină solubilă în apă. Prea puţină biotină în organism poate să însemne un păr casant, fragil, care cade cu ușurință. Include alimente bogate în vitamina B7 în dieta ta, cum ar fi cerealele integrale, ficatul, gălbenuşul, produsele de soia şi drojdia.

Vitamina C

Această vitamină contribuie la absorbţia fierului, astfel încât alimentele bogate în vitamina C sunt perfecte pentru a fi consumate în combinaţie cu alimentele bogate în fier. În plus, această vitamină este un antioxidant, aşa că luptă împotriva radicalilor liberi. Unele dintre cele mai bune surse de vitamina C sunt ardeiul gras, roșiile, kiwi-ul, portocalele, coacăzele negre, afinele, broccoli-ul, papaya, căpşunile şi cartofii dulci. Vitamina C ajută în producţia de colagen, care întăreşte capilarele care alimentează firele de păr. 

Vitamina D

Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de alopecie, un termen tehnic pentru căderea părului. Cercetările arată, de asemenea, că vitamina D poate ajuta la crearea de noi foliculi. Corpul produce vitamina D prin contact direct cu razele soarelui, iar sursele alimentare bune de vitamina D includ peștele gras, uleiul de ficat de cod, unele ciuperci și alimente îmbogățite cu această vitamină.

Vitamina E

Soarele ne poate deteriora părul, la fel cum ne deteriorează pielea, aşa că asigură-te că mănânci mai multe alimente bogate în vitamina E, pentru că aceasta oferă protecţie părului. Într-un studiu¹, persoanele care sufereau de căderea părului au înregistrat o creștere cu 34,5% a părului după suplimentarea cu vitamina E timp de 8 luni. Nucile sunt pline de vitamine și minerale, îţi oferă zinc şi seleniu, precum şi vitamina E, aşa că încearcă să le consumi în mod regulat, pe post de gustare, ca parte dintr-o dietă echilibrată.

Fier

Fierul este un mineral deosebit de important pentru părul tău, iar o carenţă de fier este o cauză majoră a căderii părului. Foliculul de păr şi rădăcina firului sunt hrănite cu ajutorul circulaţiei sângelui, bogat în nutrienţi. Când nivelul fierului scade sub o anumită valoare, te poţi confrunta cu anemia. Aceasta întrerupe alimentarea cu nutrienţi a foliculilor, afectând ciclul de creştere a părului, iar rezultatul este că începi să vezi, practic, cum îţi cad firele. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roşie, carnea de pui şi carnea de peşte îi oferă organismului fierul de care are nevoie, iar acest mineral îi dă părului vitalitate și rezistență. Alte surse de fier sunt legumele, leguminoasele, verdețurile și cerealele.

Proteine

Părul este făcut din proteine, aşa că trebuie să te asiguri că ai suficiente în alimentaţie, pentru a te bucura de o podoabă capilară puternică şi sănătoasă. Dacă nu consumi suficiente proteine, părul se va usca, va deveni casant şi fragil. Alege carnea slabă de pui, de curcan, de peşte, produsele lactate slabe şi ouăle, pentru că acestea sunt surse excelente de proteine, alături de surse vegetale, precum leguminoasele şi nucile.

Omega 3

Aceşti acizi graşi esenţiali sunt grăsimi importante, pe care corpul nostru nu le poate produce şi, prin urmare, trebuie să le obţinem din alimentaţie. Acizii graşi Omega 3 se găsesc în celulele care acoperă scalpul şi, totodată, asigură sebumul care menţine scalpul şi părul hidratate. Alege pentru consum peştele gras, cum ar fi somonul, heringul, sardinele, păstrăvul şi macroul şi încearcă pe cât posibil să mănânci peşte de două ori pe săptămână. Pe de altă parte, poţi obţine Omega 3 şi din surse vegetale, cum ar fi avocadoul, seminţele de in şi nucile româneşti. În cazul în care iei un supliment cu Omega 3, alege unul înalt calitativ, certificat, din ulei de pește de mare adâncime.

Calciu

Nu mai puțin important, calciul oferă și el rezistență părului. Acest mineral ajută la formarea și întreținerea oaselor și a dinților sănătoși, la contracția și relaxarea mușchilor, semnalizarea nervilor, coagularea sângelui și la secreția de hormoni și enzime. Hormonii precum cei androgeni stimulează creșterea părului; enzimele precum biotina promovează creșterea celulară și întăresc părul în creștere. Calciul se găsește în produsele lactate, în special în parmezan și în iaurt, dar și în alte alimente, în cantități mari (tofu, sardine, migdale crude, pătrunjel, spanac, varză creață).

Zinc

Zincul joacă un rol important în creșterea și repararea țesuturilor părului. De asemenea, ajută la menținerea funcțională a glandelor sebacee din jurul foliculilor. Căderea părului este un simptom comun al carenței de zinc. Unele studii arată că suplimentele de zinc reduc căderea părului cauzată de această carență. Cu toate acestea, există unele rapoarte anecdotice că suplimentarea cu o doză prea mare de zinc poate contribui și la pierderea părului. Din acest motiv, e bine să-ți iei zincul din alimente precum carne de vită, spanac, germeni de grâu, semințe de dovleac și linte și să ceri sfatul medicului înainte de a lua un supliment alimentar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575202/
1. Studiul „Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers”, apărut în rop Life Sci Res. 2010 Dec;21(2):91-9, autori Lim Ai Beoy et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0