Cuptorul cu microunde - daunator sau nu?

Cuptorul cu microunde este utilizat atât pentru încălzirea rapidă a alimentelor, cât și pentru prepararea unor feluri de mâncare. Fie acasă, fie la serviciu, unii români folosesc zilnic cuptorul cu microunde. Însă folosirea cuptorului cu microunde a reprezintat mereu un subiect controversat - sunt sau nu microundele periculoase pentru sănătate?

Cuptoarele cu microunde sunt dispozitive electronice comune utilizate pentru a încălzi și găti alimente. În general, utilizarea lor corectă și în conformitate cu instrucțiunile producătorului nu ar trebui să prezinte riscuri semnificative pentru sănătate. Să vedem în continuare ce sunt microundele și dacă sunt sau nu dăunătoare și la ce să fii atent dacă folosești un cuptor cu microunde.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt microundele?

Microundele sunt unde radio cu frecvență înaltă și, la fel ca și radiațiile vizibile (lumina), acestea fac parte din spectrul electromagnetic. Microundele sunt folosite în primul rând de către televiziuni pentru a transmite, pentru radarul aerian și naval, dar și în telecomunicații.

Microundele sunt transmise, reflectate sau absorbite de materialele care le ies în cale, într-un mod similar luminii. Materialele metalice reflectă microundele, în timp ce materialele nemetalice precum sticla, permit microundelor să treacă prin ele. Tot ce conține apă (spre exemplu mâncarea) sau alte fluide absoarbe cu ușurință microundele, care se transformă apoi în căldură.

Sunt sau nu microundele dăunătoare?

Potrivit specialiștilor, atunci când sunt folosite în mod corespunzător, microundele nu pun sănătatea în pericol. Așadar, cuptorul cu microunde poate fi folosit în siguranță pentru încălzirea alimentelor, întrucât acesta nu emite radiații periculoase și nu fac alimentele radioactive. 

Ce spun instituțiile de sănătate?

Microundele, precum undele radio, sunt un tip de „radiație neionizantă”, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a scoate electronii din atomi, după cum precizează Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). De asemenea, „nu se consideră că microundele pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor”, potrivit Societății Americane a Cancerului. 

Cancer Research UK declară că „este perfect sigur să folosiți cuptorul cu microunde”. Organizația mai precizează că, atâta timp cât se urmează instrucțiunile de utilizare ale cuptorului cu microunde (cum ar fi să stai departe de el în timp ce gătești și să ții ușa închisă), acesta nu va produce daune de nicio natură.

Microundele încălzesc alimentele determinând moleculele de apă să vibreze. Trecerea în mod repetat a recipientelor din plastic prin microunde poate duce la degradarea sau volatilizarea unor substanțe chimice în alimente; nu se știe sau nu se poate controla dacă aceste aspect afectează sănătatea, dar pentru siguranță ar trebui să fie folosite recipiente de sticlă în cuptorul cu microunde. Organizația Breast Cancer UK îndeamnă autoritățile să interzică BPA, un tip de plastic folosit nu numai în vasele pentru cuptorul cu microunde, ci și în majoritatea produselor ambalate.

Atunci când este utilizat corect, nu avem de ce să ne facem griji în ceea ce privește radiația unui cuptor cu microunde, spune și Organizația Mondială a Sănătății. Dar alte preocupări sunt mai puțin clare - inclusiv dacă mâncărurile cu microunde cauzează pierderi de nutrienți sau dacă încălzirea alimentelor în plastic poate produce perturbări hormonale.

O analiză recentă a mai multor studii a arătat că încălzirea cu microunde la un nivel ridicat de putere poate duce la o formare mai mare de acrilamidă în produse decât în tratamentul termic convențional pentru alimente. Conținutul mai mare de acrilamidă din alimentele încălzite poate avea legătură cu diferențele de formare a acesteia în timpul încălzirii cu microunde și metodelor convenționale. Însă expunerea scurtă la cuptorul cu microunde la putere scăzută, cum ar fi pentru decongelare, poate chiar să limiteze formarea de acrilamidă în timpul tratamentului termic final.

Cuptorul cu microunde și vitaminele din alimente

În ceea ce privește calitatea nutrițională a alimentelor încălzite sau preparate în cuptorul cu microunde, rezultatele unor studii indică faptul că alimentele nu și-ar pierde mai mult nutrienții în urma expunerii la microunde decât prin gătirea la cuptorul clasic. Însă, ca orice expunere termică, pierderea de conținut de vitamina C și unele vitamine B față de alimentele crude este o realitate. 

Cu toate acestea, gătitul cu microunde este de fapt una dintre cele mai puțin probabile forme de gătit care deteriorează nutrienții. Acest lucru are legătură cu faptul că, cu cât alimentele se gătesc mai mult, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătirea la microunde durează foarte puțin și se împiedică astfel ca unii nutrienți să se scurgă din alimente, în apă.

În cadrul unui studiu, s-au analizat carnea de porc și de pui gătită în cuptorul cu microunde, dar și gătită într-un cuptor convențional. Specialiștii au constatat că aceea preparată în cuptorul cu microunde conține cantități mai mari de vitamina B6 și tiamină decât carnea gătită în cuptorul obișnuit.

Un alt studiu a analizat nutrienții din broccoli gătit în mai multe feluri: la aburi, fiert, sotat și în cuptorul cu microunde. La final, s-a descoperit că broccoli-ul gătit în cuptorul cu microunde este al doilea cel mai sănătos, înaintea celui fiert și a celui sotat, întrucât a reținut cantități mai mari de vitamina C decât acestea.

În timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine este puțin afectat atunci când alimentele sunt reîncălzite. Vitamina C și vitaminele B sunt afectate în special.

Cuptorul cu microunde și proteinele

Un alt mit care se vehiculează despre cuptorul cu microunde este cel potrivit căruia acestea denaturează proteinele din alimente și transformă moleculele în substanțe toxice, poate chiar cancerigene. În acest sens, o echipă de cercetare a efectuat un studiu în cadrul căruia s-a analizat baconul gătit în mod obișnuit și cel gătit în cuptorul cu microunde. S-a observat astfel că acela gătit în cuptorul cu microunde are o concentrație mai mică de nitrozamine, compuși chimici despre care se știe că au potențial cancerigen.

În ceea ce privește transformarea proteinelor, orice tip de gătire a alimentelor are abilitatea de a transforma proteinele, ceea ce înseamnă că acestea își pierd structura tridimensională, nu neapărat că devin toxice. Acest lucru se întâmplă, spre exemplu, în cazul albușului de ou care se solidifică și devine opac atunci când este gătit.

Mai mult decât atât, denaturarea proteinelor poate fi chiar benefică în unele cazuri. De pildă, laptele încălzit devine mai ușor de tolerat de stomacul persoanelor care suferă de intoleranța la lactoză. Proteinele transformate sunt mai ușor de digerat de către enzimele din sistemul digestiv.

Cuptorul cu microunde și acizii grași Omega 3

Un studiu publicat în Food and Bioproducts Processing a investigat efectele diferitelor metode de gătit asupra conținutului de nutrienți al peștelui. Pierderile de acizi grași Omega 3 au fost mai mari la peștele copt la microunde decât la cel prăjit. Cu toate acestea, cercetătorii au fost de acord că peștele prăjit a adăugat multe grăsimi nedorite în amestec și deci poate fi considerat la fel de sănătos ca gătitul cu microunde. Peștele se gătește mai sănătos la abur și la grill.

Dezavantajele folosirii cuptorului cu microunde

  • Mâncarea poate fi prea deshidratată. Gătirea alimentelor în cuptorul cu microunde poate duce la supragătirea și uscarea anumitor alimente din cauza intensității ridicate a căldurii.
  • Mâncarea poate ieși prea înmuiată - alimentele crocante își pot pierde din calități
  • Nu poți introduce orice fel de vas în cuptorul cu microunde (deci nu este voie cu metale: tăvi de aluminiu sau alte vase metalice) și este de preferat să nu folosești vase de plastic, ci de sticlă sau ceramică.
  • Există riscul de concentrare a toxinelor dacă alimentele nu sunt proaspete, ci ușor alterate.
  • Cuptoarele cu microunde pot încălzi alimentele neuniform. Unele zone pot deveni foarte fierbinți, în timp ce altele rămân reci. Asigură-te că amesteci sau rotești alimentele pentru a obține o încălzire uniformă și pentru a evita riscul de arsuri. 

Verificarea cuptorului cu microunde

Pe website-ul FDA se mai spune că nu sunt multe motive de îngrijorare cu privire la scurgerea radiațiilor din cuptoare, „cu excepția cazului în care balamalele ușii, zăvorul sau garniturile sunt deteriorate”. Așadar, se recomandă verificarea cu atenție a cuptorui, pentru a cumpăra unul care nu este stricat și verificarea periodică după cumpărare: nu trebuie folosit cuptorul cu microunde „dacă ușa nu se închide ferm sau este îndoită, deformată sau deteriorată în alt mod”.

Folosirea în siguranță a cuptorului cu microunde

  • Citește cu atenție manualul de utilizare furnizat de producător, deoarece conține informații esențiale privind funcționarea și siguranța cuptorului cu microunde.
  • Asigură-te că folosești doar recipiente și ambalaje etichetate ca fiind sigure pentru cuptorul cu microunde. Evită utilizarea recipientelor din aluminiu, plastic sau alte materiale care pot provoca scurgeri de substanțe în timpul încălzirii.
  • Nu folosi recipiente închise ermetic. În timpul încălzirii, se pot acumula vapori sau presiune în interiorul recipientelor închise ermetic, ceea ce poate duce la explozii sau deteriorarea cuptorului cu microunde.
  • Nu pune prea multe alimente în cuptorul cu microunde în același timp, pentru că acest lucru poate afecta distribuția uniformă a căldurii.
  • Menține cuptorul cu microunde curat și igienizat, îndepărtând resturile alimentare și murdăria.
  • Asigură-te că ușa cuptorului se închide corect și nu prezintă defecte care ar putea duce la scurgeri de radiații. 

În concluzie, cuptorul cu microunde poate fi o metodă de gătit sigură, eficientă și foarte convenabilă. Nu există dovezi că acesta face rău, dimpotrivă, unele dovezi arată că acesta este chiar mai bun decât alte metode de gătit pentru conservarea nutrienților și prevenirea formării de compuși dăunători.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - Microwave Ovens
https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/resources-you-radiation-emitting-products/microwave-ovens
Harvard Health Publishing - Microwave cooking and nutrition
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition
NCBI - Effect of Microwave Heating on the Acrylamide Formation in Foods 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7570677/
Studiul „Effect of Microwave Heating on the Acrylamide Formation in Foods”, apărut în Molecules. 2020 Sep; 25(18): 4140, Published online 2020 Sep 10. doi: 10.3390/molecules25184140, autori: Marta Czarnowska-Kujawska et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0